Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 450 възрастни хора ще продължат да получават здравно-социални услуги чрез мобилни екипи

Министерство на труда и социалната политика
Снимка: БГНЕС

Близо 450 възрастни хора с хронични заболявания и трайни увреждания ще продължат да получават здравно-социални услуги чрез мобилни екипи в своите домове и от разстояние - телекеър. Правителството прие новата  програма "Иновативен модел за грижи в общността за хора с хронични заболявания и трайни увреждания 2024", като са осигурени допълнителни 720 000 лева за нейното финансиране.

Средствата за предоставянето на мобилните услуги и тези от разстояние за възрастните хора ще се превеждат по бюджетите на общините, обхванати в програмата, а чрез нея се осигурява непрекъснато функциониране до края на годината на седемте центъра "Домашни грижи" в общините Видин, Монтана, Белоградчик, Оряхово, Бяла Слатина, Криводол и Враца и на Контролно-комуникационния център, който е ситуиран във Враца.

От следващата година предоставянето на тези услуги в домашна среда ще бъде надградено по процедура на програма "Развитие на човешките ресурси".

От Социалното министерство уточняват, че услугите за възрастните хора ще се предоставят по модела на приключилия проект на Българския Червен кръст, изпълнявани в партньорство с Министерството на здравеопазването. Ще бъдат запазени и екипите от медицински сестри и домашни помощници.


По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕЦБ понижи водещите си лихви с 25 базисни пункта

Европейската централна банка (ЕЦБ) понижи водещите си лихви с 25 базисни пункта - първото намаляване от 2019 г. Основната лихва по рефинансирането, лихвата по пределното кредитно улеснение и депозитната лихва на централната банка на еврозоната се свиват до съответно 4,25 на сто, 4,50 на сто и 3,75 на сто. Това е първото намаляване на референтните..

публикувано на 06.06.24 в 15:46
Слънчев бряг

Най-много туристи по Южното Черноморие се очакват от Великобритания

Най-голям ръст на чуждестранни туристи по Южното Черноморие се очаква от Великобритания. Това показват данните на бургаското летище. За популяризиране на българския туризъм под мотото "Изживей България" в Несебър се провежда конференция, на която присъстват представители на туристическия бранш от Германия, Австрия и Швейцария...

публикувано на 06.06.24 в 15:41

МО: Военната колона, преминала през Варна, е за учението "Шабла 2024"

Военната колона, преминала през Варна във вторник, е с техника за националното учение "Шабла 2024“. Това съобщават от Министерството на отбраната.  Ведомството обясни това след появили се твърдения в социалните мрежи, че техниката е за Украйна. Заради публикациите от МО посочват, че участието на български военнослужещи в учения и..

публикувано на 06.06.24 в 15:35

Между 35 и 45 са жертвите от въздушен удар на израелската армия по училище

Между 35 и 45 е броят на жертвите от въздушен удар на израелската армия по училище, управлявано от Агенцията на ООН за палестинските бежанци.  Според израелските военни в училището са се укривали бойци на "Хамас" и на терористичната организация "Ислямски джихад" и затова то е станало обект на атака. При нея са неутрализирани най-малко 20 бойци на..

публикувано на 06.06.24 в 15:12
Президентът Гордана Силяновска-Давкова връчва на Християн Мицкоски мандат за съставяне на правителство, Скопие, 6 юни 2024 г..

Мицкоски получи мандат, има 20 дни за съставяне на кабинет

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски получи мандат за съставяне на правителство от президента на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова. Президентът на РСМ връчва мандат за правителство на Християн Мицкоски Бъдещият министър-председател има 20-дневен срок за съставяне на кабинета. Той обеща "в следващите 100 дни исторически и епохални..

публикувано на 06.06.24 в 15:09
Университетска болница „Александровска“

УМБАЛ "Александровска" с безплатен скрининг за хора с повишен риск от диабет, бъбречни и сърдечносъдови заболявания

УМБАЛ "Александровска" ще проведе кампания с безплатни изследвания на хора с повишен риск от диабет тип 2 и съпътстващи усложнения от страна на сърцето и бъбреците. Скринингът започва от 10 юни в Центъра за превенция на захарния диабет и ще продължи до края на месец юли. Насочен е към хора, попадащи в рисковата група за развитие на диабет. Ще..

публикувано на 06.06.24 в 14:58

Още година режим за украински износ за ЕС без мита и квоти

Удължението на отмяната на митата и квотите на украинския износ в ЕС с още една година влиза в сила от днес, съобщи Европейската комисия. Става дума за регламента за автономните търговски мерки, одобрен от страните-членки в средата на май. Така Съюзът потвърждава ангажимента си да подкрепя Украйна колкото е необходимо. Влезлите в сила мерки съдържат и..

публикувано на 06.06.24 в 14:47