Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекордно увеличение на броя туристи и приходите от тях отчитат в Кипър

Плаж в Кипър.
Снимка: БГНЕС

Кипър навлиза в най-горещите туристически летни месеци с рекордно увеличение на потока туристи и приходите от тях, съобщи Статистическата служба. Около 41 000 пътници на ден пристигат и заминават от двете летища на страната.

Малко над 1,170 млн. са туристическите посещения в Кипър от януари до май, което е с 1,2% повече от същия период миналата година, когато пък бе подобрен рекордът от 2019 г., показват новите данни.

Гостите от Великобритания са най-много - 40% от всички пристигнали на средиземноморския остров през май. С дял от 8% Израел утвърждава позицията си на втори най-важен пазар за Кипър.

През май до и от двете международни летища в Ларнака и Пафос са летели над 1,140 млн. пътници, което е ръст от над 4% спрямо май 2023 г., казаха от компанията, която ги управлява (Hermes Airports). Заетостта на самолетите, кацнали в Кипър през последния месец, достигна 85%, уточниха от нея.

113 млн. евро са постъпленията от туризма през март, които надвишават с 15,5% постижението от миналия март, обявиха още от статистиката. Това е рекорд по приходи за третия месец на годината за последните 23 години.

По публикацията работи: Мария Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

В Кипър се провежда най-голямото средиземноморско състезание за зехтин

Най-голямото средиземноморско състезание за зехтин (TerraOlivo), което е и едно от петте най-важни състезания в света в сектора, се провежда за първи път в Кипър. Днес и утре в крайбрежния град Ларнака са събрани важни производители на..

публикувано на 17.06.24 в 08:09

Дипломат събра пъстрата мозайка на Кипър в книга

Необичайно и увлекателно пътешествие из Кипър  извън традиционните туристически маршрути - в ролята на любознателен пътешественик, любопитен откривател и сладкодумен разказвач на истории влиза посланикът на България в Кипър в периода 2014-2018 г...

публикувано на 18.06.24 в 11:40
ВИЖТЕ ОЩЕ

Естонската централна банка пусна колекционерска монета по дизайн на българин

Естонската централна банка пусна колекционерска монета по дизайн на българин. Художествено оформление е дело на българския дизайнер и преподавател в Националната художествена академия (НХА) доц. д-р Светлин Балездров, показва справка в сайта на..

публикувано на 24.08.24 в 19:28

САЩ ще обявяват на 15 октомври отпадането на визите за румънците, влизащо в сила от 2025 г.

Властите в Съединените щати ще обявят на 15 октомври решение за премахване на визите за румънските граждани, което ще влезе в сила от следващата година, заявиха правителствени източници за телевизия Диджи 24 (Digi24), предаде БТА. Телевизията..

публикувано на 24.08.24 в 19:13

ЕС все още няма да препоръча изпращане на военни инструктори в Украйна

Дипломатическата служба на Европейския съюз каза, че на този етап няма да препоръча изпращането на инструктори в Украйна за обучение на войници, съобщи германският вестник Welt am Sonntag (WAS), цитиран от Блумбърг. Агенцията каза, че има..

публикувано на 24.08.24 в 18:27

Франция се прости с легендата на киното Ален Делон

Франция се прости с легендата на киното Ален Делон. Погребението на актьора, който почина на 18 август на 88 години, беше в имението му в Централна Франция на церемония в тесен кръг, според желанието му. Погребението на Ален Делон се състоя далеч..

публикувано на 24.08.24 в 18:06

Гасенето на пожара на около 2300 метра под рилския Черни връх продължи през целия ден

Гасенето на пожара, който възникна на около 2300 метра под рилския Черни връх, продължи през целия ден. Пожарът е на територията на Национален парк "Рила". На терен са екипи на пожарната, горски работници - повече от 30 души, но без техника, както..

публикувано на 24.08.24 в 17:58

Делегация на "Хамас" пристигна в Кайро за последните преговори за прекратяване на огъня в Газа

Делегация на "Хамас" пристигна в Кайро, за да се срещне с посредниците САЩ, Египет и Катар по време на последния кръг от преговорите за прекратяване на огъня в Газа. Въпреки това няма признаци за пробив по ключови позиции, включително настояването..

публикувано на 24.08.24 в 17:31

Нисък процент на автомобилите с отчетени "значителни" неизправности след годишния технически преглед

Нисък е процентът на автомобилите с отчетени "значителни" неизправности след годишния технически преглед, което може да доведе до спиране от движение на превозните средства. Това показват данните на министерство на транспорта. Преди месец изцяло..

публикувано на 24.08.24 в 16:50