Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Епископ Арсений е новият Сливенски митрополит

Епископ Арсений
Снимка: БТА

Светият синод на Българската православна църква избра Знеполския епископ Арсений за нов Сливенски митрополит.

Той получи гласовете на 7 от духовниците. За Арсений гласуваха Великотърновският митрополит Григорий, Плевенският митрополит Игнатий, Пловдивският митрополит Николай, Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Русенският митрополит Наум, Старозагорският митрополит Киприан и Доростолският митрополит Яков.

Кандидатурата на епископ Герасим беше подкрепена от Врачанския митрополит Григорий, Ловчанския митрополит Гавриил, Варненския митрополит Йоан, Неврокопския митрополит Серафим и Видинския митрополит Даниил.

Пред сградата имаше протести срещу Арсений. След избора се стигна и до физически сблъсъци, а с помощта на полицията той успя да стигне до Светия синод.
Снимка: БТА

Каноничният избор се състоя в синодалния параклис "Свети цар Борис Михаил Покръстител". Докато траеше гласуването, двамата кандидати за поста Арсений и Герасим бяха в катедралата "Свети Александър Невски". На излизане от храма, когато вече беше ясно, че Арсений е новият сливенски митрополит, протестиращи срещу избора му започнаха да го обиждат, наричайки го "недостоен" и "мафия". Стигна се и до физически сблъсък с полицията, която охраняваше митрополитите.

Ето какво заяви един от протестиращите - Георги Тодоров, богослов:

"Тук сме, защото сме много смутени от съслужението, което беше извършено в Истанбул миналата неделя от трима български митрополити, начело с пловдивския Николай. В църковен смисъл означава Българската църква да се откаже от своята автокефалия, включително, разбира се, и по избора на Сливенски митрополит, тъй като епископ Арсений е изпаднал в друго тежко канонично нарушение наскоро в съслужение с низвергнат руски свещеник".

Вече е в Синодалната палата новият сливенски митрополит Арсений изрази признателност лично към пловдивския митрополит Николай и каза:

"Аз с трепетно вълнение и смирено създание се откликвам на божията свята воля, изявена чрез гласа на Светия синод на родната ни света църква. Аз подчинявам своето лично желание, защото кой съм аз, та да можех попречи богу. Чувствам се слаб да изпълня това велико служение, за което съм повикан, но се уповавам на божията сила, която се в немощ напълно проявява".

Арсений е ръкоположен в епископския сан от покойния Сливенски митрополит Йоаникий. Той беше и най-младият епископ в българската православна църква - само на 37 години. 

В Сливен водещият протеста срещу касирания вот и отпадането на епископ Йеротей от кандидатската листа за митрополит отец Иван Янков днес отказа коментар. Свещеникът, който подаде жалбите за сговор на избирателите при първия избор през февруари - отец Евгений Янакиев, коментира избора на нов Сливенски владика:

"Надяваме се от тук насетне мирът и разбирателството в епархията да се възстановят. Цялата тази напрегнатост около избора показа колко важен е Сливенският митрополит и кой ще бъде той. Силите на злото действаха срещу този избор – и да го опорочат, и да го саботират, но в крайна сметка божията благодат направи така, че днескашния ден да имаме вече нов митрополит в лицето на Негово високопреосвещенство митрополит Арсений Сливенки".

След смъртта на Негово високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий в началото на януари тази година, който управлява епархията 44 години, бе насрочен избор за нов владика. На епархийските избори през февруари бяха избрани епископ Йеротей с 26 гласа и епископ Михаил с 22 гласа. Изборът бе обжалван, а Светият синод реши да го касира и да насрочи нов. Междувременно група от недоволни свещеници от Сливен и Бургас и миряни започнаха протестни действия пред сградата на митрополията.

Отец Иван Янков в словото пред медиите обяви, че църквата е “изпразнена от съдържание“ и обяви осемдневна гладна стачка и започна да води службите си от площада пред митрополията. Църквата на отец Иван в квартал „Речица“ бе разбита на няколко пъти, а той окачестви това криминално деяние като опит да го сплашат. И така той лично стигна до пререкания с изпълняващия длъжността митрополит Варненския владика Йоан. Другата страна обвини протестиращите, че го правят заради облаги и извадиха наяве според тях злоупотреби с имоти на църквата по морето. Предизвикаха ревизия на епископ Йеротей, който бе игумен на Поморийския манастир, но резултатите от проверката не бяха обявени. И така се стигна до повторен избор за Сливенски митрополит, но списъка вече бе намален от десет на шест епископи, като сред тях не бе името на епископ Йеротей.

От днес вече Сливенска епархия има нов владика – Арсений, който трябва да бъде тържествено въведен в епархията утре. Той ще бъде посрещнат на граничното със Старозагорска епархия село Злати войвода, а по-късно посрещнат от общинските и държавни власти на централния площад "Хаджи Димитър".

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Йенс Столтенберг

НАТО води преговори за разполагане на повече ядрени оръжия

НАТО води преговори за разполагане на повече ядрени оръжия, изваждането им от складовете и поставянето им в режим на готовност пред лицето на нарастващата заплаха от Русия и Китай, обяви ръководителят на алианса Йенс Столтенберг. Йенс Столтенберг заяви пред британския вестник “Дейли телеграф“, че е имало консултации “на живо” между страните..

публикувано на 17.06.24 в 13:45
Николай Марков

Николай Марков: С дамите на Борисов няма да разговарям, лидер с лидер се среща

С контактьорски групи на мен ми е обидно да си говоря, не знам на другите как не им е обидно. Борисов е човекът лидер и него искам да изслушам. Назарян и Теменужка не са лидери, те могат утре да ми предложат с чистачката в ГЕРБ да се срещна. Това заяви пред БНР лидерът на партия "Величие" Николай Марков за очакваната покана от..

публикувано на 17.06.24 в 13:34

ЕС удължи с една година санкциите срещу анексираните от Русия Крим и Севастопол

Съветът на ЕС удължи с една година санкциите срещу Русия заради анексията на Крим и град Севастопол - до 23 юни 2025 г. Действащите в момента ограничителни мерки бяха въведени за първи път през юни 2014 г. и включват забрани, насочени към вноса в ЕС на продукти с произход от незаконно анексираните Крим или град Севастопол, както и..

публикувано на 17.06.24 в 13:26

Съветът на ЕС прие важен регламент за възстановяване на увредената природа

Съветът на ЕС официално прие първия по рода си регламент, с който се предприемат мерки за възстановяването на поне 20 на сто от сухоземните и морските пространства до 2030 г., както и на всички екосистеми, които се нуждаят от това, до 2050 г. Регламентът обхваща редица сухоземни, крайбрежни, сладководни, горски, земеделски и градски..

публикувано на 17.06.24 в 13:17

ДОО отчита 5,2 млрд. лв. приходи от осигуровки и разходи от 9,66 млрд. лв. към края на май

Към края на май Държавно обществено осигуряване (ДОО) отчита 5,2 милиарда лева приходи от осигуровки и разходи от 9,66 милиарда лева. Разходите за пенсии са в размер на 8,5 милиарда лева, а за обезщетения са изплатени над един милиард лева. От месечния отчет за изпълнението на бюджета на общественото осигуряване става ясно, че общите разходи..

публикувано на 17.06.24 в 12:57

Проучване: Все повече хора обръщат гръб на новините

Все повече хора обръщат гръб на новините, намирайки ги депресиращи, отблъскващи или скучни, показва глобално проучване на Института "Ройтерс" към Оксфордския университет. Почти четирима на всеки десет души или 39% по света казват, че понякога или често активно избягват новините, в сравнение с 29% през 2017 година, според доклада на..

публикувано на 17.06.24 в 12:54

Дефицит по текущата сметка от 56,9 млн. евро и търговски дефицит за 491 млн. евро през април

През април 2024 г. салдото по текущата сметка на България е отрицателно и в размер на 56,9 млн. евро, търговският дефицит е за 491 млн. евро, а преките чуждестранни инвестиции се понижават с 64,3 млн. евро, показват последни данни на БНБ за платежния баланс на нашата страна. Балансът по текущата и капиталова сметка на България през април е..

публикувано на 17.06.24 в 12:39