Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сърбия почита паметта на жертвите на втората от масовите стрелби, разтърсили страната преди година

Служители на сръбската полиция след стрелба в Дубона, Сърбия.
Снимка: Ройтерс

Възпоменателна програма, посветена на невинните жертви на масовото убийство недалеч от Белград, започна днес с едноминутен звук на сирени, рецитал и речи в памет на загиналите, съобщи агенция Танюг, цитирана от БТА.

Днес се навършва точно една година от масовото убийство в селата Мало Орашие и Дубона, когато 21-годишният Урош Блажич уби девет и рани тринадесет души. Най-младата жертва е четиринадесетгодишният Никола, а най-възрастният е двадесет и пет годишният Петър Митрович, който почина след 50 дни борба за живота си, отбелязва телевизия Ен1.

Масовата стрелба в селата, намиращи се недалеч от сръбската столица, се случва само ден след масовото убийство в училище “Владислав Рибникар“  в центъра на Белград, при което тийнейджър застреля осем деца и училищен охранител, като рани още седем души. Едно от ранените деца почина по-късно. 

По повод днешната годишнина ще бъде представен половинчасов документален филм, посветен на жертвите на масовата стрелба.

Преди самата възпоменателна програма семействата на загиналите, техни приятели и граждани запалиха свещи и поднесоха цветя на мястото на убийството. Сред тях бяха и семействата на загиналите деца в училище „Владислав Рибникар“.

Днес е организиран и футболен мач между юношеските селекции на Цървена звезда и Партизан, като ще бъде поставено началото на възпоменателен турнир, в който ще участват 12 отбора.

Един от отборите, които ще участват в турнира, ще бъде от училище „Владислав Рибникар“.

Сръбският регулаторен орган за електронни медии (REM) призова медиите да прекъснат предаванията си в 22:32 часа, когато бе извършено масовото убийство.

Сръбският президент Александър Вучич и премиерът Милош Вучевич положиха цветя на местата на масовото убийство в Дубона и Мало Орашие.

„С най-дълбоко преклонение отдавам почит на невинните жертви на безумния поход, оставил след себе си отчаяние, тъга и опустошение. Като родител изпитвам огромна болка за изгубените животи и споделям страданието на семействата, останали без най-ценното съкровище, без техните деца. Като президент обещавам, че държавата няма да позволи да има престъпление без наказание, победа на злото над справедливостта и зверства над човечеството. Нека почиват в мир, "написа Вучич в профила си в Инстаграм.

Прокуратура в Смедерево повдигна обвинение срещу Урош Блажич за масово убийство в селата Дубона и Мало Орашие. Той е обвинен в убийството на девет души, двама от които непълнолетни, чрез стрелба с автоматична пушка и пистолет. След повече от година в съда в Смедерево е насрочено предварително заседание на 23 май срещу заподозрения за масово убийство, припомня телевизия Ен1. Блажич е обвинен също, че е опитал да отнеме живот на още 20 души, като е ранил 12 от тях.

Баща му и още двама негови роднини също са включени в обвинението. Прокуратурата предложи максимална присъда от 20 години затвор за Урош Балжич и баща му Р.Б., който е обвинен за незаконно производство, държане, носене на оръжие, наред с обвинени в тежко престъпление против обществения ред.

Адвокат Стефан Стефанович, който представлява осем от семействата на жертвите, казва, че семействата са в тежко състояние.

„Тяхното желание е да бъде разкрита абсолютната истина. Ще работим върху това в по-нататъшния ход на производството, защото има подробности, които не са разкрити докрай и които могат да бъдат много важни за окончателната истина за трагедията“, казва адвокат Стефанович пред в. „Политика“.

Той допълва, че разследването на престъплението е било детайлно и професионално извършено от прокуратурата.


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Голямо количество контрабандни цигари са задържани на ГКПП "Кулата"

Голямо количество контрабандни цигари са задържани на Граничния пункт "Кулата".  От Агенция "Митници" съобщиха, че нелегалният внос от Гърция към България е бил предотвратен при съвместна акция с Граничната полиция, НАП и ГДБОП.  Задържани са 6,5 милиона цигари, укрити в метални шкафове за електрически табла. При влизане в страната шофьорът на..

публикувано на 18.05.24 в 13:22
Кириакос Мицотакис

Мицотакис: Гърция оттегля подкрепата за РСМ в ЕС, ако не спазва Преспанския договор

Гърция ще оттегли подкрепата си за асоцииране на Северна Македония към Европейския съюз, ако Скопие не спазва Преспанския договор, заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис. Правителството в Скопие да спазва стриктно Преспанското споразумение и да използва само името Република Северна Македония, заяви днес категорично гръцкият премиер в..

публикувано на 18.05.24 в 13:15

Радев: Неприемливо е продължаването на войната в Украйна

Президентът Румен Радев смята, че не е възможно Русия да бъде победена във войната, която тя води срещу Украйна. Според държавния глава извършеното тази седмица покушение срещу словашкия премиер Роберт Фицо е плод на страсти, разпалвани покрай войната в Украйна. "Аз отдавна предупредих, че тази война ще се разраства, но е неприемливо в..

публикувано на 18.05.24 в 13:07

След иранското нападение над Израел: Първи разговори между представители на Иран и САЩ

За първи път след иранското нападение над Израел с дронове през април са водени разговори между представители на Иран и САЩ. За това съобщава американският новинарски портал "Аксиос", цитиран от Ройтерс. Експлозиите в Иран тази сутрин предизвикаха реакции по целия свят (обобщение) Двама висши представители на правителството на американския..

публикувано на 18.05.24 в 12:40

Изложба живопис "Светът на операта в картини" откриват в Добрич

Изложбата живопис "Светът на операта в картини" ще бъде открита днес от 14.00 часа в Дом-паметник "Йордан Йовков". Поканата е от Регионалния исторически музей, Фондация за изкуство "Йордан Петков" и НЧ "Палитра". Куратор на изложбата е Нели Вълчева – директор на варненска Арт галерия.  Експозицията е създадена по проекта "Операта - музикалната..

публикувано на 18.05.24 в 11:38

И авиомузеят в Бургас се включва в Европейската нощ на музеите

Авиомузей - Бургас ще се включи в Европейската нощ на музеите с вход свободен. Разнообразие от прожекторни светлини ще създадат визуален ефект върху самолетите, сред които има представители на селскостопанската, гражданската и военната авиация, съобщиха от музея.  Сред десетте самолетни експоната са Ту-154 и Ан-12, които са единствените, останали в..

публикувано на 18.05.24 в 11:17

С двудневен празник в Кипър отбелязват Европейския ден на "Натура 2000"

С двудневен празник - днес и в следващата събота в Кипър се отбелязва Европейският ден на екомрежата "Натура 2000", за какъвто е определен 21 май. Инициативите са организирани от Министерството на околната среда, Фондацията за опазване на Кипър, Кипърския център за екологични изследвания и други неправителствени организации. Програмата за деня..

публикувано на 18.05.24 в 11:08