Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът на Естония: Нямаме план Б, ако Украйна загуби войната

Кая Калас
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нямаме план Б, ако Украйна загуби войната, заяви министър-председателят на Естония Кая Калас в интервю за кореспондента на Би Би Си по въпроси на сигурността Франк Гарднър.

Естония се смята за държава на първа линия, т.е. страна членка на НАТО, където нейните граничари виждат през река Нарва руската крепост Ивангород. Тази малка балтийска държава, някога част от Съветския съюз, е убедена, че щом боевете в Украйна спрат, президентът Владимир Путин ще насочи вниманието си към балтийските страни, за да ги върне под контрола на Москва, коментира Франк Гарднър. Той отбелязва, че за да предотврати тази възможност, правителството на Естония е наляло пари и оръжия във военните усилия на Украйна, дарявайки повече от 1% от своя БВП на Киев. 

Известната със своята твърда позиция Кая Калас смята, че ако всяка страна от НАТО направи това, Украйна ще спечели. Запитана обаче какъв е план Б за Естония, ако Украйна загуби войната тя отговори: "Нямаме план Б при руска победа, защото тогава ще спрем да се фокусираме върху план А – да помогнем на Украйна да отблъсне руската инвазия". 

Кая Калас допълни, че хората не трябва да се поддават на песимизма. "Победата в Украйна не е само за територия. Ако Украйна се присъедини към НАТО, дори и без някаква територия, тогава това е победа, защото ще бъде поставена под чадъра на НАТО", смята премиерът на Естония.

По публикацията работи: Мария Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Атанас Запрянов

Не се налага да поставяме ограничения на Украйна как да използва изпратените й БТР-и и патрони

БТР-ите и патроните, които сме изпратили на Украйна, се използват за вътрешна отбрана и затова няма смисъл да налагаме ограничения . Така служебният министър на отбраната Атанас Запрянов коментира пред бТВ темата дали полученото от Киев въоръжение..

публикувано на 01.06.24 в 10:38

Отново: Украйна и Русия се подложиха на взаимен обстрел

Украйна и Русия за поредна нощ подложиха териториите си на взаимен обстрел. В Източна Украйна беше обявена въздушна тревога, а мъж и жена бяха ранени при руски обстрел в Одеса. В руската Белгородска област беше обявена тревога заради ракетна..

публикувано на 01.06.24 в 07:30

Украйна подписа и с Норвегия дългосрочно споразумение за сигурност

Норвегия ще подпомогне изграждането на военноморските сили и противовъздушната отбрана на Украйна. Това предвижда подписаното днес в Стокхолм двустранно споразумение за сигурност, което гарантира помощта на Осло за Киев през следващите 10 години...

публикувано на 31.05.24 в 21:25

Китай няма да участва в конференцията за мир в Украйна, организирана от Швейцария

Китай няма да участва в конференцията за мир в Украйна, организирана от Швейцария. Говорителката на китайското външно министерство обясни, че условията на насрочения за средата на юни форум в Берн са "далеч под изискванията на Пекин". "Китай..

публикувано на 31.05.24 в 20:51

САЩ одобриха използването от Украйна на американски оръжия по руски цели, откъдето се атакува Харков

Президентът на САЩ Джо Байдън одобри Украйна да използва американски оръжия за удари по цели в Русия, които атакуваха украинския град Харков, след като Киев поиска разрешение от Вашингтон през последните седмици, потвърди в петък държавният..

публикувано на 31.05.24 в 18:26
Петер Стано - говорител на Европейската служба за външна дейност.

Петер Стано: Украйна има правото да атакува военни цели на руска територия

Украйна има правото да атакува военни цели на руска територия, заяви говорителят на Европейската служба за външна дейност Петер Стано.  Така той отговори на въпрос за думите на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, според които на Киев..

публикувано на 31.05.24 в 15:32

Германия разреши на Украйна да ползва предоставените ѝ оръжия по цели в Русия

Украйна може да използва германски оръжия и срещу цели на руска територия. Според министъра на отбраната Писториус Германия е последвала САЩ, като е разрешила на Украйна да използва оръжия, доставени от Запада, срещу цели на руска територия...

публикувано на 31.05.24 в 12:43
Президентът Володимир Зеленски подписа указ

Зеленски е в Швеция за срещата на върха Украйна-Северна Европа

Украинският президент Володимир Зеленски пристигна в Швеция за участие в третата среща на върха Украйна-Северна Европа, като водещи теми в дневния ред са противовъздушната отбрана и съвместното производство на оръжия. Същевременно руските удари..

публикувано на 31.05.24 в 11:46
Володимир Зеленски и Джо Байдън

Украйна с разрешение от САЩ да използва оръжията им срещу руска територия, но само край Харков

Съединените щати се отказаха от принципното си противопоставяне на атаки по руска територия с американско оръжие, съобщиха "Политико" и агенция Ройтерс късно снощи. Президентът Джо Байдън е дал на Киев да разбере, че може да използва оръжието срещу руските..

публикувано на 31.05.24 в 02:22
Йенс Столтенберг

Столтенберг ще настоява да се поддържат количеството и темпото на военна помощ за Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще настоява съюзниците да се ангажират да поддържат количеството и темпото на предоставяне на военна помощ за Украйна поне на настоящото ниво, което е около 40 милиарда евро на година. Това е съобщил пред..

публикувано на 30.05.24 в 22:58
ВИЖТЕ ОЩЕ

Съветници от ПП-ДБ-СС на среща с лекари от Четвърта градска болница, които са против планираното ѝ сливане с Втора

Общински съветници от ПП-ДБ-Спаси София ще се срещнат с лекари от Четвърта градска болница в столицата, които са против планираното ѝ сливане с Втора градска болница. Преструктурирането ще бъде обсъдено и на днешното заседание на комисията по..

публикувано на 24.07.24 в 09:32

Слави Василев: По-добре избори пред неясна коалицията с тъмни договорки

Третият мандат по скоро няма да се реализира и ще отидем на предсрочни парламентарни избори . Това прогнозира пред БНР политологът Слави Василев. " Когато коалицията е неясна или тя почива на неясни ангажименти, приоритети и задкулисни тъмни..

публикувано на 24.07.24 в 09:23
Даниела Дилова, председател на Административния съд в Плевен

Съдът заседава по делото за избора на Общинския съвет в Плевен

В Плевен е насрочено заседание по делото за избора на Общинския съвет. Административният съд отложи с един ден изслушването поради големия обем от 600 страници на експертизата и даде възможност на страните да се запознаят със заключението на вещите..

публикувано на 24.07.24 в 09:04

Изслушвания в комисията в НС за "Исторически парк", Ивелин Михайлов свика протест

Днес членовете на временната парламентарна комисия, която проверява създаването и финансирането на "Исторически парк" ще изслуша вътрешния министър, главния секретар на МВР, както и шефовете на ДАНС и НАП. Това е втори опит да бъдат изслушани шефовете..

публикувано на 24.07.24 в 08:58

Илхан Кючюк: Процесите в ДПС са повече от оздравителни

" Това е успех и за България, и за политическата сила, която ме е излъчила ", заяви пред БНР евродепутатът от "Обнови Европа" Илхан Кючюк, който вчера бе избран за председател на Комисията по правни въпроси в Европейския парламент. Според него..

публикувано на 24.07.24 в 08:39
Хотел в Кипър

Ръст на интереса към планинските хотели в Кипър

Рекордните жеги в Кипър изпратиха много жители на градовете на прохлада в планинските курорти и напълниха хотелите в тях. Тласък за това развитие в летния сезон дават и действащите два правителствени плана за субсидиран отдих. Заетостта в..

публикувано на 24.07.24 в 08:14

Нощният влак София-Варна дерайлира в Своге, няма пострадали

Нощният влак от София за Варна дерайлира в Своге, съобщиха от БДЖ. Инцидентът е станал минути след полунощ, когато композицията е навлизала в гарата. При преминаване през стрелка от релсите е излязла част от първия вагон. Въпреки инцидента, не е имало..

публикувано на 24.07.24 в 08:05