Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Занев и Велислав Елезов подадоха оставки в Пирин (Бл)

ОФК Пирин
Снимка: БТА

Управителят на ОФК Пирин Петър Занев и клубният секретар Велислав Елезов поемат отговорността за отпадането на клуба от Първа лига и подадоха оставки, съобщиха от клуба на официалната си фейсбук страница. Утре, 28 май, клубът свиква пресконференция, която ще се състои от 13:00 часа на стадион "Христо Ботев".

"Когато се съгласих да поема управлението на клуба, поех отговорност за изпълнението на две задачи - финансово стабилизиране и запазване на мястото му в Ефбет лига. С втората задача не успяхме да се справим. Нормално е при това положение да поема отговорността за това като подам оставка“, каза управителят на Пирин, цитиран на страницата на клуба.

По отношение на финансите Петър Занев посочва, че въпреки отпуснатата през миналата година общинска субсидия от 850 000 лева, е заварил клуба в тежко финансово състояние, със задължения за заплати, данъци и към доставчици за близо един милион лева. Сметката на клуба е била запорирана, като в нея не е имало средства, казва още Занев и допълва, че са успели да осигурят текущата издръжка на Пирин до края на сезона, като са намалили задълженията до 430 хиляди лева. 

"Субсидията от общината бе намалена до 450 000 лева за 2024 година, с което облекчихме тежестта върху данъкоплатците. Към момента всички стари и текущи задължения за заплати са изплатени изцяло и клубът не дължи никакви пари на футболисти, треньори и служители. Макар че не успяхме да останем в елита, спортно-технически направихме важни крачки към завръщане към мисията на клуба - представяне на футболния талант на Пиринска Македония. Сключихме първи професионални договори с двама футболисти от школата на клуба“, каза още Занев.

По думите му във всеки мач през втория полусезон реално игрово време записваха най-малко двама юноши на клуба. Средната възраст на полевите играчи, които са взели участие във втория полусезон, е 24 години. 

Занев благодари на феновете на отбора, които не са спрели подкрепата си до последния мач и са били с отбора на всяко гостуване. "Огромно е разочарованието ми, че не успяхме да ги зарадваме с оставане в елита. Вярвам, че съвсем скоро Пирин ще се завърне в елита, където е мястото му. Но трябва да отбележим и един огромен успех - успяхме да консолидираме усилията на двама успешни и млади бизнесмени - Милен Стефанов и Георги Спасов, които ще бъдат основата на едно по-добро бъдеще за клуба", казва още Занев. 

Клубният секретар Велислав Елезов казва, цитиран на официалната страница на клуба, че преди пет месеца ясно са заявили, че поемат обоснован риск. "Заставам зад всяко решение на ръководството до момента. Оставката е морален акт."

С Пирин се разделя и отговорникът за връзки с медиите Йордан Грозданов, който пожелава успешно развитие на клуба, а на отбора бързо завръщане в групата на майсторите.

Пирин Благоевград изпадна във Втора лига след загубата от Локомотив София преди дни.


По публикацията работи: Илиян Христов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Макс Верстапен

Макс Верстапен спечели квалификацията за спринтовото състезание в Гран при на Австрия

Макс Верстапен с Ред Бул спечели квалификацията за спринтовото състезание на домашната писта за отбора си в Австрия, 11-и кръг от сезона във Формула 1. Ферстапен, който бе най-бърз и по-рано днес в единствената тренировка за уикенда, спечели първата позиция, давайки най-бързо време 1:04.686 минути. Той изпревари втория Ландо Норис (Великобритания) от..

публикувано на 28.06.24 в 20:08
Виктория Томова

Виктория Томова отпадна на полуфиналите в Бад Хомбург

Виктория Томова отпадна на полуфиналите на турнира по тенис на трева УТА 500 в Бад Хомбург (Германия) с награден фонд от 802 237 евро.  Първата ракета на България загуби с 0:6, 6:7 (6) срещу Дона Векич след час и 41 минути. Томова игра втори полуфинал през сезона след достигането си до най-добрите четири в Рабат през май.

публикувано на 28.06.24 в 19:57
Карлос Насар

Карлос Насар постави три световни рекорда, въпреки че те няма да бъдат признати

Карлос Насар,  който ще бъде един от представителите на България на Олимпиадата в Париж, подобри три световни рекорда и спечели три златни медала по време Държавното лично първенство по вдигане на тежести в Русе.  В надпреварата в категория до 89 килограма при младежите 20-годишният Насар изхвърли 183 килограма, като по този начин вдигна с килограм..

публикувано на 28.06.24 в 17:56
Уругвайският национал Дарвин Нунес се радва на попадението си.

На Копа Америка Уругвай вкара 5 гола, Панама изненада домакина

Отборът на Уругвай направи решителна крачка към директните елиминации в Копа Америка след успех с 5:0 срещу тима на Боливия. С успеха възпитаниците на Марсело Биелса оглавиха своята група "С". Старт на головото шоу даде Факундо Пелистри, който отрки резултата в 8-ата минута, след като се възползва от центриране на Араухо. Малко по-късно в 21-вата..

публикувано на 28.06.24 в 06:33

България получава още една квота в класическата борба за Париж

България получава още една квота в класическата борба за олимпийските игри в Париж 2024, съобщават от БФ Борба. Това стана възможно след преразпределение на 16-те вакантни места, които Международната централа (UWW) раздаде на следващите в подреждането от квалификациите. Преди седмица Международният олимпийски комитет одобри 16 от 26-е..

публикувано на 27.06.24 в 21:50
Даяна Стойчева достигна до репешажите за бронза

Българка е с шанс за бронз на европейско по борба

Даяна Стойчева достигна до репешажите за бронза на европейското първенство по борба за кадетки в Нови Сад (Сърбия).  Националката започна убедително, побеждавайки с технически туш 11:0 полякинята Мартина Клода в категория до 46 кг, но после загуби с туш от Халиджа Азимов (Германия), след като водеше с 2:0. Представителката на Германия..

публикувано на 27.06.24 в 21:20
Българите са без медал в първия ден на европейско по джудо

Българите са без медал в първия ден на европейско по джудо

Българските състезатели не успяха да спечелят отличие в първия ден на европейското първенство по джудо за кадети и за кадетки, което се провежда в "Асикс Арена" в София. С най-предно класиране е Калина Григорова, която се нареди седма в категория до 44 килограма. На старта тя загуби от сръбкинята Наталия Пролич с "вадзари". Съперничката й..

публикувано на 27.06.24 в 20:41