Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Западните лидери разкритикуваха условията на Русия за мир в Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Постигането на устойчиво решение на войната между Украйна и Русия не може да включва капитулацията на Киев. Това заяви френският президент Еманюел Макрон на международната среща на върха за постигане на мир, която се провежда в Швейцария. Изказването му дойде, след като в петък руският държавен глава Владимир Путин на практика призова Украйна да обяви, че е победена, както и че ще се откаже от влизане в НАТО.

Самият украински президент Володимир Зеленски подчерта, че е необходим справедлив мир, основан на международния правов ред. "Трябва да спрем тази война на базата на спазването на международното право, заложено в Хартата на ООН, справедливите интереси на украинския народ, както и идеята за неоспоримата ценност на човешкия живот, а не на войната", призова Зеленски.

В Швейцария американският визепрезидент Камала Харис също отхвърли идеята за капитулация на Украйна. Германският канцлер Олаф Шолц предупреди, че примирие без сериозна пътна карта за траен мир само ще даде легитимност на незаконното превземане на украинска територия от Русия. Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен също изрази подобна позиция, като заяви, че замразяване на конфликта с руски войски, които окупират украинска територия, ще бъде рецепта за бъдеща агресия.

Срещата на върха в Швейцария се провежда на фона на затруденията, които Украйна изпитва на бойното поле заради недостиг както на хора, така и на оръжия, припомня Франс прес.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Зеленски: Трябва да решим заедно какво означава справедлив мир за света

Американска финансова помощ за Украйна, надежда за бързо постигане на "справедлив мир" от Киев и отхвърляне на поставените от Владимир Путин условия за примирие. Това са част от ключовите моменти от първия ден на започналата днес в Швейцария..

публикувано на 15.06.24 в 19:05
Володимир Зеленски

Зеленски: Предложението на Путин е ултиматум, на който не може да се вярва

Предложението за прекратяване на огъня, направено от руския президент Владимир Путин, е ултиматум, на който не може да се вярва, заяви украинският президент Володимир Зеленски, предаде Ройтерс. По-рано в петък Путин заяви в своя реч, Русия ще..

публикувано на 14.06.24 в 18:01
Президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Зеленски на изненадващо посещение в Саудитска Арабия

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че е обсъдил подготовката за мирната среща на върха в Швейцария със саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман по време на необявеното си посещение в неутралната за Русия страна, предава АФП...

публикувано на 12.06.24 в 21:45
Володимир Зеленски и Владимир Путин

Украйна определя легитимността на президента Зеленски, а не Путин

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви в петък, че неговата легитимност се признава и определя от украинския народ, като същевременно критикува тази на руския президент Владимир Путин. "Легитимността на президента Зеленски се..

публикувано на 07.06.24 в 21:57
Володимир Зеленски в Париж

Зеленски в Париж: В Украйна се намира ключът към сигурността на цяла Европа

Президентът на Украйна Володимир Зеленски, който е на посещение във Франция, произнесе реч пред френското Национално събрание. "В Украйна се намира ключът към сигурността на цяла Европа." - това заяви украинският президент Володимир Зеленски пред..

публикувано на 07.06.24 в 13:17
Президентът на САЩ Джо Байдън

Байдън се среща със Зеленски в Париж

Президентът на САЩ Джо Байдън ще се срещне днес в Париж с украинския президент Володимир Зеленски, като обяви нов пакет от 225 млн. долара оръжейна помощ за Украйна по време на честванията на 80-годишнината от съюзническия десант в Нормандия, предаде..

публикувано на 07.06.24 в 10:06
Президентът Володимир Зеленски подписа указ

Зеленски: Руската армия съсредоточава усилията си в завладяването на Донецка област

Руската армия съсредоточава основните си усилия в завладяването на Донецка област, а не към Харков, където настъпи миналия месец, заяви украинският президент Володимир Зеленски във видео-обръщение тази вечер. По-рано днес руснаците бомбардираха град..

публикувано на 04.06.24 в 21:00
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски обвини Китай, че се опитва да провали мирната конференция

Украинският президент Володимир Зеленски обвини днес Китай, че се опитва да провали мирната конференция, планирана за средата на този месец в Швейцария, предаде ДПА. 106 страни и организации ще участват в конференцията за мир в Украйна в..

публикувано на 02.06.24 в 17:01
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски е в Сингапур за конференцията за сигурност "Диалог Шангри-Ла"

Голяма руска въздушна атака снощи причини щети на енергийна инфраструктура в пет украински области, на няколко места в страната са избухнали пожари, съобщиха властите в Украйна. 7 са жертвите при руски ракетен удар по пететажен жилищен блок в..

публикувано на 01.06.24 в 17:21

Володимир Зеленски призова за "пълна защита на украинското небе"

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова за "пълна защита на украинското небе" след масираната руска въздушна атака през нощта, при която бяха нанесени щети на енергийна инфраструктура в пет украински области, съобщава БТА.  В публикация в..

публикувано на 01.06.24 в 14:40
ВИЖТЕ ОЩЕ

ПП-ДБ получиха и върнаха неизпълнен втория мандат на президента

Президентът Румен Радев връчи днес втория проучвателен мандат за кабинет на втората по големина политическа сила в Народното събрание ПП-ДБ. ПП-ДБ са готови да върнат втория мандат Още миналата седмица обаче от коалицията заявиха, че нямат..

публикувано на 22.07.24 в 11:15
Ружа Лазарова

Ружа Лазарова: Огромната политическа криза събуди демокрацията във Франция

" Това е огромна политическа криза, която събуди демокрацията във Франция . Ще видим дали това ще е за добро или зло".  Това коментира пред БНР Ружа Лазарова - френска писателка от български произход. По думите ѝ Еманюел Макрон понася много..

публикувано на 22.07.24 в 11:10
Контейнер за временно настаняване, с. Воден.

"Възраждане" искат засегнатите от пожарите да бъдат настанени в хотели

Парламентарната група на "Възраждане" ще внесе утре в Народното събрание проект на решение пострадалите от пожарите, чийто дом е бил разрушен от пламъците, да бъдат настанени в хотели в близките градове за сметка на държавата. Това обяви лидерът на..

публикувано на 22.07.24 в 10:54
Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел

Борел: Ще има голяма разлика в отношенията ни със САЩ според това кой е в Белия дом

"Ще има много голяма разлика за отношенията ни според това кой е в Белия дом", така върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел коментира оттеглянето на президента Джо Байдън от надпреварата за държавен глава. Той обаче..

публикувано на 22.07.24 в 10:43
Николас Мадуро на митинг в Каракас.

Решаваща седмица преди изборите във Венецуела на 28 юли

Венецуела влиза в решаващата седмица преди изборите на 28 юли. На тях президентът Николас Мадуро ще се бори за трети шестгодишен мандат. Предизборни прояви в подкрепа на действащия президент Николас Мадуро се организират  в десетки градове на..

публикувано на 22.07.24 в 10:09
Реджеп Ердоган

Ердоган за помощта за пожарите у нас: Ще продължим да бъдем солидарни с приятелите си в трудни времена

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган отговори на публикация в социалната мрежа Х на президента Румен Радев, който благодари на Турция за подкрепата при овладяването на пожарите в района на Свиленград. Ердоган подчерта, че Турция ще..

публикувано на 22.07.24 в 10:02

Гърция: Няма опасност пожарът до Ксанти да стигне до границата с България

Няма опасност пожарът до Ксанти да стигне до границата с България, категорични са гръцките огнеборци. Днес рискът от пожари се оценява като по-нисък. Синоптиците прогнозират последен ден с температури над 40 градуса. На места в Северна..

публикувано на 22.07.24 в 09:51