Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва проверка на работата на прокурор Димитър Франтишек Петров

Димитър Франтишек Петров
Снимка: БГНЕС

По разпореждане на временно изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов започва проверка на работата през последните 3 години на прокурора от Софийската градска прокуратура Димитър Франтишек Петров.

Последното дело, по което той работи, е срещу бившия телевизионен продуцент Нико Тупарев за длъжностно присвояване в особено големи размери

Именно Петров защитаваше от името на прокуратурата на Тупарев да бъде наложен "постоянен арест" с твърдения, че е отклонил от сметката на фирма, в която е бил съдружник  1,4 милиона лева.

Съдът не само на уважи искането, но освободи телевизионния продуцент, без да му налага каквато и да мярка за неотклонение, а адвокатите на Тупарев обвиниха държавното обвинение, че взима страна в търговски спор и се използва за кражба на бизнеси.

От прессъобщението на прокуратура не се споменава името на Нико Тупарев, но става ясно, че именно то е причина за тригодишната цялостна ревизия на работата на Димитър Петров. Твърди се, че проверката е във връзка с множество негативни публикации в медиите за работата на магистрата. Последните напомняха, че името на магистрата излезе и в аферата "Осемте джуджета".

Ръководствата на ПРБ и СГП се разграничават и намират за неправилно и порочно произнасянето на прокурор Петров по делото,  образувано през месец май, от когато точно започва разследването срещу телевизионния продуцент. И напомнят, че наред с вътрешното си убеждение, при произнасяне по наказателно производство, наблюдаващите прокурори трябва да се водят от действащото законодателство и от събраните по делото доказателства.

В рамките на ревизията на отдел "Инспекторат" при Върховна прокуратура  ще бъдат проверени  - неприключени досъдебни производства, срочността на разследването по тях, своевременност и мотивираност на исканията за удължаване на срока на разследванията, своевременното и ефективно упражняване на правомощията по НПК за ръководство и надзор върху разследването и др.; неприключили преписки; спрени досъдебни производства, осъществен инстанционен, служебен и съдебен контрол по спирането и др.; прекратени досъдебни производства, по които не е осъществен съдебен или инстанционен/служебен контрол; внесени в съд дела; постановени откази за образуване на досъдебни производства; оправдателни присъди, изготвени въззивни и касационни протести; нерешени преписки и досъдебни производства; натовареността; депозирани в съответната прокуратура сигнали с оглед на данни за дисциплинарни нарушения и други.

Проверката трябва да приключи с изготвянето на доклад, данните от който могат да послужат за предприемането на последващи дисциплинарни мерки, уточняват от държавното обвинение.


По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Второ денонощие продължава борбата с пожара на депото край Шереметя

Второ денонощие продължават дейностите за потушаване на пожара в регионалното депо за битови отпадъци край великотърновското село Шереметя. Няма опасност за хората, уверяват властите. Пожарът беше предизвикан от запалил се сметоизвозващ камион в понеделник следобед. Обхванати се стотици хиляди кубически метра с отпадъци, които са на открито,..

публикувано на 03.07.24 в 11:53

НАТО ще има свой специален пратеник в Киев

НАТО ще има свой специален пратеник в Киев, потвърди говорител на Aлианса. Така Североатлантическият пакт ще разшири гражданското присъствие в Украйна. Негова задача ще бъде координацията на политическата и практическата подкрепа на НАТО на място, уточни говорителят. Засега не е ясно кой ще бъде назначен на новия пост. Решението на страните..

публикувано на 03.07.24 в 11:53

Габрово е домакин на дискусионния форум "Кметовете говорят"

За трета поредна година Габрово е домакин на дискусионния форум "Кметовете говорят", който започва в 13 часа. Участие в него вземат представители на местните власти и на енергийни агенции и центрове, които обсъждат подходи, начини и мерки за справяне с проблемите, породени от промяната в климата. Дискусията се съсредоточава върху ключови..

публикувано на 03.07.24 в 11:32
Костадин Костадинов в НС, 3 юли 2024 г.

Скандал в НС с молба за оставка в Агенцията за публични предприятия и контрол

Скандал в пленарната зала предизвика постъпила молба от Севджан Съдкъев да бъде освободен като член на Надзорния съвет на Агенцията за публични предприятия и контрол. Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов остро възрази, че няма мотиви на искането и го определи като разчистване на кадри на ДПС на държавни позиции: "Човекът, който в..

публикувано на 03.07.24 в 11:31

Горски служители спасиха сърна в Невестинско

Служители на Горското стопанство в Невестино са спасили сърна, намерена в безпомощно състояние в крайпътна канавка между селата Ваксево и Тишаново, съобщиха от Югозападното държавно предприятие.  След преглед във ветеринарна лечебница и дадени медикаменти животното е настанено в помещение в стопанството за наблюдение до пълното му възстановяване...

публикувано на 03.07.24 в 11:13

Димитър Главчев: Всички министри си свършиха работата

Служебният премиер Димитър Главчев отчете работата на кабинета и със заявката, че не обича да хвали себе си и екипа си, каза, че всички министри са си свършили работата по ресорите. Главчев акцентира, че за първи път няма възражения към провеждането на изборите, както и че страната е смятана за надежден партньор в НАТО и Европейския съюз...

публикувано на 03.07.24 в 11:06
Парламентарният лидер на

Две българки привличат гласове на крайната десница във Франция

Две българки са част от листите на крайнодясната партия "Национален сбор" за парламентарните избори във Франция, предаде БГНЕС. Славка Михайлова и Иванка Димитрова са се класирали за втория тур, който ще се проведе на 7 юли. Михайлова получи 23,06 % в 1 окръг на департамента Ло и ще се изправи срещу кандидатите на левицата и управляващата партия в..

публикувано на 03.07.24 в 11:01