Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС и Лондон преговарят за споразумение за лесно движение на хора между 18 и 30 години

Снимка: Европейски парламент

ЕС иска да постигне споразумение с Обединеното кралство, което ще улесни хората на възраст между 18 и 30 години да учат и работят в чужбина след Брекзит, съобщи Би Би Си. Медията уточнява, че това би било ограничено споразумение, а не възстановяване на свободното движение на хора, позовавайки се на Европейската комисия. 

Обединеното кралство вече има схеми с някои страни извън ЕС, за да се позволи на хора да дойдат на Острова за период до две години. От "Даунинг стрийт" заявиха, че предпочитат сделки по държави пред общо споразумение, което да се прилага във всичките 27 страни членки. 

Правилата за свободно движение на ЕС бяха ключова част от референдума за Брекзит през 2016 година, като водещите кампанията за напускане тогава обещаха да ги прекратят, за да се даде на Обединеното кралство по-голям контрол върху имиграцията. Сега предложената схема от ЕС няма да копира точно предишния режим, тъй като свободите ще бъдат ограничени във времето и участниците от Обединеното кралство ще могат да останат само в държавата от ЕС, която ги е приела.

Но това значително ще намали имиграционния контрол върху младите хора, които се движат между Обединеното кралство и ЕС, като Европейската комисията предлага да няма квоти за общия брой. В политически документ Европейската комисия отбелязва, че се намесва, след като Обединеното кралство се е обърнало към няколко неназовани страни от ЕС миналата година, за да обсъдят отделни сделки.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Председателките на Еврокомисията и на Европейския парламент Урсула фон дер Лайен и  Роберт Мецола.

Брюксел срещу Брюксел: ЕП ще съди ЕК заради пари за Унгария

Европейският парламент ще съди Европейската комисия заради решението ѝ да размрази 10,2 милиарда евро за Унгария, съобщи "Политико". По данни на изданието решението е взето с 16 гласа срещу само един, без въздържали се, от членовете на..

публикувано на 12.03.24 в 11:23

В Брюксел обсъждат пазара на селскостопанските продукти на фона на войната

Съвет "Земеделие и рибарство" ще обсъжда в Брюксел положението на пазарите за селскостопански продукти в Европейския съюз след руската инвазия в Украйна. Преди дебатите министрите ще изслушат украинския си колега Микола Солски, отговарящ за..

публикувано на 26.03.24 в 07:41

Брюксел – сюрреализъм и кохезионна политика

Брюксел в момента е и постоянна, и временна столица на ЕС, защото Белгия е и ротационен председател на Съвета на Европа. Така освен всички събития, които си се провеждат тук, има форуми и срещи, които иначе биха били другаде, според ротационната..

публикувано на 12.04.24 в 14:19
ВИЖТЕ ОЩЕ

Естонската централна банка пусна колекционерска монета по дизайн на българин

Естонската централна банка пусна колекционерска монета по дизайн на българин. Художествено оформление е дело на българския дизайнер и преподавател в Националната художествена академия (НХА) доц. д-р Светлин Балездров, показва справка в сайта на..

публикувано на 24.08.24 в 19:28

САЩ ще обявяват на 15 октомври отпадането на визите за румънците, влизащо в сила от 2025 г.

Властите в Съединените щати ще обявят на 15 октомври решение за премахване на визите за румънските граждани, което ще влезе в сила от следващата година, заявиха правителствени източници за телевизия Диджи 24 (Digi24), предаде БТА. Телевизията..

публикувано на 24.08.24 в 19:13

ЕС все още няма да препоръча изпращане на военни инструктори в Украйна

Дипломатическата служба на Европейския съюз каза, че на този етап няма да препоръча изпращането на инструктори в Украйна за обучение на войници, съобщи германският вестник Welt am Sonntag (WAS), цитиран от Блумбърг. Агенцията каза, че има..

публикувано на 24.08.24 в 18:27

Франция се прости с легендата на киното Ален Делон

Франция се прости с легендата на киното Ален Делон. Погребението на актьора, който почина на 18 август на 88 години, беше в имението му в Централна Франция на церемония в тесен кръг, според желанието му. Погребението на Ален Делон се състоя далеч..

публикувано на 24.08.24 в 18:06

Гасенето на пожара на около 2300 метра под рилския Черни връх продължи през целия ден

Гасенето на пожара, който възникна на около 2300 метра под рилския Черни връх, продължи през целия ден. Пожарът е на територията на Национален парк "Рила". На терен са екипи на пожарната, горски работници - повече от 30 души, но без техника, както..

публикувано на 24.08.24 в 17:58

Делегация на "Хамас" пристигна в Кайро за последните преговори за прекратяване на огъня в Газа

Делегация на "Хамас" пристигна в Кайро, за да се срещне с посредниците САЩ, Египет и Катар по време на последния кръг от преговорите за прекратяване на огъня в Газа. Въпреки това няма признаци за пробив по ключови позиции, включително настояването..

публикувано на 24.08.24 в 17:31

Нисък процент на автомобилите с отчетени "значителни" неизправности след годишния технически преглед

Нисък е процентът на автомобилите с отчетени "значителни" неизправности след годишния технически преглед, което може да доведе до спиране от движение на превозните средства. Това показват данните на министерство на транспорта. Преди месец изцяло..

публикувано на 24.08.24 в 16:50