Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пето и осмо място за състезателите в европейските квалификации по плажен хандбал

Пето и осмо място записаха българските състезатели в европейските квалификации по плажен хандбал, които се провеждат във Варна и така си осигуриха участие в шампионата на Стария континент догодина.

Мъжкият ни тим завърши на пета позиция в пресявките . Момчетата на старши треньора Александър Бояджиев победиха в спора за петото място на тима на Украйна с 2:1 части (14:28, 20:18, 8:6). Украинците спечелиха първата част, но българите взеха втората и победителят бе решен след изпълнение на наказателни удари.

При дузпите Владислав Йоргов, Николай Нейчев, Михаил Стоянов и Преслав Станчев бяха точни за България, а пропуск направи Петко Петков. Украинците обаче направиха два пропуска и България взе мача с 2:1 части и затвори подреждането в топ 5.

При мъжете за първото място в евроквалификациите ще играят Полша и Швеция. Поляците победиха в полуфиналите тима на Франция с 2:0 части (23:20, 20:18), докато Швеция спечели след изпълнения на наказателни удари срещу Норвегия с 2:1 части (22:24, 30:24, 11:10).


Женкият ни състав се нареди на осмо на място в надпреварата. Възпитаничките на  Виктория Жосан загубиха двубоя за седма позиция срещу Полша с 0:2 части (26:30, 16:24).

В спора за петото място Хърватия надделя след наказателни удари над Словакия с 2:1 части (16:17, 23:20, 7:6).

Във  финала на евроквалификациите при дамите ще играят Франция и Унгария. В полуфиналите французойките победиха с 2:0 части (20:19, 23:22 със "златен гол") Украйна, докато Унгария надделя убедително с 2:0 части (30:12, 23:12) над тима на Швеция.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Президентът на Торонто: Все още преговаряме с Везенков

Президентът на баскетболния отбор на Торонто Раптърс Масай Уджири коментира пред медиите в САЩ ситуацията с българския национал Александър Везенков, който е спряган от медиите в Гърция за трансфер в тима на Олимпиакос. 28-годишният Везенков бе привлечен от Торонто преди броени дни в сделка, която изпрати крилото Джейлън МакДаниелс в..

публикувано на 14.07.24 в 17:21
Ансамбъл (жени)

Ансамбълът ни с бронз във финала с пет обръча на СЧК в Клуж-Напока

Ансамбълът на България за жени спечели бронзов медал на финала с пет обръча на световната чалъндж купа по художествена гимнастика в румънския град Клуж-Напока. Това е последно състезание преди Олимпийските игри в Париж 2024. Абсолютните европейски шампионки Магдалина Миневска, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Маргарита..

публикувано на 14.07.24 в 17:16
Стилияна Николова

Николова с две сребърни отличия, Калейн с бронз в първите два финала на СЧК в Клуж-Напока

Стилияна Николова спечели сребърните медали на обръч и на топка, а Боряна Калейн взе бронз на топка в първите два финала на отделните уреди при жените на на световната чалъндж купа по художествена гимнастика в румънския град Клуж-Напока. Това е последно състезание преди Олимпийските игри в Париж 2024. В първия финал на обръч и двете българки имаха..

публикувано на 14.07.24 в 15:37
Петър Стойчев

Петър Стойчев преплува дистанцията от Северна Ирландия до Шотландия за по-малко от десет часа

Бившият световен шампион в плуването в открити води Петър Стойчев преплува 38,1-километровата дистанция от Северна Ирландия до Шотландия. Това обяви самият той в профила си във Фейсбук. 47-годишният българин е изминал дистанцията за 9 часа и 56 минути, с което става едва 11-ият плувец в историята, който прави това за по-малко от 10 часа. "Северният..

публикувано на 14.07.24 в 15:14

Испания срещу Англия в големия финал на ЕВРО 2024

Отборите на Испания и Англия ще спорят за трофея на европейското първенство по футбол в Германия.  Финалната среща е на Олимпийския стадион в Берлин от 22 часа.  Испания има във витрината си три купи на континента и 4-ри загубени финала, докато англичаните са финалист от последното първенство.  Срещата ще бъде ръководена от 35-годишния..

публикувано на 14.07.24 в 10:21

Таунзенд и Синякова спечелиха титлата на двойки жени на "Уимбълдън"

Американката Тейлър Таунзенд и чехкинята Катерина Синякова победиха канадката Габриела Дабровски и новозеландката Ерин Раутлиф със 7:6(5), 7:6(1) и спечелиха титлата на двойки жени от турнира по тенис от веригата за Големия шлем "Уимбълдън". За Таунзенд това бе първа "мейджър" титла в кариерата, след като американката загуби на домашна почва през 2022..

публикувано на 14.07.24 в 10:10
Уругвай

Уругвай спечели бронзовите медали на Копа Америка

Уругвай победи Канада с 4:3 след дузпи в мача за третото място на футболния турнир Копа Америка, след като двата отбора направиха равенство 2:2 в редовното време на стадион "Банк ъф Америка" в Шарлът, Северна Каролина. По-късно днес Аржентина ще защитава титлата си на Копа Америка срещу Колумбия на "Хард Рок Стейдиъм" в Маями, Флорида.

публикувано на 14.07.24 в 10:00