Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бианка Панова: В Париж борбата за титлата ще е любопитна, интригуваща и трудна

На световното първенство във Валенсия за първи път видях толкова луда публика

Бианка Панова и нейните възпитанички
Снимка: БНР

Над 500 състезателки от Израел, Сингапур, Гърция, Бразилия, Молдова и 24 български клуба в различните възрасти и категории взеха участие в 10-ото издание на международния турнир по художествена гимнастика "Тракия Къп" и Приз "Мария Петрова", който се проведе  в спортната зала на пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

Вдъхновени от историческите успехи на трикратната ни световна шампионка организаторите от СК "Тракия", връчиха за поредна година едноименния приз на  шампионката в многобоя при жените - националната състезателка и гимнастичка на клуб "Авангард" - Никол Тодорова.

Сред участничките бяха и десет състезателки от Сингапур водени от едно от златните момичета на България - абсолютната световна шампионка Бианка Панова.

Гимнастичката, която е вписана в Книгата за рекордите Гинес за получени най-много максимални оценки 10 в едно състезание застана пред микрофона на БНР.

„За първи път сме в Пловдив. Много се радвам, че успяхме да организираме пътуването на десет деца. В момента в Сингапур е училищната ваканция и затова можем да си го позволим. Там децата започват училище от месец юли и само юни им е свободен. Аз съм изненадана от мащаба на това състезание. Виждам колко много гимнастички има и колко е голям интереса към художествената гимнастика в Пловдив. Това е уникално. Има толкова много български клубове, тук са и гимнастички от няколко държави, които редовно участват в тази надпревара. Много съм щастлива, че успяхме да дойдем. Това е един вид обмяна на опит. Децата виждат една друга гимнастика, до която в Азия не могат да се докоснат", каза Панова.

В Сингапур, абсолютната световна шампионка има Академия, в която чести гости са олимпийските ни шампионки от ансамбъла Симона Дянкова, Лаура Траатс, Ерика Зафирова, Мадлен Радуканова и Стефани Кирякова.

„Всички в Сингапур много ги обичаме. Чакаме с нетърпение следващото им гостуване. За съжаление те са много заети. Имат много ангажименти и мероприятия, но работим по въпроса“

„Златното момиче“ разкри емоциите, които е изпитала на последното световно първенство във Валенсия.

„О, световното първенство беше уникален опит за нас.  Аз за първи път виждам толкова луда публика. Това от една страна е невероятно и мотивиращо, но от друга е много обезпокояващо, защото понякога гимнастичките дори не могат да чуят началния сигнал. Трябва да имаш много смелост и кураж да застанеш в една такава вряща атмосфера и да си изиграеш съчетанието без грешка. Отстрани беше много вълнуващо. Това, което мога да им кажа е да вярват в себе си, да са спокойни. Състезанието е Божа работа, игра на време. Важното е да имаме вяра, да имаме смелост и да знаем, че сме направили всичко, което сме могли като подготовка“

Бианка Панова даде и няколко съвета на нашите момичета.

„Те трябва да защитават олимпийското злато, а това никак не е лесно. Много е лесно да се стигне до върха, трудно е да се остане там. Борбата ще е много любопитна, интригуваща, трудна, защото всеки има апетити към олимпийското злато. Стискам им палци. За съжаление аз няма да мога да присъствам, но заедно с всички мои колеги и с  всички момичетата от нашата Академия ще следим Олимпиадата. Вече в залата сме поставили огромна плазма и вместо тренировки ще гледаме състезанието, защото по-голям учебник от това няма“

Бившата националка призна, че в Академията има проблем с намирането на треньори.

„Нямаме треньори. Аз търся треньори. Моля, който иска да работи в Сингапур на пълен работен ден да ме потърси. Нашата Академия е по- особена. Ние сме ориентирани към високите резултати. Отдаваме повече значение на процеса, отколкото на победата, на медалите  и на оценките. Ние искаме да покажем, че гимнастиката не е просто спорт, че от нея има много повече полза в живота извън залата за едно младо момиче. Всеки има шанс. Всяко момиче трябва да вярва, трябва да всеотдайна. Трябва да гледа звездите, слънцето и да има хубави мисли. Трябва много работа, много отделеност, много търпение.  Никога не трябва да се предава, защото в момента, в който се предадеш всичко е загубено. Пак казвам – винаги има шанс“


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Васил и Надя Тончеви в студиото.

Надя Тончева за успеха в Румъния и шахматната олимпиада

Надя Тончева се класира на второ място при жените на рапид на силния шахматен турнир в Клуж-Напока, Румъния, с актив от 7 точки. Тя гостува в „Хоризонт до обед“ с водеща Валерия Николова заедно със своя баща - социолога Васил Тончев, в качеството му на председател на ШК Левски, чийто състезател е 18-годишната Надя, и спортния редактор в сайта на..

обновено на 18.06.24 в 12:18

Турнир по плажен хандбал в Несебър подгря европейското във Варна

Близо 200 състезатели по хандбал от България, Украйна и Сърбия премериха сили по време на 6-ото издание Несебър бийч къп, съобщиха организаторите. Тридневният турнир се проведе на Южния плаж в Слънчев бряг.  Купата при жените стана притежание на отбора на “Люлин 2019”, второ място зае националният отбор на България девойки до 16 г., които ще ни..

публикувано на 17.06.24 в 20:13

Любослав Пенев: Разбрах се лесно с Христо Крушарски

Новият старши треньор на Локомотив Пловдив Любослав Пенев призна, че лесно е постигнал споразумение с Христо Крушарски. „Черно-белите“ започнаха днес лятната си подготовка. В щаба на Любослав Пенев влизат още: Атанас Стоилов, Ангел Павлов, като помощник-треньори, Христо Златински също помощник-треньор (той ще продължи да бъде старши треньор на Локомотив..

публикувано на 17.06.24 в 20:06

Локомотив (София) започна с нов треньор и 15 футболисти

Локомотив (София) започна лятната си подготовка с 15 футболисти, но също така и с нов треньорски щаб. Иван Колев се завръща начело на тима, след като беше начело в периода 2020-2022. Бившият защитник Юлиан Петков ще бъде негов помощник, а Владимир Манолков ще отговаря за вратарите. Николай Георгиев запазва поста си кондиционен треньор. За момента има и..

публикувано на 17.06.24 в 20:01

Джон Хигинс: Със Стилиян Петров сме добри приятели

Едно от най-големите имена в световния снукър Джон Хигинс ни гостува, този път в демонстративен турнир в Пловдив и София, заедно с Рони О’Съливан. Наши състезатели имаха възможността да участват, включително заедно с тях в турнир на двойки. Хигинс беше и гост на Националната снукър академия на стадион „Васил Левски“, където видимо се чувстваше..

публикувано на 17.06.24 в 13:30

ТК 15-40- последна спирка преди Мастърса до 16 г. в Монте Карло

За първи път от десет години насам България отново ще бъде домакин на турнир от най-високата първа категория при 16-годишните, потвърди обявеният официално календар на Европейската тенис асоциация за последното тримесечие на 2024 г. Честта да бъде организатор получи "Тенис клуб 15-40", като турнирът ще е от 7 до 13 октомври. Така Sofia Cup ще бъде..

публикувано на 17.06.24 в 12:44
Сърбия - Англия - 0:1

Джуд Белингам донесе успеха на Англия срещу Сърбия на Евро 2024

Отборът на Англия стартира Евро 2024 с минимална победа над Сърбия с 1:0. Победното попадение за тима на селекционера Гарет Саутгейт вкара звездата Джуд Белингам с глава още при първата опасна атака на британците в 13-ата минута. След почивката капитанът на Англия Хари Кейн удари напречната греда, а сърбите се опитаха да притиснат съперника с неговите..

публикувано на 17.06.24 в 00:07