Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вотът на българите в чужбина

Снимка: БТА

Изборите в чужбина за членове на Европейския парламент от Република България и за 50-ото Народно събрание започнаха още вчера в 22.00 ч. българско време и ще приключат сутринта на 10-ти юни 2024 г.

Заради 9-часовата времева разлика първи своя вот ще дадат сънародниците ни в Окланд, Нова Зеландия. Там изборните секции отвориха в 22.00 ч., българско време. Последни ще затворят изборните секции в американските щати Калифорния, Аризона и Невада, където изборният ден се очаква да приключи в  6 ч., българско време, в понеделник, 10 юни.

Най-много секции има в Турция - 166, Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия - 118.

Всички 245 машини за вота са доставени навреме в секциите с машинно гласуване по въздушен път до далечните дестинации и със собствен транспорт до близките до България държави. В Германия те са 36, във Великобритания и Северна Ирландия - 31, а най- много са в Турция - 109.

Най-много изборни секции в чужбина днес ще има в три европейски държави, като една от тях е Германия - 103 секции са отворени. Разрешение за отварянето им страната ни е получила от германската държава навсякъде, където е било гласувано и на миналите европейски избори. За първи път българите в Германия ще могат да гласуват с преференция, но само за избраниците си за ЕП. За българските парламентарни избори глас може да се дава само за партия. Не се очакват трудности в районите, пострадали от наводненията в южна Германия. За разлика от предходни избори не се очаква и много висока активност. Един от най-големите проблеми този път беше да се намерят достатъчно хора за екипи в избирателните секции, тъй като умората от честото гласуване си проличава и сред диаспората в Германия

Българите в Белгия ще могат да гласуват в 16 секции, а в Люксембург - в 2. В Белгия е разкрита нова секция в град Генк. В Брюксел те са 6 , от които по две в постоянното ни представителство и в българското посолство. Секционните комисии са сформирани, има готовност техници да отстранят повреди в машините за гласуване до 30 минути, ако се появят.

118 избирателни секции посрещат днес българите в Обединеното кралство за гласуване за национален и европейски парламент. Тъй като Обединеното кралство е извън ЕС, право за гласуване за евродепутати ще имат само онези гласоподаватели, които живеят на територията на страни от ЕС.

Българските избори в Обединеното кралство винаги са предизвиквали интерес, поради голямата активност на българската общност. Броят на секциите и тяхното местоположение се определя на демографски и географски принцип. На днешните избори 2 в 1 право на глас може да бъде упражнено в 118 секции на цялата територия на Обединеното кралство, като една трета от тях са в столицата Лондон. Гласуването ще бъде с машини и с хартиени бюлетини. Обединеното кралство вече не е страна-членка на ЕС и по тази причина гласуването за депутати в европарламента може да се провежда само в посолството на Република България и гласоподавателите трябва да отговарят на изискването за уседналост, което, според ЦИК, означава "да са живели през последните три месеца в България или друга страна-членка на ЕС". В българското посолство има четири секции – в три от тях ще се гласува с машини, които са програмирани за гласуване и в двата вида избори, и една секция за гласуване с хартиени бюлетини. В шотландския град Единбург е наето помещение за консулство, но то все още не функционира, така че там няма да има гласуване за евродепутати.

В Италия, българите  гласуват за народни представители и за членове на Европейския парламент в 27 избирателни секции в 24 населени места. Новост е секцията в Чезена – област Емилия-Романя, където традиционно се гласува в Римини и в почетното ни консулство в Болоня. Най-много секции – 3 има в българското училища в  Милано.  Две са в посолството ни в Рим. Изборни секции с отделни урни за съответния вот, има по цялото протежение на Апенинския полуостров без островите ,сформирани за удобство в редица областни центрове още като Торино, Генуа, Анкона, както  и в други големи градове и селища. Българка, която от дете живее в Болоня, не пропуска от както има право да гласува за Народното събрание и за Европейски парламент. За очакванията си сега, за БНР, тя каза: “В Народното събрание трябва повече да изпълняват отколкото да обещават. Няма значение каква партия е, защото много се говори, а не се изпълнява. Що се отнася до Европейския съюз, се надявам все повече да наблегнат най-вече на обединението на държавите-членки и  да държат повече на националните традиции, които всяка държава има“.

Българското посолство в Рим, акредитирано за Република Малта, е образувало на острова две секции - в Буджиба и Сейнт Джулианс.

В САЩ избирателните секции са с готовност, но до началото на изборния ден има още време.

55 избирателни секции са с готовност да отворят след няколко часа. В сравнение с миналите избори сега имаме с една по-малко. Без избирателна секция са в Сан Антонио, щата Тексас. Един от главните координатори за изборите Даниел Дженев уточни още:

"Посрещнахме бюлетините и хората от България. Доста хора са командировани  в САЩ този път, защото на 4 места ще се гласува 2 в 1 - ЕС и НС в Консулствата и Посолството и там са пратили по трима души на секция допълнително от България".

Както обичайно най-много са местата за  гласуване  са в района на Чикаго - 8 . В 3 от секциите тук ще се гласува с машини, а общо за САЩ на 10 места ще има машинно гласуване. Очакванията са, че отново ще гласува твърдият електорат - това са между 10-13 000 души.

На източния бряг изборите започват най-напред - в 14 часа българско време и последни ще завършат на Западния бряг в понеделник сутринта в 6 ч. в българско време.

В 28 секции гласуват българските граждани в Гърция. Част от секциите са на островите. Най-много избирателни секции - пет има в Атина, където живеят и повечето българи. Секциите са на удобни места и лесен достъп с транспорт. На остров Крит, където също пребивават много български граждани има 4 секции на различни места на острова.

За нашите сънародници, които почиват тези дни тук или работят в туристическия сектор имат възможност да гласуват и на островите: Родос, Лефкада, Лимнос, Миконос, Корфу, Кос и Тасос.

На много места още преди да отворят секциите вече чакаха избиратели, които бързат да гласуват и да отидат на работа.

В Северна Гърция минаващите днес през граничния пункт "Промахон" могат да упражнят правото си на глас в Генералното консулство в Солун. А пътуващите през Маказа имат възможност да гласуват в Комотини.

Очаква се днес да гласуват и много българи в трите секции на Халкидики, където има много наши туристи.

Гръцките медии вече информираха, че в България днес се избира и парламент.


По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Златимир Коларов е носител на националната литературна награда "Проф. Димитър Димов"

Проф. Златимир Коларов е тазгодишният носител на Националната литературна награда за цялостно творчество и трайно присъствие в съвременната българска литература на името на бележития български писател и драматург Димитър Димов, която беше връчена на тържествена церемония тази вечер в Ловеч. Наградата на община Ловеч и Съюза на българските..

публикувано на 25.06.24 в 20:45

Протестиращи срещу пускането на тежкотоварния трафик блокираха изхода на прохода "Петрохан"

Протест срещу пускането на тежкотоварния трафик през "Петрохан" блокира изхода на прохода край село Бързия. Пренасочването на трафика е в сила от вчера. На място за разговор с недоволните хора пристигна министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова. Протестиращите проведоха дълъг разговор с министъра на..

публикувано на 25.06.24 в 20:35

Община Дупница забрани питейната вода за поливане на градини и зелени площи

И Община Дупница, както това вече стана и в Кюстендил, забрани ползването на питейна вода в населените места за напояване на земеделски земи и поливане на зелените площи, дворове, паркове и градини, коли, според заповед, подписана от кмета Първан Дангов. Същевременно от ПП "Възраждане" внасят в деловодството на Общината подписка с над..

публикувано на 25.06.24 в 20:15

Протест пред Съдебната палата в София под мотото "Нито една повече"

Под мотото "Нито една повече" пред Съдебната палата се провежда протест срещу поредното убийство на жена, извършено в условията на домашно насилие. Става дума за случая от 20 юни, при който бившият охранител Орлин Гигов уби приятелката си Силвия Киркова. Искаме да повдигнем осведомеността за случаи като този и да подтикнем институциите да..

публикувано на 25.06.24 в 19:49

Големият горски пожар в Сакар планина между селата Изворово и Дрипчево вече е локализиран

Големият горски пожар в Сакар планина между селата Изворово и Дрипчево вече е локализиран. Екипи от огнеборци ще останат на дежурство, за да следят за евентуално ново подпалване. 16 хиляди декара е общата площ, която засегна пламъците. Предстоят огледи за оценка на нанесените щети. Вероятната причина за подпалването е човешка грешка или..

публикувано на 25.06.24 в 19:34
Кирил Петков

ПП-ДБ ще поиска изслушване на вътрешния министър в НС как Брендо е влязъл в страната

ПП-ДБ ще поиска изслушване на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов в НС, за да даде обяснение как е влязъл в страната Евелин Банев-Брендо. Това съобщи съпредседателят на коалицията Кирил Петков преди заседанието на парламентарната група: "Абсолютно безобразие международни престъпници да влизат и излизат от страната без нито службите..

публикувано на 25.06.24 в 19:29

Евакуират туристи в Гърция заради нови пожари, няма пострадали

Горски пожар до град Навпактос наложи по спешност евакуирането на жители и туристи от три села. Градът е разположен на северния бряг на Коринтския залив и дим от огъня се вижда от град Патра. Властите информират туристите със съобщения по мобилните телефони да са в готовност да се отдалечат от района на пожара. Пожарникарите се опитват да..

публикувано на 25.06.24 в 19:13