Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Читалището в с. Ковачевци организира концерт в памет на Кремена Станчева

Концерт в памет на Кремена Станчева в читалището в Ковачевци
Снимка: БТА, архив

За поредна година НЧ "Селска пробуда – 1904" в село Ковачевци организира традиционен концерт в памет на Кремена Станчева. 

Песните на народната певица ще огласят от 13.30 часа днес залата на читалището, което чества и 120 години от създаването си. 

Участие ще вземат самодейни групи от района на Самоков. 

В родното село на певицата говорят за нея с много любов и уважение. 

"Тя е човек с голямо сърце. Човек, който е дал всичко от себе си и е прославил нашата страна извън границите ѝ. До последния си дъх тя пееше и раздаваше всичко, което можеше, за да бъде предадено достойно на поколенията след нея", сподели в предаването "Музикална шарения" Гюргена Кощрина, секретар на НЧ "Селска пробуда - 1904", село Ковачевци. 

Паметна плоча за Кремена Станчева, снимка: БТА
Кремена Станчева е изпълнителка на шопски народни песни. Преди да навърши 20 години постъпва в ансамбъла на Българското национално радио. 

Повече от петдесет години участва в хора "Мистерия на българските гласове". 

Станчева е носител на орден "Св. св. Кирил и Методий", "Кристална лира", както и наградата "Златен приз Братислава". 

Народната певица Кремена Станчева заедно с Василка Андонова и Надежда Хвойнева създават вокално трио "Гергана", с което са известни в България и света. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Плевен ще се превърне в център на театралното предизвикателство

В Плевен от 25 юни до 8 юли за първи път ще се проведат Международни театрални дни, в рамките на които е и новият фестивал „Школа“.  Той е по-различен от всички останали, а Плевен се превръща в център на театралното предизвикателство. Латинка Светозарова разговаря с Димитър Кабаков - директор на Драматично – кукления театър „Иван..

публикувано на 02.06.24 в 06:03

Милион читатели посещават националната библиотека в Йерусалим

Месец юни е обявен за месец на книгата от народа на книгата. Милион читатели от чужбина и от страната има всеки месец националната библиотека в Йерусалим.  Новата й сграда, която прилича на отворена книга, е открита само преди няколко месеца.  По използвани иновационни технологии и дигитализиране, тя надминава тези в Дубай и Александрия...

публикувано на 02.06.24 в 05:42
Румяна Пелова

Румяна Пелова представи "Палава детска книжка"

Прекрасна книжка от стихове и разкази е написала и издала съвсем наскоро Румяна Пелова от Перник. Тя и така се казва "Палава детска книжка". Интересни свежи илюстрации, хубав стих, чудесен  допир до света на детето и неговото светоусещане. В разказите главна героиня е нейната внучка Вероника под името Роня хулиганката. Късмет е да имаш..

публикувано на 02.06.24 в 05:19

Европейска музикална академия празнува 10-годишнина

Фондация „Европейска музикална академия“ празнува своята 10-годишнина с наситен на събития и концерти календар. Изпълнителният директор Теодора Димитрова, която е родом от Варна, споделя: "Фондацията работи в областта на музиката, изкуствата и образованието. Hашите цели са младите хора, в това число и тези с увреждания, да бъдат насърчавани, за да..

публикувано на 01.06.24 в 12:11

Шесто издание на Фестивала на българската книга в Брюксел

На първи и втори юни в Брюксел ще се състои шестото издание на Фестивала на Българската книга. Наши автори гостуват в белгийската столица за среща със своите читатели от българската общност там. Какво да очакваме?  Българската културна асоциация в Белгия съвместно с издателство ICU и с подкрепата на Посолството на Република България в..

публикувано на 31.05.24 в 16:00
Марина Великова

"Отпечатъци от Антарктида" - изложба акварели на Марина Великова

" Отпечатъците, които Антарктида остави в мен, са много дълбоки.  Те дълго ще излизат на повърхността под най-различна форма.  Мястото е много силно и въздейства много дълбоко.  Отпечатъците са резултат на моите дълги размишления, на моето вглеждане в мястото, на чувствата, които минаваха през мен в този период". Това сподели пред БНР и..

публикувано на 31.05.24 в 11:59

Акварелната изложба на Марина Великова "Отпечатъци от Антарктика" - леденото приключение продължава

Тя е Марина Великова. Червени коси, синьо-зелени очи, авантюристичен дух и философска душа. Марина беше част от групата български артисти, които на 15 май през 1996-та година на платото под връх Калапатар, точно срещу Еверест, на 5350 метра надморска височина, осъществиха най-височинния концерт на планетата, влязъл в Книгата на рекордите на Гинес...

публикувано на 30.05.24 в 17:02