Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протести срещу крайната десница се проведоха в над 150 града във Франция

Протест срещу крайната десница във френската столица Париж, 15.06.2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Стотици хиляди французи излязоха на протести срещу крайната десница, която спечели европейските избори и е на път да достигне изпълнителната власт след предсрочните парламентарни избори в края на юни.

Политици, правозащитници, синдикалисти и граждани излязоха на улицата в над 150 града във Франция, за да кажат "не" на възхода на крайнодесните. В Париж две протестни шествия са събрали около 75 хиляди души според полицията, а според организаторите много повече. "Няма място за фашизма", "Бардела, махай се!" - скандираха протестиращите и призоваха към масово гласуване и силен "народен фронт" на левите сили срещу националистите. 

Митингите минаха сравнително спокойно, но по мащаби бяха далеч от протестите през 2002 г., когато милион и половина французи излязоха срещу Националния фронт. Въпреки призивите левите сили не успяват да преодолеят разногласията, а десницата е в сериозна криза. 

Предсрочните избори предстоят на 30 юни, след като победата на крайнодесните на евровота доведе до разпускане на Националното събрание.

По публикацията работи: Мария Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Ерик Сиоти

Пореден политически трус във Франция: Ще има ли съюз между умерената и крайната десница?

Смут цари сред френската консервативна партия "Републиканците", след като лидерът ѝ Ерик Сиоти призова за алианс с крайнодесния Национален сбор на предстоящите предсрочни избори, предаде Ройтерс. Призивът на Сиоти да бъде изоставен десетилетният..

публикувано на 12.06.24 в 12:34
Франсоа Вилроа дьо Гало, шеф на Френската централна банка и член на ЕЦБ

Вилроа дьо Гало: Франция се нуждае от яснота около бюджетната стратегия след предсрочните избори

Франция се нуждае от бърза яснота относно бюджетната стратегия за страната след приключването на предсрочните парламентарни избори, заяви в сряда шефът на Френската централна банка и важен члена на УС на ЕС - Франсоа Вилроа дьо Гало. От началото..

публикувано на 12.06.24 в 10:38
Жордан Бардела

"Национален сбор" и "Републиканците" ще се стремят към мнозинство в новото Национално събрание на Франция

Ръководителят на крайнодесния "Национален сбор" Жордан Бардела потвърди намерението си да сключи пакт с консервативната партия "Републиканците" преди парламентарните избори във Франция на 30 юни, съобщава Франс прес. Чрез пакта двете формации ще се стремят..

публикувано на 11.06.24 в 22:59
Лидерът на

Нов политически трус във Франция, партия "Републиканците" е пред разделение

Лидерът на френската консервативна партия "Републиканците" Ерик Сиоти се обяви за предизборен съюз с крайнодесния "Национален сбор", който спечели най-много гласове в изборите за Европарламент преди дни. Франция пое към предсрочни парламентарни..

публикувано на 11.06.24 в 18:24
Лидерът на Националния сбор на Франция Жозеп Бардела

Бардела обяви, че ако спечели изборите във Франция, ще предложи правителство на националното единство

Председателят на партията "Национален сбор", която спечели евровота във Франция - Жордан Бардела, заяви, че ако спечели и свиканите от президента Еманюел Макрон предсрочни избори на 30 юни, ще предложи на други политически групи да работят съвместно в..

публикувано на 11.06.24 в 15:25

"Мудис" предупреди Франция: Предсрочните избори са негативни за кредитния рейтинг на страната

Предсрочните парламентарни избори във Франция са отрицателни за кредитния рейтинг на страната, предупреди рейтинговата агенция "Мудис" (Moody's), съобщава Ройтерс. "Тези предсрочни избори увеличават рисковете за фискалната консолидация", се..

публикувано на 11.06.24 в 11:33

Официални резултати от евровота във Франция: "Национален сбор" с 30 места в ЕП

Френският "Национален сбор" (на Марин Льо Пен), част от групата "Идентичност и демокрация", ще има 30 евродепутати в новия състав на Европейския парламент. Това показват официални неокончателни резултати, публикувани на сайта на ЕП. Листата, водена от..

публикувано на 10.06.24 в 16:50
Жордан Бардела

Франция пое към предсрочни парламентарни избори, Жордан Бардела е кандидат за премиер

Франция се отправя към предсрочни парламентарни избори. Президентът Еманюел Макрон разпусна Националното събрание след съкрушителната победа на крайната десница на вота за Европарламент. Политически трус разлюля Франция след евровота -..

публикувано на 10.06.24 в 12:43
Френският президент Еманюел Макрон

Тежка загуба за Макрон на евроизборите във Франция

Френският президент Еманюел Макрон претърпя тежка загуба на евроизборите днес от крайнодясната партия на Марин льо Пен Национален сбор, която затвърди позициите си като фаворит за президентските избори във Франция през 2027 г., предаде Ройтерс...

публикувано на 09.06.24 в 21:42

Решаващ евровот за близо 50 милиона избиратели във Франция, за българите там - двоен избор

Решаващ европейски избор за близо 50 милиона избиратели във Франция, призовани до урните днес: двоен избор за нашите сънародници, които могат да упражнят избирателното си право на вота 2 в 1 в някоя от 15-те секции, открити в страната. Всички те вече..

публикувано на 09.06.24 в 10:29
ВИЖТЕ ОЩЕ
Антонио Гутериш, генерален секретар на ООН

Гутериш, ООН: Русия трябва да спазва санкциите срещу Северна Корея

Русия трябва да спазва санкциите на ООН срещу Северна Корея, каза в петък генералният секретар на ООН Антонио Гутериш, след като по-рано тази седмица Москва и Пхенян задълбочиха връзките си и се съгласиха да предоставят незабавна военна помощ, ако..

публикувано на 21.06.24 в 23:22

Кипър ще вложи над 3 млрд. евро в зеления преход до 2030 г.

Кипър ще вложи над 3 млрд. евро в зеления преход до 2030 г., съобщиха от финансовото министерство. Средствата ще дойдат от европейски структурни фондове, националния бюджет и частни инвеститори. "Зелените" инвестиции на Кипър са насочени към..

публикувано на 21.06.24 в 23:10

Пожар е възникнал във фабрика за олио в Кнежа

Пожар е възникнал във фабрика за олио в Кнежа. Огънят е овладян, но не и преди да засегне производствени помещения. Няма пострадали хора при възникналия пожар в маслената фабрика, каза за БНР кметът на Кнежа Илийчо Лачовски. "Ситуацията е..

публикувано на 21.06.24 в 22:28

Пътнически влак блъсна лек автомобил на жп прелез във Враца

Пътнически влак блъсна лек автомобил на жп прелез във Враца. Инцидентът е станал в късния следобед. Автомобилът тръгнал да пресича жп линията, но не е видял идващия влак. Шофьорът на автомобила е с леки наранявания. Влакът е превозвал..

публикувано на 21.06.24 в 21:35

Обучават жителите на Перник как се прави сърдечен масаж

Легион Рън и Фондация "Първите три минути" ще обучават жителите на Перник как се прави сърдечен масаж и как да се реагира в случай на сърдечен арест. Всички желаещи ще могат да се включат   обучението, което ще се проведе на 22 и 23 юни на..

публикувано на 21.06.24 в 20:42

1500 членове на ЦИК в област Монтана получават по 25 лв. за безгрешни протоколи

Към 1500 членове на секционни избирателни комисии в област Монтана ще получат допълнително по 25 лева за попълнени без грешки протоколи. Това прави към 60% от комисиите на проведените на 9 юни избори "2 в 1". Един от проблемите за забавяне..

публикувано на 21.06.24 в 20:36

Контролна комисия на БСП преценява дали Нинова може отново да се кандидатира за председател

Общопартийната контролна комисия на БСП ще прецени дали Корнелия Нинова има право да се кандидатира отново за председател, посочи   зам.-председателят на партията Кристиян Вигенин и обяви, че предстоят  разговори с други леви формации, като целта е..

публикувано на 21.06.24 в 20:25