Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руски военен самолет е нарушил въздушното пространство на Швеция

Самолет "Грипен"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руски военен самолет е нарушил въздушното пространство на Швеция, съобщиха от въоръжените сили на скандинавската страна. Военната машина е била пресрешната от шведски изтребители. Външният министър на Швеция Тобиас Билстрьом нарече нарушението на въздушното пространство "неприемливо" и каза, че служители от руското посолство в Стокхолм ще бъдат привикани във външно министерство заради инцидента.

Инцидентът се случва на фона на провеждащата се в Швейцария двудневна конференция за мир в Украйна. 

Руският военен самолет СУ-24 навлязъл за кратко в петък в шведското въздушно пространство източно от балтийския остров Готланд, намиращ се около 350 км от руския ексклав Калининград.

Шведските въоръжени сили посочиха в изявление, че до руския самолет е било изпратено предупреждение, той не е отговорил, след което два шведски изтребителя "Грипен" са били изпратени да го пресрещнат.

"Руските действия са неприемливи и показват липса на зачитане на нашата териториална цялост", заяви командващият шведските военновъздушни сили Йонас Викман. Той допълни, че е била проследена цялата верига от събития и че военните са били на място, за да се намесят при нужда.

По публикацията работи: Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Радев призова МВнР да спазва правилата за определяне на посланици

Призовавам Министерството на външните работи стриктно да спазва Конституцията и установените процедури по определяне на ръководителите на българските посолства в чужбина. Очаквам МС да предложи кандидат за поста посланик в Украйна с доказани качества и професионална експертиза. Това гласи позиция на държавния глава Румен Радев, разпространена от..

публикувано на 23.07.24 в 08:30
Иван Демерджиев

Иван Демерджиев: Държавата не е на автопилот. Нещо по-лошо: няма пилот

Две неща правят много силно впечатление - тотално подценяване на ситуацията и липса на координация държавата да се справи с тези пожари. Тази оценка даде бившият министър на вътрешните работи и на правосъдието Иван Демерджиев на реакцията на държавата към пожарите в страната. "Няколко дни пожарите бяха оставени с тях да се борят по..

публикувано на 23.07.24 в 08:27
Воден салют посреща машините.

Словакия получи от САЩ първите си два изтребителя Ф-16

Словакия получи вчера първите два от 14-те нови изтребителя Ф-16 Блок 70, които ще заменят произведените в Русия самолети, които тя вече дари на Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Словакия разчита на централноевропейските си съседи за патрулиране на въздушното й пространство от миналата година, когато предаде на Украйна дузина..

публикувано на 23.07.24 в 08:24

Музеят в Дряново представя нови дарения

Историческият музей в Дряново отбелязва 55 години от откриването на експозицията за именития възрожденски строител Колю Фичето. По този повод днес ще бъдат представени новите дарения, постъпили в културната институция. Новите дарения - архивни материали и предмети, представляват интересни свидетелства за миналото на Дряново и за неговото..

публикувано на 23.07.24 в 08:16
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Нетаняху е във Вашингтон за среща с Байдън

Израелският премиер Бенямин Нетаняху ще се срещне с президента на Съединените щати днес, съобщи в края на миналата седмица канцеларията на Нетаняху. Според съобщения в израелските медии, дискусиите във Вашингтон ще се съсредоточат най-вече върху усилията за прекратяване на огъня в ивицата Газа и освобождаването на израелските заложници в..

публикувано на 23.07.24 в 08:13

В СОС обсъждат стандарт за разделно събиране на отпадъци във всички столични райони

Комисията по екология към Столичния общински съвет ще заседава днес като едно от предложенията е да се въведе във всички райони като стандарт трицветната система за разделно събиране на отпадъци от опаковки. В доклада на ресорния заместник-кмет Надежда Бобчева се предлагат нови изисквания към фирмите, които извършват  тази дейност и чиито договори..

публикувано на 23.07.24 в 08:07

Пожарът в Гърция продължава да настъпва към България

Няма промяна в ситуацията с пожара в граничната планина Славянка, каза тази сутрин за Радио Благоевград директорът на Държавно горско стопанство - Катунци, инж. Пламен Поюков.  Той уточни, че пожарът към момента все още е на гръцка територия, но бавно настъпва към нашата граница.  От вчера на помощ на огнеборците се присъединиха и части на..

публикувано на 23.07.24 в 08:06