Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Енергийните министри на България и Турция възложиха на "Булгаргаз" и "Боташ" да работят по споразумението

Автор:
Снимка: БГНЕС

Енергийните министри на България и Турция възложиха на "Булгаргаз“ и "Боташ" да работят върху споразумението между двете компании. Това става ясно от съобщение на енергийното министерство след среща в Истанбул между министрите на енергетиката на двете страни Владимир Малинов и Алпарслан Байрактар.

България и Турция ще продължат съвместното си сътрудничество за гарантиране на диверсификацията и сигурността на енергийните доставки - около това са се обединили по време на разговорите двамата министри.

Срещата се проведе по инициатива на министър Малинов във връзка с решението на Народното събрание от 19 април за предоговаряне на споразумението между "Булгаргаз" и турската компания "Боташ".

В съобщението се посочва, че от турската страна е изразено разбиране и готовност за продължаване на сътрудничеството. Обсъдена е и възможността за увеличаване на свързаността между електропреносната и газопреносната система между двете държави.



По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бащите ще ползват отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст, ако майката е лишена от родителски права

С пълно единодушие от 159 гласа "за" депутатите приеха окончателно промени в Кодекса на труда, с които се дава възможност за ползване на отпуск от бащи, включително ако са осиновители, на деца до 2-годишна възраст, ако майката е лишена от родителски права или упражняването на правата е предоставено на бащата. За периода на ползване на..

публикувано на 25.07.24 в 12:02

Белгия унищожава Covid ваксини, тестове и маски за над 200 млн. евро

Белгия ще унищожи ненужни ваксини против Covid-19, маски, защитно облекло и тестове с изтекъл срок на годност за общо 207 милиона евро, съобщи министерството на здравеопазването, цитирано от местни медии. Министерството отбелязва, че с тази мярка ще бъде разчистено място за обновяване на запасите и ще бъдат спестени разходи за съхранение на..

публикувано на 25.07.24 в 11:54
Народни представители, нечленуващи в парламентарна група, дават брифинг в кулоарите на Народното събрание.

Лоялните на Доган депутати от ДПС обвиниха Главчев в зависимости

Депутатите от ДПС, приближени до почетния председател на партията Ахмед Доган, обвиниха служебния премиер Димитър Главчев в зависимости заради отстраняването на областните управители на Кърджали и Смолян, които бяха назначени на постовете в края на юни. Тимур Халилов: Няма паритет. Активът е в подкрепа на Ахмед Доган Смениха..

публикувано на 25.07.24 в 11:42
Лена Бориславова

Лена Бориславова: ПП-ДБ няма притеснения от заканите на Пеевски

Депутатът Лена Бориславова заяви, че ПП-ДБ няма притеснения заради заканите на Делян Пеевски да сезира прокуратурата: "Това е г-н Делян Пеевски, който е санкциониран за корупция в особено големи размери – това е лице, което онагледява целия модел на завладяната държава и аз да призова колегите в комисията за Нотариуса и Пепи Еврото този..

публикувано на 25.07.24 в 11:25

Тошко Йорданов: Министерството не е превело нито лев за Културно-информационния център в Скопие

От началото на годината Министерство на културата не е превело нито един лев от предвидените в държавния бюджет 1 млн. лв. за Българския културно-информационен център в Скопие. Това съобщи в декларация от парламентарната трибуна председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов. Той отправи предупреждение: "И това поставя българския..

публикувано на 25.07.24 в 11:21

ИСС препоръчва мерки за защита на битовите потребители на електроенергия

Либерализацията на пазара на електрическа енергия от началото на 2026 година изправя битовите потребители пред рискове от повишаване и нестабилност на цените на тока, и дори пред енергийна бедност. Това е предупреждение от Икономическия и социален съвет, който излиза със свое становище по темата. Съветът подчертава необходимостта да се приемат..

публикувано на 25.07.24 в 11:09
Виолета Коритарова

Коритарова: Тунелът под Шипка ще струва 358 млн. лв., но няма яснота кога ще започне строежът

Изграждането на тунел под Шипка ще струва 358 млн. лв. Той ще е с дължина 3,2 км. Строителството му ще продължи три години и половина, но все още няма яснота кога ще започне. Това обясни при изслушването си в парламента изслушване на министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова: "Оптимистичният срок за..

публикувано на 25.07.24 в 10:59