Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Петкова: Законът за въвеждане на еврото е приет от МС и изпратен в Народното събрание

Снимка: БГНЕС

Законът за въвеждане на еврото е приет от Министерския съвет и е изпратен в Народното събрание, обяви по време на парламентарния контрол служебният министър на финансите Людмила Петкова. Тя заяви, че с неговото експресно приемане от Народното събрание ще бъде дадена предвидимост на бизнеса и администрацията.

Разработена е специална уеб-платформа с информативен характер. Министър Петкова подчерта, че след въвеждане на еврото, "Български пощи" ще извършва услугата по обмяна на банкноти и монети. Министърът на финансите заяви, че България изпълнява по график Националния план за въвеждане на еврото у нас:

"В закона се регулират както принципите, така и някои основни правила, като периоди на двойно обращение и двойно обозначаване, разпространението и обмяната на евробанкноти и монети, правилата за превалутиране и за закръгляване, адаптирането на системите, регистри, документи. В рамките на Координационния съвет за присъединяване на България към Еврозоната се работи и по така наречения проект "Кодекс за добра търговска практика". Търговците, които се присъединят към Кодекса, ще трябва да изпълняват определени ангажименти, свързани с правилното преизчисляване на цените в лева и евро, двойното обозначаване на цените".


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължава издирването на оцелели хора след потъването на яхта край Палермо

Шестима са вече издирваните от обърнатата от торнадо ветроходна яхта в морето край Палермо. 7 души се издирват в Италия, след като торнадо обърна ветроходна лодка Сред изчезналите от обърнатата от торнадо ветроходна яхта край Палермо е англиският предприемач  Майк Линч. Намерено е тялото на готвача, издирваните са вече 6, а спасените са..

публикувано на 19.08.24 в 17:40
Петър Чобанов

Петър Чобанов изрази готовност да бъде служебен премиер

Готовност да бъде премиер заяви още един от държавните служители, на които това е позволено в основния закон - подуправителят на БНБ Петър Чобанов. Той е заявил това пред сайта Епицентър. Чобанов е дългогодишен депутат от ДПС и беше финансов министър в правителството на Пламен Орешарски. По-рано днес настоящият служебен премиер Димитър..

публикувано на 19.08.24 в 17:37

Как да предпазим от травми малчуганите на детската площадка

Игрите на детска площадка, карането на велосипед и скачането на батут са най-честите ситуации, в които се стига до травми при децата през лятото.  За пълнолетните хора предпоставка е спортът, също така активности, които не са практикували дълго време, разказа д-р Стефан Церовски, ортопед-травматолог в специализираната болница  "Проф. Бойчо..

публикувано на 19.08.24 в 17:34
Британският предприемач Майк Линч

Британският предприемач Майк Линч е сред изчезналите при потъналата заради торнадо яхта

Британският предприемач Майк Линч е сред изчезналите, след като суперяхта с 22 души на борда потъна край бреговете на Сицилия по време на силна буря. 7 души се издирват в Италия, след като торнадо обърна ветроходна лодка 59-годишният Майк Линч, известен като "британкия Бил Гейтс" и е основател на Autonomy Corporation, се смята за един от..

публикувано на 19.08.24 в 17:28

Ловешката болница се стабилизира финансово, до месец отварят ортопедия и травматология

Многопрофилната болница в Ловеч, която от години е в тежко финансово състояние и изпитва остра нужда от специалисти ще разшири дейността на отделението по хирургия, а от началото на септември се очаква да бъде възобновена и работата на родилното отделение. Болницата вече има нов заместник-директор по медицинската част в лицето на хирурга д-р..

публикувано на 19.08.24 в 17:22
Д-р Валентин Христов, кмет на Плевен

Още срещи между държава и местна власт ще решават проблема с обходен път на Плевен

Поредица от срещи, кръгла маса, депутатско питане отново поставиха в  центъра на общественото внимание в Плевен необходимостта от бързи  решения за изграждане на обходен път. Той трябва да облекчи натоварения  трафик в централната част на града след изграждането на Лот 3 от  автомагистрала „Хемус“. Ще се случи ли навреме и защо..

публикувано на 19.08.24 в 17:00

Пожарът в село Струпец отново се е разгорял

Отново се е разгорял пожарът в землището на врачанското село Струпец, където три дни горските служители се бориха с огън, обхванал над 800 дка гора. В момента на терен са 3 пожарни коли на Държавно горско стопанство Мездра и още една на противопожарната служба в Роман. Все още не е овладян пожарът в землището на село Арчар.

публикувано на 19.08.24 в 16:45