Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прогноза на ЕК: 3,1 на сто е очакваната инфлация за България

Снимка: ЕПА/БГНЕС

3,1 на сто е очакваната инфлация за България за тази и 2,6 на сто за следващата година, сочат данните от огласената пролетна икономическа прогноза на Еврокомисията за 2024-та година.

Низходящата тенденция на външните цени се очаква да ограничи инфлацията на цените на енергийните и неенергийните индустриални стоки, се казва в прогнозата.

Решението да се намали съвместното плащане на някои лекарства в края на март също води до намаляване на инфлационния индекс за неенергийните индустриални стоки. БВП ще нарасне от 1.9 на сто през тази на 2.9 на сто през следващата година.

Въпреки че частното потребление се очаква да стане по-умерено, вътрешното търсене ще остане основният двигател за растежа. Бюджетният дефицит ще достигне 2.8 на сто през тази и 2.9 на сто през следващата година заради разходите за пенсии и заплати. Безработицата пък ще спадне от 4.3 на сто през тази на 4 на сто през 2025 година.

Брутният държавен дълг също ще спадне - от 24.8 на сто от БВП през тази година на 24.6 на сто през следващата.


По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Христиана Бацелова

Д-р Христиана Бацелова: Необходимо е и двата пола да бъдат ваксинирани срещу HPV

По данни на Европейската ракова информационна система за 2022 г. България е на второ място в ЕС по заболеваемост и смъртност от рак на маточната шийка с 503 смъртни случая. Това е втората водеща причина за смърт от рак при жените от 15 до 45 години в България.   Експерти настояват и момчетата да получават безплатна ваксина срещу човешки..

публикувано на 27.09.24 в 11:17
Д-р Юлиян Петров, председател на Синдиката

Изследване за образованието: 80% искат повече практически упражнения и формиране на компетентности

" Учителят се е превърнал в плен на документа. Учителят не е момчето за всичко - той не би трябвало да пази в коридора, на двора или в автобусите. Несвойствените дейности претоварват учителя и той не издържа и отива да прави нещо друго или не е ефективен за своите ученици. Тези неща трябва да решим, за да запазим учителите и да задържим младите в..

публикувано на 27.09.24 в 10:14

Маринела Величкова: Сред хората в РСМ няма съвсем ясна картина за това какво е възможно

" Очаквам ясна позиция на албанските партии, за да се опитаме да се ориентираме какво следва оттук нататък ". Това заяви пред БНР кореспондентът на БТА в Скопие Маринела Величкова.  Вчера постоянните представители на ЕС единодушно решиха да започнат преговори с Албания за членство в ЕС, но не и с Република Северна Македония. Решението на ЕС..

публикувано на 27.09.24 в 09:00

Радосвета Стаменкова: Не можем да задраскаме интернет, но можем да модерираме

Децата у нас са сред най-пристрастените към социалните мрежи. 34% от подрастващите съобщават, че играят онлайн игри всеки ден . Това е един от тревожните изводи на последното проучване върху зависимостта на децата от социални мрежи. Проучването "Здравно поведение при деца в училищна възраст" изследва около 280 хил. деца на 11, 13 и 15 години в..

публикувано на 26.09.24 в 11:05

Хора с увреждания в планината: Мисия възможна

" Хората с увреждания нямат нужда от съжаление, те имат нужда да се държим с тях като равни, което е проблем в България . Не всеки го разбира. Хората като че ли малко странят, а всъщност те са толкова пълноценни хора, колкото и ние. Това, че имат някакъв двигателен проблем не ги прави по-малко хора от нас ". Това каза пред БНР Вера Асенова..

публикувано на 25.09.24 в 10:47

Росина Тодорова: Младото поколение има твърде ниска здравна култура

Хората подценяват проблемите, които замърсеният въздух създава . Това заяви пред БНР Росина Тодорова - председател на Сдружение "Жените в бизнеса и професиите - София", преди пресконференцията "На въздух: Да седнем заедно и да поговорим за профилактиката преди лечението". Темата е част от по-големия проект "Пейка за здраве"...

публикувано на 25.09.24 в 09:52
Силвия Георгиева

Силвия Георгиева за такса битови отпадъци: Работата в общините продължава интензивно

Изчисляването на такса битови отпадъци на количество е краят на един дълъг процес, в който участват и държавата, и общините, и бизнесът, и организациите по оползотворяване. Това заяви пред БНР председателят на Националното сдружение на общините Силвия Георгиева, след като сдружението излезе с позиция по необходимите промени в Закона за..

публикувано на 24.09.24 в 12:10