Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПП-ДБ внася сигнал до ДАНС за проверка на разрешението за частна детска болница

Снимка: БТА

"Здравната мафия, която от години държи в задушаваща хватка цялото българско здравеопазване и се бореше срещу нашите решения за създаване на национална детска болница, днес си осигури политическата подкрепа за създаване на болница от частен инвеститор“, посочват от пресцентъра на ПП-ДБ в прессъобщение до медиите по повод решението на Министерския съвет.

"Изграждане на частна болница във вида, в който вчера Министерски съвет реши, опорочава каузата за национална болница, която да осигури безотказен достъп на всички нуждаещи се. Това поставя под риск и осигуряването на достатъчно по брой и квалификация персонал в бъдещата държавна структура“, смятат от структурата.

"Вчера служебното правителство взе решение да одобри създаването на частна детска болница в София. Нелогично решение, което обаче не ни изненадва.

"Детската болница и грижата за здравето на нашите деца е кауза от огромно значение за цялата страна и от години е забавена и оплетена в микс от популизъм и опити за прокарване на частни интереси. След 10 месеца начело на едно правителство в сложна конфигурация кабинетът Денков посочи решение, но съпротивата беше огромна. Сега всички разбраха защо“, изтъкват от ПП-ДБ.

Те посочват, че ще търсят отговорност за решението и всички последствия от него с всички средства на политическата и институционална система.

"Крайно време е служебният кабинет да се откаже от големите национални теми и да се залови с единствената задача, която конституцията му вменява - да организира честни избори. Тази власт няма легитимно право да подменя важните решения за бъдещето на нашите деца“, призовават от ПП-ДБ.

От там обявяват, че ПП-ДБ ще внесе сигнал в прокуратурата и ДАНС за проверка на условията, при които е издадено разрешението, както и на анализа на потребностите от разкриване на частната болница, който е извършен.

"Призоваваме президента, назначил служебното правителство и премиера Главчев да предприемат действия за оттегляне на взетото решение“, казват още те.

По публикацията работи: Антония Чорева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Държавният глава Румен Радев (първи вляво) участва в представянето на изложбата

Държавният глава участва в представянето на изложбата "Атон в рисунки и фотографии" в Рим

Президентът Румен Радев е на посещение в Италия днес и утре. Държавният глава ръководи българската делегация, която по традиция е приемана на аудиенция във Ватикана от главата на Римокатолическата църква по повод Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май.  Посещението на..

публикувано на 22.05.24 в 19:57
Снимката е илюстративна.

Окръжната прокуратура във Варна иска прекратяване на дейността на две сдружения

Окръжната прокуратура във Варна е поискала прекратяване на дейността на две сдружения,чиято дейност е насочена срещу суверенитета, териториалната цялост и единството на нацията, както и към разпалване на етническа или религиозна вражда. Става дума за сдружение "Българско национално движение "Шипка" и сдружение "Български воински съюз "Васил Левски",..

публикувано на 22.05.24 в 19:34

Мълния удари млад мъж в София

Мълния падна в непосредствена близост до млад мъж в София в  18:53 часа в района на бензиностанцията в кв. "Младост" 1.  Градушка с размер на лешник падна в София (обновена) Мъжът е на 30 години.  Откаран е в болница "Св. Анна", заявиха за БНР от "Спешна помощ".  А междувременно светофар се запали в района на Централни хали.  Според..

публикувано на 22.05.24 в 19:34

Демонстрационните машини за вота са предоставени на общините в Габровско

Демонстрационните машини за вота на 9 юни са предоставени на общините в Габровския избирателен район. Устройствата ще са на разположение, по определен график, на всички избиратели, които искат да се ориентират по-добре и пробно да гласуват.  Подготовката за предстоящия вот преминава нормално в Габровския избирателен район и в предвидените..

публикувано на 22.05.24 в 19:29

Повторно гласуване за парламент в седем секции на територията на РСМ

Днес се провежда повторно гласуване за парламент в седем секции на територията на Северна Македония. До него се стигна, след като Държавната избирателна комисия прецени, че в тези секции е имало нарушение на изборите на 8 май, съобщава БТА. Жалбите за нарушенията бяха внесени от социалдемократите, които загубиха изборите, ВМРО-ДПМНЕ, които ги спечелиха,..

публикувано на 22.05.24 в 19:24
Мигранти на борда на кораб на бреговата охрана пристигат в пристанището в Каламата, Пелопонес, Гърция, архив, юни 2023 г.

Продължава мигрантският натиск към гръцките острови в Егейско море

Гръцките власти спасиха днес мигранти от потъваща лодка до остров Крит. Настаняват ги в нови места за временно пребиваване с добри условия и за майки с деца, информират местните власти.  Продължава мигрантският натиск към гръцките острови в Егейско море, съобщават от охраната на морската граница на Гърция. Днес успешно беше проведена..

публикувано на 22.05.24 в 19:09

Градушка с размер на лешник падна в София (обновена)

Силният дъжд и градушка в София доведоха до закъснения на полети на столичното летище. То остана отворено за кацащи самолети, забавянето е за три полета.  Няма отменени,  както и пренасочени  полети .  55 са сигналите за нанесени щети от дъжда и вятъра в столицата, съобщиха от пожарната. Към 19 ч. на терен работят над 10 екипа...

обновено на 22.05.24 в 18:54