Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Страните от Шенген ще могат да връщат за до 3 години граничния контрол по своя преценка

Снимка: pixabay

Страните членки ще трябва да преценят дали при сериозна заплаха за обществения ред или вътрешната сигурност да възобновяват проверките по границите си, или да приложат други средства. Връщането на контрола може да трае до три години. 

Това е една от мерките в одобрените днес от държавите от общността промени в правилата за Шенгенското пространство. Промените засягат случаите на извънредна обстановка и мерките срещу злоупотребите с мигранти. 

При връщането на граничния контрол продължителността на такава временна мярка няма да може да надвишава две години. Предвижда се и възможност за удължаването на този срок до два пъти по 6 месеца. 

Страните членки ще могат да приемат общоевропейски мерки за ограничаване на достъпа на чужденци до Съюза при мащабна извънредна заплаха за общественото здраве. Съветът ще може да одобрява общи временни ограничения за пътуване през външните граници на ЕС, да налага изисквания за медицински изследвания, както и за карантина.

Държавите от ЕС ще могат също така да ограничат броя на граничните контролно-пропускателните пунктове или да намалят работното им време като мярка срещу използването на мигрантите за оказване на натиск срещу европейските страни.

Страните от ЕС, задържали чужденец без право на престой, ще могат да го връщат направо на страната членка, откъдето е пристигнал. Задържането трябва да се извърши въз основа на двустранна спогодба за сътрудничество. 


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Въвежда се нов образец на българска лична карта

От понеделник Дирекция „Български документи за самоличност“ въвежда нов образец на българска лична карта. С цел повишаване на сигурността на документа, освен изображението, той ще съдържа електронен носител на информация със записани биометрични данни – два пръстови отпечатъка и снимка. Какви..

публикувано на 16.06.24 в 21:06
Пламен Димитров

Пламен Димитров: Правителство ще има, да видим дали ще е устойчиво

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров прогнозира пред Нова тв, че правителство ще има, но по думите му предстои да видим дали ще бъде устойчиво Преговорите за правителство трябва да започнат утре "Според мен е все по-видимо, че ГЕРБ и ДПС и - предполагам - ИТН ще направят формат, някакво правителство - дали ще бъде експертно, дали ще бъде коалиционно,..

публикувано на 16.06.24 в 20:14
Александър Вучич

FT: "Рио Тинто" може да получи зелена светлина за експлоатацията на литиевото находище в Сърбия

Президентът на Сърбия Александър Вучич се подготвя да даде зелена светлина на концерна "Рио Тинто" за експлоатацията на най-голямото находище на литий в Европа, съобщава "Файненшъл Таймс" (FT). Отново протест срещу проекта за добив на литий в Сърбия Блокират пътища в Сърбия заради сондажи за литий Две години след масовите протести в..

публикувано на 16.06.24 в 19:07
Президентът на Украйна Володимр Зеленски

Зеленски: Преговорите за мир може да започнат още утре, ако Русия се изтегли от нашите земи

Украйна не се отказва от целта да си върне всички територии, окупирани от Русия. Това даде да се разбере президентът Володимир Зеленски два дни след като руският лидер Владимир Путин поиска от украинците да се оттеглят от Херсон, Запорожие и Донбас. "Русия може да започне преговори с нас още утре, без да чака, ако се изтегли от нашите законни земи," каза..

публикувано на 16.06.24 в 19:04
Президентът Румен Радев и съпругата му Десислава Радева пристигат на летище Подгорица - 16 юни 2024 г.

Президентът Румен Радев пристигна на официално посещение в Черна гора

Държавният глава Румен Радев пристигна на официално посещение в Черна гора, като бе посрещнат в Подгорица от шпалир от гвардейци и червена пътека. В делегацията по посрещането на президента  от черногорска страна  бяха Алекса Бечич, заместник министър-председател по сигурността, вътрешните работи, европейските и външните отношения, Младен Гъргич,..

публикувано на 16.06.24 в 18:42
 Дмитрий Песков

Песков прикани украинското ръководство да обмисли предложението на Путин

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков прикани украинското ръководство да обмисли предложението на руския президент Владимир Путин да изведе войските си от Херсон и Запорожие, както и от частите на Донбас, които остават под властта на Киев: "Настоящата динамика на фронта ни показва съмсем явно, че положението на украинците продължава да се влошава...

публикувано на 16.06.24 в 18:08
Палестинско момче гледа своята част от хранителната помощ преди празника Курбан байрам, Йерусалим, 15 юни 2024 г.

Според израелски медии нито Нетаняху, нито Галант са били уведомени за решението за "тактически паузи"

Израелските въоръжени сили обявиха, че всеки ден ще правят тактически паузи в операциите в южната част на Ивицата Газа, за да бъдат улеснени доставките на хуманитарна помощ. Съобщението за тактически спирания на огъня в района на Рафах през светлите часове на деня последва инциденти, при които загинаха 11 израелски войници. 8 израелски войници..

публикувано на 16.06.24 в 18:08