Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според Axios САЩ са спрели договорена доставка на боеприпаси за израелската армия

Израелски войник на пост.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати са спрели предварително договорена доставка на боеприпаси за израелската армия, съобщава Axios. Изданието не уточнява за какви боеприпаси става дума, освен че са американско производство.

Официално потвърждение за решението на американската администрация, което би било прецедент от началото на войната в Газа, няма.

Axios се позовава на две израелски официални лица, пожелали да запазят анонимност. Според тях спирането на доставката е предизвикало сериозни притеснения в Тел Авив.

Президентът Джо Байдън е подложен на остри критики у дома заради подкрепата си за Израел.

Растящият брой на палестинските жертви - по последни данни повече от 34 600, предизвика вълнения в редица американски университети през последните седмици.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
София (25 май 2024) След участието си в първия ден на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, министърът на отбраната Атанас Запрянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов дават брифинг.

Български призив за засилване на сигурността на НАТО в Черно море и Западните Балкани

С призив от българска страна за засилване на сигурността на НАТО в Черно море и Западните Балкани започна пролетна сесия на Парламентарната асамблея на НАТО. София е домакин на срещата.  За хибридни и дезинформационни заплахи покрай евроизборите у нас предупреди служебният министър на отбраната. И затова Запрянов отбеляза важността на..

публикувано на 25.05.24 в 16:51

Таксиметровият синдикат в безсрочен протест заради закрити стоянки в София

Безсрочният протест на Таксиметровия синдикат продължава, като се поставят знаци на закритите от Общината таксиметрови стоянки. Това заявиха от синдиката. В зона "Център" от 68 места за таксита, на които автомобилите да спират, за да бъдат наемани от клиенти, са останали 47. От бранша твърдят, че имат трудности заради унищожената таксиметрова..

публикувано на 25.05.24 в 16:35
krediti

Расте броят на делата срещу компаниите за бързи кредити у нас

Расте броят на делата срещу компаниите за бързи кредити, след решение на Съда на Европейския съюз по запитване, постъпило от България. Потребителите търсят правата си, заради становище на Европейския съд, в което се посочва, че ако допълнителните такси по потребителските кредити не са включени в годишния процент на разходите, длъжникът връща само..

публикувано на 25.05.24 в 16:27
Ангел Кунчев

Около 1300 са случаите на коклюш в България

Към момента случаите на коклюш в България са около 1300. Едва 100 от заразените са в болница, а нови смъртни случаи няма. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Според Кунчев мерките, които бяха взети - за намаляване на възрастта на имунизиране и възможността да бъдат имунизирани бременните жени, започват да дават..

публикувано на 25.05.24 в 16:15
Знаме на

Велт ам Зонтаг: "Хамас" е планирала нападения срещу израелското посолство в Берлин

Радикалната ислямска палестинска организация "Хамас" е планирала нападения срещу израелското посолство в Берлин и американската военна база в Райнланд-Пфалц, твърди "Велт ам Зонтаг", като се позовава на службите за сигурност. Нападенията са щели да бъдат извършени с оръжия, държани в таен склад в България. Германските власти са открили..

публикувано на 25.05.24 в 16:11
Израелски военни машини близо до граничната ограда с ивицата Газа, на неразкрито място, 9 май 2024 г.

Продължават сраженията в Газа въпреки разпореждането на Международния съд на ООН

Продължават израелските атаки в Ивицата Газа, включително в граничния град Рафах, въпреки разпореждането на Международния съд на ООН, изискващо Израел незабавно да прекрати офанзивата си.  Съдът на ООН: Израел незабавно да прекрати офанзивата си в Рафах Израел не е провеждал и няма да провежда операции в района на Рафах, които..

публикувано на 25.05.24 в 15:28

Столтенберг призова страните, дали оръжие на Украйна, да ѝ позволят да го ползва по цели в Русия

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова страните, които са предоставили на Украйна оръжие, да ѝ позволят да го използва, за да атакува цели на руска територия.  В интервю за Economist Столтенберг заяви, че сега, когато се водят боеве в района на Харков, близо до границата, забраната на Украйна да използва тези оръжия срещу..

публикувано на 25.05.24 в 15:06