Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Досъдебно производство за отрязаните дървета в центъра на Дупница

Съдът в Дупница
Снимка: Кирил Фалин, БНР

Образувано е досъдебно производство за отрязаните дървета в центъра на Дупница, казаха за БНР от прокуратурата в Кюстендил. Разследването е за унищожаване или увреждане на движими вещи. По данни на подалия сигнала, сечта е осъществена за времето от полунощ до 12:50 ч на 14 април. 

Изсичането на 13 дървета - бор, липа, ела - пред сградата на Общината и пощата наблизо стана под личното ръководство на кмета Първан Дангов. Това предизвика гневни реакции от страна на местни политически сили и коалиции, а и на отделни граждани. Намеси се и полицията. Беше поискана и оставката на градоначалника. 

По-късно кметът обясни, че Общината изпълнява проект по Програмата за трансгранично сътрудничество за 500 000 лева, според който пространството при площада трябва да се промени и да добие нова зелена визия, ще се прави зацветяване на тези площи. 

Засега сечта е спряна, а кметът Първан Дангов каза за БНР тази сутрин:

"Във фейсбук има такива снимки - карамфили с черна лентичка, вързани върху дънера. Е това ми дойде в повече вече. Такова вещерство чак не си представях, че сме способни".


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Руси Чанев с "Аскеер" за цялостен принос. Кои са номинираните?

Голямата награда "Аскеер" за цялостен принос към театралното изкуство ще получи актьора Руси Чанев, а с почетен "Аскеер" ще бъде удостоена актрисата Мимоза Базова. Театралните отличия се връчват по традиция на 24 май в театър "Българска армия". Кои са номинираните? 11 са спектакловите категории, в които се раздават статуетките. Това ще са..

публикувано на 30.04.24 в 14:40

Равносметка: Силен зимен сезон, но само за 2 месеца и половина в Банско

Силен зимен сезон, но само за два месеца и половина – такава е равносметката на туристическия бизнес в Банско.  Снегът отново дойде късно, а топлият като лято март бързо го стопи. Промените в климата все по-настоятелно показват, че проблемът ще се задълбочава в държавите, които разчитат най- вече на зимния туризъм.  Какво предизвикателство е това за..

публикувано на 30.04.24 в 14:30

Премиерът обсъди организацията на изборите с министри и зам.-министри

Премиерът Димитър Главчев обсъди организацията на предстоящите избори с министрите на електронното управление и на регионалното развитие и благоустройството Валентин Мундров и Виолета Коритаров а, както и със заместник-минист рите на външните работи и на тран спорта и съобщенията Иван Кондов и Димитър Недялков. Това съобщиха от..

публикувано на 30.04.24 в 14:15

Комисията по отбрана подкрепи промени в договора за първите 8 изтребителя Ф-16

Комисията по отбрана подкрепи на второ четене промените в договора за първите 8 изтребителя Ф-16.   Договорът ще коригира срокове за осигуряване на съответните компоненти. Актуализира се и графикът за доставка на самолетите.  Промените не засягат стойността на доставката.  През 2019 г. България плати накуп около 2,2 млрд. лева.  Промените няма да..

публикувано на 30.04.24 в 14:01
Атанас Запрянов

Обмисля се изискване за военно обучение за някои категории държавни служители

Възможно е за някои категории държавни служители, заети в сферата на сигурността, да бъде въведено изискването да имат военно обучение, каза служебният министър на отбраната Атанас Запрянов. Той беше категоричен, че не става въпрос за връщане на задължителната казарма. Министър Запрянов уточни, че до стъпката може да се прибегне ако пакетът..

публикувано на 30.04.24 в 14:00

Проф. Марин Русев: ГЕРБ - 70, ПП-ДБ - 50, ДПС и "Възраждане" по 40 и БСП - 20 депутати

ГЕРБ ще има 70 депутати, ПП-ДБ ще е с 50, ДПС и "Възраждане" с по 40, БСП – 20 и остатъкът до 240 ще го поеме "Солидарна България", а вероятно с още някоя партия. Тази прогноза направи проф. Марин Русев, преподавател по политическа география, геополитика и сигурност в СУ "Климент Охридски", в интервю пред БНР. Прогнозата е на базата на..

публикувано на 30.04.24 в 13:55
Никола Минчев

По казуса с "Да запазим Корал" Никола Минчев мисли, че може да има и "грешка с бланки"

Депутатът от ПП-ДБ Никола Минчев обяви, че не е замесен в казуса "Да запазим Корал“. Той допълни, че не е участвал в отписването на Кирил Петков от управителните органите на сдружението. „По никакъв начин не съм участвал в отписването на Кирил Петков от управителните органи на "Да запазим Корал“, работил съм по предходни казуси в "Да запазим..

публикувано на 30.04.24 в 13:52