Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Невяна Владинова: Ансамбълът ни вече е отбор

Невяна Владинова
Снимка: БФХГ - Анна Недкова

Невяна Владинова е известна в спортните среди като гимнастичката с желязна психика. Тя е световна вицешампионка отборно (заедно с Боряна Калейн и Катрин Тасева) от световното първенство в София през 2018 година, седма на олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 година, бронзов медалист във финала с топка от световното първенство в Пезаро през 2017 година, бронзов медалист с лента на европейското първенство в Будапеща през същата година, носителка на множество медали от световни купи и Гран При турнири. Родената в плевен грация официално прекрати спортната си кариера през 2020 година, а сега е втори вицепрезидент на Българската федерация по художествена гимнастика и международен съдия.

„Олимпийските игри винаги са едно много вълнуващо състезание.  Винаги тръгваме с очаквания към тях. Това е върха в кариерата на всеки един спортист.  В момента отборът ни, както в индивидуалното, така и при  ансамблите е един от най - добрите в света, за това тръгваме с големи очаквания, с високи цели. Надяваме се да си  ги постигнем“, сподели специално за БНР Невяна Владинова.

На олимпийските игри в Париж България ще бъде представена от Боряна Калейн и Стилияна Николова в индивидуалното с резерва Елвира Краснобаева и от ансамбъл (жени) в състав – Маргарита Василева, Магдалина Миневска, София Иванова, Рейчъл Стоянов и Камелия Петрова.

Невяна Владинова

„Имахме един много сладък проблем, да избираме от четири равностойни гимнастички – Боряна, Стиляна, Елвира и Ева.  Решението беше взето на база резултатите и представянето на момичетата през годината. Никога няма 100% гаранция, но мисля, че това е  най -обективното решение за момента. Момичетата от ансамбъла имаха по- кратък олимпийски цикъл. Имаха по- малко време да се сработят. Мисля, че това сработване вече е факт и европейското беше доказателство. Там беше важно те да вземат този медал и тази титла. Това им помогна да придобият още малко увереност, която според мен им липсваше. Те вече са отбор.Винаги сме вярвали във Весела. Знаем, че тя направи всичко за да ги направи отбор. Сега се надяваме на късмет. Всички са много силни. Конкуренцията не спи, всеки се бори, всеки иска да спечели медал. Ще бъде трудно, но това, което зависи от нас, ние ще го направим. Те трябва да продължат да работят все така усърдно. Пожелавам им да са здрави. Да бъдат спокойни. Пожелавам им да се насладят на момента и да не се пестят“, допълни бившата националка.

От какво е изненадана Невяна Владинова през сезона, какво е мнението й за новия правилник и  дали той ще пасне на нашите момичета можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четвъртфиналите на Евро 2024

Ясни са всички четвъртфинали на Европейското първенство по футбол, след като Турция и Нидерландия допълниха бройката след вчерашните си победи – съответно над Австрия (2:1) и Румъния (3:0). Турция мечтае след победа над Австрия Нидерландия на четвъртфинал след класика срещу Румъния 5 юли, петък от 19 ч. Испания – Германия в Щутгарт 5..

публикувано на 03.07.24 в 07:29

Турция мечтае след победа над Австрия

Централният защитник Мерих Демирал вкара два гола и Турция спечели с 2:1 срещу Австрия в последен мач от осминафиналите на европейското първенство по футбол, проведен в Лайпциг. Следващият съперник на селекцията на Винченцо Монтела ще бъде Нидерландия, като четвъртфиналът е насрочен за 6 юли в германската столица Берлин. Турският национален..

публикувано на 03.07.24 в 00:01

Нидерландия на четвъртфинал след класика срещу Румъния

Европейският шампион от 1988-а година Нидерландия постигна победа с 3:0 над Румъния на осминафиналите на континенталния турнир в Германия. Нидерландия започна срещата на високо темпо и с натиск в противниковата половина. Още в 6-а минута Шави Симонс стреля от далечна дистанция, но румънският страж внимаваше и улови топката. Четвърт час след..

публикувано на 02.07.24 в 21:11

Джокович с експресна победа на Уимбълдън

Седемкратният шампион на Уимбълдън и финалист от миналата година Новак Джокович (Сърбия) се класира за втория кръг на турнира по тенис на трева от Големия шлем в Лондон (Великобритания) само месец след като претърпя операция на менискуса на дясното си коляно. Вторият поставен Джокович победи преминалия през квалификациите Вит Коприва (Чехия) с..

публикувано на 02.07.24 в 20:31

ЦСКА 1948 продаде звездата си в Турция

Полузащитникът на ЦСКА 1948 Педро Енрике Оливейра или Педриньо, ще продължи кариерата си в турския клуб Коняспор, съобщи сайтът Transfer Merkezi. Според турската медия, 27-годишният ляв полузащитник e подписал договор със зелено-черните за 3 години. Трансферната сума е неназована, но играчът имаше договор със столичани до юни 2025-а година...

публикувано на 02.07.24 в 20:29

Левски иска нов панамски защитник

Българският футболен клуб Левски проявява интерес към панамския национал Едгардо Фариня, съобщава местният журналист Хосе Мигел Домингес в Х. Централният бранител е собственост на Индепендиенте от панамското първенство и цената за правата му е около 150 хиляди евро. Фариня играе рамо до рамо в отбраната на националния отбор на Панама с..

публикувано на 02.07.24 в 17:43

ЦСКА София се подсили с Иван Дюлгеров

ЦСКА София привлече в редиците си българския национален вратар Иван Дюлгеров, съобщиха от клуба. Днес той подписа своя тригодишен договор с най-титулования български клуб. Талантливият страж, който пристига на "Българска армия" със свободен трансфер, има зад гърба си 130 мача в родния елит, а в 55 от тях запазва мрежата си суха. През..

публикувано на 02.07.24 в 17:41