Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 600 000 бюлетини за вота 2 в 1 пристигнаха в Благоевград

Снимка: Кети Тренчева

Близо 600 000 бюлетини за предстоящите избори на 9 юни, както и протоколите за попълване на резултатите от двата вота, пристигнаха под полицейска охрана в Благоевград. 

В присъствието на областния управител и председателя на РИК бяха премахнати пломбите на камиона с изборните книжа, които ще се съхраняват до четвъртък в специално помещение и под полицейска охрана:

272 550 са бюлетините за членове на Европейския парламент, 304 000 са за гласуване на изборите за национален парламент.

Ролките за машинния вот ще бъдат доставени от оправомощени лица директно от БНБ и това ще стане в четвъртък, 6 юни, уточни областният управител Георги Динев:

"Те ще бъдат разпределени към общините или в четвъртък, или в петък сутринта".

Председателят на РИК Мартин Бусаров обясни забавянето така:

"Причината е, че се забави доставката на пликовете, в които трябва да бъдат поставени тези ролки. Пликовете са поръчани от Великобритания".

В петък се очаква  доставката на  устройствата за машинно гласуване, като броят им за областта е 460.

Бум на заявленията за гласуване с подвижна избирателна урна  са регистрирали от РИК, като в някои общини бройката надхвърля 300: 

"Което означава, че един огромен брой от избиратели ще се включат с подвижни секции и ние сме сериозно с въпрос как ще се справят колегите с толкова много адреси".

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Чепеларе – домакин на Международно литературно четене "Жени в планината" за втори път

За втора поредна година Чепеларе е домакин на Международно литературно четене "Жени в планината". Събитието се организира от фондация "Елизабет Костова".  Тази вечер на площад "Олимпийски" в четенето ще участват писателки от България, Сърбия, Великобритания, Испания, Полша, Белгия и Украйна. Те ще прочетат откъси от свои творби, като посетителите..

публикувано на 10.08.24 в 10:15

За денонощие: Потушени са 135 пожара, има пострадал

Общо 135 пожара са потушени в страната през изминалото денонощие, има пострадал човек, съобщиха от Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Преки материални щети има при 27 пожара, от които шест - в жилищни сгради, един - в промишлени сгради, три - в спомагателни, временни или паянтови постройки, шест - в транспортни..

публикувано на 10.08.24 в 10:09

След протестите: Започват частични ремонти на водопроводната мрежа в Хаджидимитрово

След протестите с пътни блокади на хората от свищовското село Хаджидимитрово, заради безводието, водоснабдителното дружество започва частични ремонти на водопроводната мрежа. На общоселско събрание от водния оператор посочиха, че  с общинското ръководство на Свищов е обсъден вариант да се търси алтернативен водоизточник, защото..

публикувано на 10.08.24 в 09:53
Георги Глушков

Спортният министър с поздрав към медалистите за страната ни от Олимпиадата в Париж

Министърът на младежта и спорта Георги Глушков поздрави българските спортисти, които вчера спечелиха медали за страната ни на Олимпийските игри в Париж - олимпийските шампиони Карлос Насар, Магомед Рамазанов и олимпийската вицешампионка Боряна Калейн. "За пореден ден донесохте много емоции и повод за гордост за всички нас. Вашите отличия са..

публикувано на 10.08.24 в 09:21

Старт на ловния сезон за пернат дивеч

Днес се открива ловният сезон за отстрел на пъдпъдъци, гургулици, гривяк и горски бекас. Очаква се поне 50 хиляди ловци да излязат в ловните си райони, въпреки горещото време И през последната година има ловец, загинал при ловен инцидент. Затова е важно да се спазват правилата, съветва председателят на Съюза на ловците и риболовците Васил..

публикувано на 10.08.24 в 08:53
Атанас Запрянов

Министър Запрянов и адмирал Евтимов на тържеството за 145 години българските ВМС

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще участват в тържественото отбелязване на 145-ата годишнина от създаването на българските Военноморски сили. В 18 ч. ще започне събрание - концерт във Фестивалния и конгресен център във Варна. А по-рано през деня, от 9:30 във Висшето военноморско..

публикувано на 10.08.24 в 08:41
Снимката е илюстративна

Над 100 убити след удар срещу училище в Газа

Агенцията за гражданска защита на Газа съобщи, че над 100 души са били убити при израелски удар срещу училище, в което са настанени разселени хора в обсадената палестинска територия. Според информацията, три израелски ракети са ударили училището в град Газа. Агенцията за гражданска защита на Газа описва инцидента като "ужасяващо клане"...

публикувано на 10.08.24 в 08:35