Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служебният премиер форсира проектите за АЕЦ "Козлодуй" и Вертикалния газов коридор

Димитър Главчев
Снимка: БГНЕС

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев са създадени междуведомствени работни групи за ускоряване процеса по реализация на проектите за изграждане на нови ядрени мощности в АЕЦ "Козлодуй" и Вертикалния газов коридор.

От правителствената информационна служба съобщават, че основната им цел ще е да съдействат изпълнение на всички законови процедури, свързани с проектите.

Цитира се министъра на енергетиката Владимир Малинов, който заявява, че проектите са от стратегическо значение за гарантиране на енергийната сигурност на страната и региона в дългосрочен план. Малинов е определен със заповед на служебния премиер за ръководител на работните групи.

Междувременно от Министерство на енергетиката съобщиха, че се очаква днес да има пресконференция във ведомството, без да е уточнена темата.

Вертикалният газов коридор между България, Гърция, Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова осигурява възможност за пренос на допълнителни обеми природен газ от разнообразни и надеждни източници в посока от юг на север, а проектът за нови ядрени мощности на площадката на АЕЦ "Козлодуй" е стратегически за страната, се подчертава в съобщението до медиите. 

По публикацията работи: Антония Чорева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Жълт" код: В 10 области дъжд и гръмотевици, в 12 - жега

"Жълт" код за интензивни валежи и гръмотевична активност е обявен за 10 области на страната за днес, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология. Предупреждението е в сила за областите Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Ловеч, Монтана, Плевен, Търговище, София - област и Шумен. За други 12 области е обявен жълт код за..

публикувано на 12.06.24 в 08:04

Амнистията за каталунските сепаратисти в Испания е в сила

В Испания влезе в сила амнистия за каталунските сепаратисти, предаде БТА като се позова на ДПА.  Очаква се около 400 души да бъдат обхванати от закона. "Законът за институционална, политическа и социална нормализация в Каталуния", публикуван във вторник в испанския Държавен вестник, означава, че сепаратистите, които избягаха в чужбина, за да се..

публикувано на 12.06.24 в 07:49

ТЕЛК бави преосвидетелствания: Хора с увреждания остават без лични асистенти

Заради забавено преосвидетелстване от ТЕЛК – хора с увреждания остават без лични асистенти за месец или по-дълго. Затова сигнализират от сдружение "Общност Мостове" в писмо до министрите на здравеопазването и на социалната политика. Те настояват за конкретни указания как да действат лекарските комисии и социалните служби, за да не се..

публикувано на 12.06.24 в 07:38

Поредна руска въздушна атака срещу Киев

Русия предприе въздушна атака срещу Киев, съобщиха украинските военновъздушни сили. В столицата и околностите са се чули взривове, но към момента няма данни за жертви или ранени. Въздушна тревога беше обявена в цяла Украйна малко след 3:00 ч.  Близо два часа е продължило нападението. Въоръжените сили на Украйна съобщиха за ракетна заплаха за..

публикувано на 12.06.24 в 07:33

Куриози от видеонаблюдението на вота: Флиртове, пожар, фенерчета...

Изборната нощ премина с много търпение от страна на членовете на секционните комисии и мълчание при попълване на протоколите. Не липсваха и свалки. По-интересните моменти, запечатани от камерите на ЦИК, прегледа репортерът на БНР Добромир Видев. Изборът на видеоматериали от секциите е напълно случаен, а записите са подготвени така,..

публикувано на 12.06.24 в 07:30

Над 54 000 десетокласници на НВО по математика днес

Над 54 000 десетокласници се явяват на национално външно оценяване по математика днес. Изпитът ще започне в 8 ч. и ще продължи 90 минути. Той ще се проведе в над 1000 училища в страната. Ангажирани за него са близо 14 000 квестори. Тестът съдържа 17 задачи, както миналата година. 15 от тях са с избираем отговор. За решаването на останалите 2 задачи с..

публикувано на 12.06.24 в 07:27

Президентът ще присъства на съвместните бойни стрелби "Шабла 2024"

Президентът и главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще присъства днес на съвместните бойни стрелби "Шабла 2024". Учението се провежда на зенитния полигон на Военновъздушните сили "Шабла". Стрелбите са част от учение на НАТО и се провежда до 13 юни във въздушните пространства на България и Румъния.  В българското учение участват..

публикувано на 12.06.24 в 07:21