Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За последните 24 часа: 30 селища в Харковска област под обстрел, 1 800 души са напуснали домовете си

Гасене пожар след нощен ракетен удар върху частни сгради в Харков, 10 май 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

30 селища са били подложени на артилерийски обстрел през последните 24 часа в украинската Харковска област, където руската армия започна офанзива . Местните жители се евакуират  - вече близо 1 800 души са напуснали домовете си, съобщи областният управител Олег Синегубов.

Една от целите на руското командване е да отклони вниманието и силите на украинските войски от Донбас, където руснаците щурмуват град Часов Яр, каза пред БНР Бранислав Сланчев, преподавател по международни отношения в Калифорнийския университет.

По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Педро Санчес в испанския парламент - Мадрид, 15 ноември 2023

Педро Санчес ще каже на коя дата страната му ще признае държавата Палестина

Очаква се днес испанският премиер Педро Санчес да уточни пред парламента на коя дата страната му ще признае държавата Палестина. Това идва, след като Мадрид, Норвегия и Ирладия оповестиха намерението си да признаят съществуването на палестинска държава. Израелското министерство на външните работи обмисля допълнителни дипломатически стъпки срещу трите..

публикувано на 23.05.24 в 07:42
Председателят на СОС Цветомир Петров

СОС заседава извънредно за спрения лифт до Витоша и новата организация на движението в центъра

Две извънредни заседания на Столичния общински съвет свиква днес председателят му Цветомир Петров. Причините - спирането на лифта до Витоша и новата организация на движение в центъра на София, между булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий" и улица "Фритьоф Нансен".  Общинските съветници в София ще изясняват обстоятелствата в периода..

публикувано на 23.05.24 в 07:41
Зеленски на конференцията по сигурността в Мюнхен.

Володимир Зеленски поиска системи и защита от Русия

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че неговата страна се нуждае от системи и тактики за ефективна защита срещу руските бомби. По думите му, се увеличава броят на страните, които ще участват в срещата на върха в Швейцария. Русия не е поканена на форума. След съвещание със Съвета за национална сигурност и отбрана и Генералния..

публикувано на 23.05.24 в 07:40

Румен Радев и делегацията му във Ватикана за 24 май

Президентът Румен Радев и водената от него делегация ще бъдат на аудиенция при папа Франциск във Ватикана по повод 24 май - Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Аудиенциите при Главата на Римокатолическата църква са знак на внимание към българската държава и българския..

публикувано на 23.05.24 в 07:25

Природоматематическата гимназия в Габрово чества 180-годишнината от рождението на акад. Иван Гюзелев

Учениците и учителите от Природоматематическата гимназия в Габрово отбелязват 180-та годишнина от рождението на академик Иван Гюзелев, патрон на училището . Избрали са навечерието на празника 24 май, за да представят своя авторски спектакъл пред училищната общност и всички, свързали живота си с гимназията. Театър, музика и танц съчетават..

публикувано на 23.05.24 в 07:21

Почистват центъра на Добрич от графити преди 24 май

В навечерието на един от най-хубавите български празници – 24 май, млади художници на графити почистват обществени сгради в Добрич, надраскани неправомерно със спрей. Инициативата е на Община Добрич, която се обръща за помощ към местния художник Радослав Рудачев. Идеята на местната власт е не само да почисти сградите, където ще се състоят..

публикувано на 23.05.24 в 07:13

Нормализира се обстановката след снощната буря в София

От 2010 г. има наредба за мълниезащита , която разписва как следва да се защити електропреносната мрежа. Там са посочени средствата,  които са препоръчителни за защита от пренапрежение по електропреносната мрежа. Това обясни пред БНР Христомир Иванов, експерт по мълниезащита. Той коментира темата, след като електрическо табло в района на..

публикувано на 23.05.24 в 06:45