Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В цялата страна вярващи изпълниха храмовете, за да посрещнат Христовото Възкресение и да се помолят за здраве и по-добро бъдеще

Митрополит Киприан: Пасха е непреходното доказателство, че Бог е любов

В катедралния храм "Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ в Стара Загора - 5 май 2024 г.
Снимка: БТА

Православните християни празнуват най-големия празник - Възкресение Христово, наричан Празник на празниците, тъй като утвърждава победата на живота над смъртта.

Богослуженията в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" снощи и в столичния митрополитски храм "Света Неделя" тази сутрин бяха водени от Врачанския митрополит Григорий, който след кончината на патриарх Неофит временно е наместник-предстоятел на Светия Синод. 

С молитви за здраве и благоденствие богомолци от цялата страна изпълниха църквата "Света Неделя" за днешната служба за Второ Възкресение.

"Днес е Великден. Празник на Възкръсналия Бог. Най-великият християнски празник. Вярвам в това, че всъщност всеки един от нас трябва да постъпва по един единствен начин и това е - всеки ден да се стреми да прави по едно добро", споделиха миряни.

Да вярваме и да бъдем човечни, съветва отец Никола Чочев: 

"Всеки един човек трябва, на първо място, да погледне вътре в себе си, да изчисти душата си, сърцето си, мислите си".

Този Великден е по-особен, допълва отец Никола. За първи път посрещаме Възкресение Христово без глава на църквата:

"Бог да упокои душата на Негово Светейшество българският патриарх и митрополит софийски Неофит. Надеждата в Господа никога не умира. Тази раздяла, разбира се, е скръбна, но тя е временна". 

И в Стара Загора стотици изпълниха храмовете и запалиха свещичка и се поздравиха с "Христос Воскресе!":

"Празник, с който да се събереш със семейството, да размислиш над това какво се е случило и да покажеш любов към ближните си. Великден е един от най-светлите християнски празници и бих пожелал на хората да бъдат щастливи, да бъдат със семействата си";
 
"Здраве и да се обичат"; "Ще си пожелаем всички семейства да са здрави, да живеем в мир, любов и в хармония";

В катедралния храм "Свети Николай" пасхално богослужение отслужи Старозагорският митрополит Киприан. В своето великденско послание владиката призова за мир и доброта:

"Чеда на небесния ни Отец, който страда и възкръсна за нас. Неговото кръстоносие ни задължава да настояваме за гражданската си позиция усилени молитви, да се трудим час по-скоро да спрат братоубийствените войни.

Пасха е непреходното доказателство, че Бог е любов и претърпя всичко, за да ни остави своя мир и утвърди в него".

По традиция на Великден митрополитския дом беше отворен за желаещите миряни да го посетят.

Стотици миряни изпълниха църковните храмове в Ямбол за да посрещнат Възкресение Христово.

Поздравът "Христос Воскресе!" изпълни четирите църкви  в града.

Всички храмове и параклиси в празничния ден в Ямболската духовна околия са отворени, но поради липсата на свещеници само в част от тях бяха отслужени празнични литургии.

Стотици жители на Пазарджик посрещнаха  Великден в катедралния храм "Свето Въведение Богородично". Великденската служба отслужи Пловдивският митрополит Николай. Точно в полунощ камбаните на храма възвестиха  Христовото Възкресение.

Перничани и днес се стекоха в централния пернишки храм "Св. Иван Рилски”, за да почетат Възкресение Христово. Храмът бе огласен от възкресни песнопения.

Да бъдем по- добри и човечни, да има здраве и мир си пожелаваха перничани.

Възкресението на Господ е най- забележителното събитие в мироспасителната история, каза отец Людмил - предстоятел на храма:

"То е победа на живота над смъртта, тържество на правдата над неправдата и завършек на изкупителното дело на богочовека Господ Иисус Христос. Поздравявам всички жители на град Перник с най-големия християнски празник Възкресение Христово и им пожелавам много здраве, радост, успех и мъдрост.

Сърцата им да се изпълнят със смирение и любов, защото нашият Бог се е пожертвал заради огромната си любов към нас, поемайки нашите грехове. Честит и благословен празник! Честито Възкресение Христово!"

По традиция и тази година храмът бе огласен от възкресни песнопения в изпълнение на камерния смесен хор "Иван Топалов" към Двореца на културата.

Снимка: Елена Тамакярска

В Смолян не стихва потокът от вярващи към Катедралния храм "Св. Висарион Смоленски", дошли да запалят свещ преди иконите за Възкресение Христово. 

Великден събра отново хора от близо и далеч. Цели фамилии вярващи от рано сутринта се стичат в църквата, за да запалят свещ и се помолят.

"Нека Христовото Възкресение да бъде за всички вас извор на утеха и духовна радост! Господ Иисус Христос винаги да разпръсква върху вас  светлината на пасхалната радост, която да ви дарява любов, духовни сили  и подкрепа в трудния житейски път.

С Христовото Възкресение ние сме избавени от тъмнината на ада и ни е дадена възможност за друг вечен блажен живот", каза в благослова си Архиерейският наместник на Смолянската духовна околия епископ Висарион.

Жителите на Габрово се помолиха за здраве и мир в най-светлия ден от годината – Възкресение Христово.

Централните храмове в Габрово се изпълниха с хора за празничното богослужение за Второ Възкресение. На излизане всеки получи червено яйце.

По традиция празничното събиране е семейно и около масата се подреждат няколко поколения.

Християни и мюсюлмани заедно празнуваха Великден в Кърджали. Те бяха в църквата "Свети Георги" при възвестяване на Христовото Възкресение и в градинката пред храма, където днес имаше детско веселие. 

На службата снощи присъстваше и кметът Ерол Мюмюн. 

Навръх Великден в града бяха раздадени над 3 000 яйца и козунаци. Яйцата приготвиха възпитаниците на Общинския детски комплекс и децата към неделните училища в местните църкви.

Най-много яйца – 1 800, обагриха децата от неделното училище при храма "Свети Йоан Предтеча". През целия ден вчера те усърдно работеха, за да може днес да покажат своите творения.

Част от боядисаните над 3 000 яйца бяха раздадени на самотни и социално слаби жители, а другите участваха в конкурс за най-здраво яйце. На празника пред църквата "Свети Георги" дойдоха много местни жители. 

Според отец Петър това е кърджалийска традиция.

"С децата на нашия град ги събираме, за да могат, както нашите деди, и те да се научат да живеят заедно, без разлика на вяра, пол и народност. Защото нашата съдба в нашия град е такава, че винаги сме живели заедно и заветът на нашите предци е да има мир и разбирателство. И най основното -  във всички празници да бъдем заедно".

За Великден в Кърджали беше показана и една от най-ценните икони от колекцията на художествения отдел към Историческия музей. Неин автор е гръцкият зограф Константинос Алексиу.  Това вече е традиция, каза д-р Мария Спиридонова:

"Фондовете са изключително богати. Решихме за големи празници да извадим малка част от тези фондове."

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Засилени мерки за сигурност преди балотажа на изборите във Франция

Франция засилва мерките за сигурност пред балотажа на предсрочните парламентарни избори в неделя. В края на кампанията зачестиха проявите на насилие и нападенията срещу кандидати. Докато политическото напрежение във Франция расте пред балотажа в неделя, който може да доведе на власт крайната десница, френските власти се опитват да предотвратят евентуални..

публикувано на 05.07.24 в 01:35
Сградата на правителството в Скопие

Гръцко издание: В Северна Македония говорят на български диалект

По повод на напрежението между Атина и Скопие за спазване на Преспанския договор, популярното издание "Прото тема" публикува обширен материал на тема има ли македонски език. Авторът, който е журналист и лингвист, смята, че езикът, който говорят в Република Северна Македония, е български диалект със сръбски черти. Този език произволно се нарича..

публикувано на 05.07.24 в 01:19
Лидерът на лейбъристите Киър Стармър.

Категорична победа на лейбъристите на изборите в Обединеното кралство

В Обединеното кралство екзитпол след приключване на гласуването в общите избори в страната потвърди прогнозата за убедителна победа на опозиционната Лейбъристка партия след 14 години управление на Консервативната партия. Съмнение вече едва ли може да има. Новият премиер на Обединеното кралство ще се казва Киър Стармър – лидерът на Лейбъристката партия...

публикувано на 05.07.24 в 00:49

Британски издания твърдят, че във Вашингтон е предаден план на Путин за край на войната в Украйна

Във Великобритания днес два вестника - "Сън" и "Дейли мейл" - твърдят, че план на руския президент Владимир Путин за прекратяване на войната срещу Украйна е бил предаден във Вашингтон от руския министър на вътрешните работи Владимир Колоколцев. Британските издания цитират украинския телевизионен журналист Дмитрий Гордон, който пък се позовава на..

публикувано на 04.07.24 в 21:41

Започна реконструкцията на над 3 км от водопроводната мрежа в Павликени

В Павликени започна реконструкцията на над три километра от водопроводната мрежа в града. За новите тръби по 10 улици са осигурени близо 2 милиона лева от инвестиционната програма на държавата за общините.  Новите водопроводи са следващ етап от водния цикъл в града. В Павликени вече е подменена повече от половината от водоснабдителната мрежа, заяви..

публикувано на 04.07.24 в 20:44
Руският президент Владимир Путин подписва документи на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Астана, Казахстан, 4 юли 2024 г.

Путин приема сериозно заявката на Тръмп за край на войната в Украйна, ако пак стане президент на САЩ

Руският президент Владимир Путин заяви, че приема напълно сериозно заявката на Доналд Тръмп, ако отново стане президент на Съединените щати, да сложи края на войната в Украйна. Путин отбеляза обаче, че не е запознат с евентуалните предложения на Тръмп, но не се съмнява, че намеренията му са искрени. Президентът направи коментар п ред журналисти в..

публикувано на 04.07.24 в 20:32
Президентът Румен Радев

Президентът: Август не е най-добрият месец за предизборна кампания, нито до средата на септември - за избори

Длъжен съм да се съобразявам не само с връчването на мандатите, а и с това кога да бъдат евентуални предсрочни избори.  Август не е най-добрият месец за предизборна кампания, нито избори до средата на септември. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев, който участва в церемонията по връчване на наградите "Банка на годината". В най-скоро..

публикувано на 04.07.24 в 19:31