Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От днес работим за себе си

Снимка: Столична община
Чуй новината! Чуй новината:

Днес е Денят на данъчната свобода за 2024 година.

Икономистите от Института за пазарна икономика (ИПИ) изчисляват, че 134 дни са били необходими на работещите българи, за да се издължат на държавната хазна. Средно за един ден българите изработват 562 млн. лв.

Икономистите използват заложените приходи в бюджета в размер на 75,3 млрд. лв. и на базата на прогнозния размер на БВП от 206 млрд. лв. изчисляват 134 работни дни, за да попълним държавната хазна.

Така денят на данъчна свобода настъпва на 13-ти май - условната дата, до която, ако приемем, че всичко изработено от началото на годината е постъпвало в бюджета, а оттук-нататък ще работим единствено за себе си.

От Института за пазарна икономика отбелязват, че датата отчита приходите в бюджета, но не и бюджетния дефицит от 6,2 млрд. лв.

За да се компенсира разликата със заложените разходи от 81,5 млрд., трябва да се отработят още 11 дни само за хазната, които да покрият харчовете, без да се тегли нов дълг.

По публикацията работи: Антония Чорева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът на САЩ Джо Байдън

Байдън се среща със Зеленски в Париж

Президентът на САЩ Джо Байдън ще се срещне днес в Париж с украинския президент Володимир Зеленски, като обяви нов пакет от 225 млн. долара оръжейна помощ за Украйна по време на честванията на 80-годишнината от съюзническия десант в Нормандия, предаде БТА. Това ще бъдат първите им разговори лице в лице, откакто Зеленски посети Вашингтон през..

публикувано на 07.06.24 в 10:06
Предизборен плакат в Ирландия

Местни избори и евровот в Република Ирландия

В Република Ирландия започна гласуването в местните и европейскиете избори. Общо 949 места ще бъдат разпределени в 31 местни власти и ще бъдат излъчени 14 евродепутати.  Избирателнитe секции бяха отворени в 7.00 часа местно време (9.00 българско) и ще затворят в 22.00 часа (полунощ българско). Повечето училища днес ще бъдат затворени, тъй като..

публикувано на 07.06.24 в 10:05
Президентът на Русия Владимир Путин

Путин ще държи реч, посветена на глобалната политика и на икономическа ситуация в Русия

Руският президент Владимир Путин ще говори днес пред Международния икономически форум в Санкт Петербург, предаде ДПА. Речта му ще е посветена на глобалната политика и на икономическа ситуация в Русия във време на тежки санкции. Това съобщи БТА. В рамките на форума суровинната свръхсила се опитва да покаже, че наложените й санкции заради..

публикувано на 07.06.24 в 10:01

Жертвата от влаковия инцидент в Плевенско – технически ръководител

Разследва се случаят от снощи, при който бързият влак от Варна за Мездра блъсна служител и рани друг на жп секция между гарите Телиш и Горни Дъбник, Плевенско, каза за БНР заместник-председателят на Националния борд за разследване на произшествията в железопътния транспорт към Министерския съвет инж. Бойчо Скробански. При инцидента на място..

публикувано на 07.06.24 в 09:40

ЦИК: Избирателната активност в неделя ще се отчете към 11 и към 16 часа

Избирателната активност на предстоящия в неделя двоен вот ще се отчете на два пъти - към 11 и към 16 часа.  Това предвижда Оперативният план за работата в Централната избирателна комисия. Информацията за броя на гласувалите по вид на избора, ще се обобщава от областните управители и ще се изпраща към ЦИК, където ще се публикува са сайта съответно..

публикувано на 07.06.24 в 09:16

Нощни атаки с ракети и дронове в Киевска област

Френският президент Еманюел Макрон ще приеме днес украинския лидер Володимир Зеленски в Париж за разговори относно нуждите на Киев, съобщиха от Елисейския дворец. Макрон: Мирът не означава капитулация на Украйна Франция предава на Украйна изтребители "Мираж-2000" Вчера Макрон обяви в интервю, че Украйна е поискала от западните..

публикувано на 07.06.24 в 09:00
Даниел Смилов

Даниел Смилов за облика на ЕП след вота: Промяна на баланса, не революция

Общата прогнозна картина за провеждащите се вече европейски избори е за известна ерозия на зелените и либералните партии, очаква се нарастване на групите на Европейските консерватори и реформисти и на "Идентичност и демокрация". Става дума обаче за промяна на баланса, а не за революция . Това мнение изрази пред БНР политологът Даниел..

публикувано на 07.06.24 в 08:24