Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Училищни директори получиха награди от МОН в Рилския манастир

Наградените директори получиха и по икона на Св. Иван Рилски
Снимка: БТА

Петима училищни директори получиха наградите си от МОН на среща в Рилския манастир, каквато се прави традиционно всяка година в Деня на светите равноапостоли Кирил и Методий. Наг,адите им връчи зам.-министърът на образованието Емилия Лазарова.

Награждаването се проведе, по утвърдена вече традиция, в Иконната зала на Рилската сета обител. 

Тазгодишната награда "Св. Иван Рилски" получиха Елка Божикова, директор на Природо-математическа гимназия "Яне Сандански" - Гоце Делчев; Асен Александров, директор на 51. СУ "Елисавета Багряна" - София; Станчо Атанасов, директор на Професионалната гимназия "Велизар Пеев" - Своге; Татяна Василева, директор на Профилирана природо-математическа гимназия "Акад. Иван Ценов"- Враца и Таня Петрова, директор на Основно училище "П. Р. Славейков" - Варна. 

"От вас зависи нивото на образованието, нивото на учениците да учат, както и културата и ценностите, които се възпитават", отбеляза при церемонията заместник-министърът Лазарова.

По традиция наградените училищни директори получиха и икони на свети Иван Рилски – основателя на Рилския манастир.

Своеобразен домакин на срещата отново беше РУО-Кюстендил, което подготви и програма с изпълнение на детския състав "Калпазани".


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Румен Радев в Рим

Румен Радев подари на папа Франциск икона на Светите братя Кирил и Методий

Президентът Румен Радев и водената от него делегация бяха на аудиенция при папа Франциск във Ватикана. Държавният глава е подарил на Светия отец оригинална икона на Светите братя Кирил и Методий от втората половина на 19 век. Тя е дело на зографи от Софийската иконописна школа.  В момента държавният глава присъства на Божествена света литургия в..

публикувано на 23.05.24 в 11:09

ЦИК информира общините за подвижните избирателни секции

Централната избирателна комисия е уведомила с писмо всички общини да осигурят дежурства на 24-ти и 25-ти май до 17 часа, за да се приемат документи от хора с увреждания, които искат да гласуват с подвижна избирателна комисия на изборите на 9 юни. На 25 май изтича срокът за подаване на документи, включително и по електронен път като в този..

публикувано на 23.05.24 в 10:57

Опозицията в Гърция иска признаване на палестинската държава

В Гърция партии от опозицията настояват страната да признае палестинска държава. Вчера Норвегия, Испания и Ирландия обявиха, че ще предприемат тази стъпка на 28 май. Гръцката опозиция настоява незабавно правителството на Мицотакис да признае държавата Палестина. Това съобщават от няколко опозиционни партии. Депутати  от няколко партии..

публикувано на 23.05.24 в 10:51

3D празник на буквите тази вечер

3D мапинг – част от проекта "Скритите букви" на Фондация "Прочети София", ще бъде прожектиран на фасадата на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" тази вечер от 21.30 часа до полунощ. "Решихме, че всичко ще бъде около буквите – изцяло графични решения, изцяло рисувани текстури на сградата, има много малко 2D анимация, почти..

публикувано на 23.05.24 в 10:49

Опасно време в Англия, загинал при кално свлачище

Продължаващите проливни дъждове във Великобритания представляват опасност за живота и водят до сериозни нарушения на пътуванията, след като кално свлачище причини смъртен случай вчера, предупредиха от Метеорологичната служба. Пороите ще продължат в части от Обединеното кралство и днес, като жълт и оранжев предупредителен код за дъжд остават в..

публикувано на 23.05.24 в 10:46

Деветима загинаха след срутване на сцена на предизборно събитие в Мексико

Девет души загинаха, а над 50 са ранени при срутване на сцена на предизборно събитие в Мексико. Проявата беше организирана от щаба на кандидат за президент, който е трети в сондажите преди изборите на 2 юни. Инцидентът е станал в северозападния щат Нуево Леон на проява, организирана от партия "Гражданско движение". Кандидатът за..

публикувано на 23.05.24 в 10:44

Заради Шенген: Италия удължи с 6 месеца граничният контрол със Словения

Италианското правителство реши да удължи срока на временното излизане на страната от Шенгенското пространство с още шест месеца и ще  продължи граничният контрол на словенската граница . Решението бе взето официално след разговор между  италианския  министър на вътрешните работи Матео Пиантедо з и и словенския т  му колега   Бощян..

публикувано на 23.05.24 в 10:16