Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главчев: Максимално съкращаваме сроковете за финансово подпомагане на пострадалите от пожарите

Снимка: БТА

Държавата ще компенсира пострадалите от пожарите семейства, Министерството на финансите разработва методиката за това. 

Земеделски стопани и обикновени хора ще получат компенсация за унищожени площи и погинали животни. Министерството на отбраната ще дооборудва още хеликоптери с необходими съоръжения за гасене на пожари, а в перспектива е възможно да се закупи и още специализирана летателна техника за гасене от въздух. 

В рамките на двучасовото заседание на Съвета по сигурността към министерския съвет премиерът Димитър Главчев и парламентарните сили са се договорили за тясно взаимодействие за решаване на проблемите с гасенето на пожарите у нас, като категорично той не вижда пропуски в работата на ведомствата от последните дни. 

"Не видях никакви пропуски, не чух и забележки. Единственото място, на което имаше различни мнения по този въпрос, беше в село Воден, но там имаше различни мнения. На всички останали места жителите бяха изключително благодарни към тези, които са им помогнали при спестяване на тяхното имущество и най-основното - на техния живот. Значително постижение, според мен, е, че при такава стихия няма човешки жертви и това трябва непрекъснато да го повтаряме", каза Главчев. 

Следващата седмица ще има по-голяма конкретика какви точно компенсации, освен социалната помощ от 1500 лева, ще получат пострадалите от огнената стихия. 

Вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова: 

"По отношение на de minimis, т.е. това, което ще бъде получено от Министерство на земеделието и храните за погинали животни, за площите, които са пострадали. Всъщност, за земеделските стопани, за физическите лица е по 25 000 евро, а за юридическите лицата е по 250 000 евро. По отношение на средствата, които ще бъдат покрити от бюджета, както и от Фонда за бедствия и аварии, съответно разходите ще зависят от щетите, които са настъпили. Ако е необходимо да се направят временни постройки и да се предоставят на хората - това също се включва". 

Ще се усили спешно и капацитетът на летателната техника на армията за гасене на пожари, посочи министърът на отбраната Атанас Запрянов:

"Ние ще се опитаме в краткосрочен план да закупим още оборудване за още два хеликоптера, тъй като се оказва, че двата чешки хеликоптера, които идват, са сериозна помощ и ако ние увеличим собствените способности за това лято от бърз порядък, ще бъдем фактически с по-голям капацитет. Затова ще са необходими някъде около 250 000 лева допълнително. Беше обсъден и въпросът за увеличаване на летателните апарати, пригодени за гасене на пожари, но около пет от машините ни "Кугър" сега се намират във възстановителни ремонти. След като ремонтите завършат, те допълнително могат да бъдат оборудвани и да увеличим този капацитет". 

Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС обобщи, че има единомислие между парламентарните групи да се направи необходимото от Народното събрание:

"Желание и амбиция за обща работа, за общи решения, които да бъдат в интерес на българските граждани, които пострадаха от тези пожари, така че да подпомогнем изпълнителната власт".

Главчев отхвърли упреците, че заседанието на съвета е закъсняло. 

По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

БНБ очаква българската икономика да нарасне с 2,1% през 2024 г.

Българската икономика се очаква да нарасне с 2,1% през 2024 г., като положителен принос за растежа ще окаже вътрешното търсене, докато нетният износ и изменението на запасите се   очаква да имат отрицателен принос.  Това се казва в оповестения днес юнски доклад на БНБ "Макроикономическа прогноза". Вътрешното търсене се предвижда да бъде..

публикувано на 19.07.24 в 20:34
Европейски парлемент

Ясни са комисиите в ЕП с участие на българските евродепутати

Евродепутатът от "Обнови Европа" и член на "Продължаваме промяната" Христо Петров ще бъде член на комисията по култура и образование в новия Европейски парламент, стана ясно от обявеното днес разпределение на парламентарните комисии. Петров е и заместващ член на комисията по заетост и социални въпроси. Най-много редовни членове от..

публикувано на 19.07.24 в 20:13
Джо Байдън

Байдън осъди руската присъда от 16 години затвор за Гершкович

Президентът на Съединените щати Джо Байдън осъди присъдата от 16 години затвор, дадена на репортера на "Уолстрийт джърнъл" Евън Гершкович, подчертавайки, че той "не е извършил престъпление", предаде Ройтерс. Байдън посочи, че неговата професия и американското му гражданство са това, което го е направило мишена за Москва. Евън Гершкович..

публикувано на 19.07.24 в 19:35
Делян Пеевски

Делян Пеевски: Новото начало е факт!

"Новото начало е факт! Всичко трябва да се случва съгласно устава и законите на Република България". Това прессъбщение дойде от името на председателя на ДПС Делян Пеевски, след като по-рано днес привърженици на Ахем Доган влязоха в в централната на движенето на столичния бул. "Александър Стамболийски". Не става ясно обаче какво смята да..

публикувано на 19.07.24 в 19:26

Евън Гершкович бе осъден в Русия на 16 години затвор за шпионаж

Репортерът на Wall Street Journal Евън Гершкович бе осъден в Русия на 16 години затвор по обвинения за шпионаж, съобщава Франс прес.  Гершкович бе арестуван в град Екатеринбург през март миналата година, при което властите го обвиниха, че издирвал информация за руската оръжейна индустрия в услуга на Централното разузнавателно управление на..

публикувано на 19.07.24 в 18:14

Меморандум за разбирателство между Белград и ЕС за развитие на природните ресурси на Сърбия

Сърбия и Европейският съюз подписаха меморандум за разбирателство за развитие на природните ресурси на западната ни съседка и изграждане на снабдителна верига за електромобили, съобщава Франс прес. Документът бе подписан в Белград в присъствието на президента Александър Вучич, германския канцлер Олаф Полц и заместник-председателя на ЕК Марош..

публикувано на 19.07.24 в 17:54
Снимката е илюстративна.

Пожарникари и екипи на горските стопанства са на два пожара в Кюстендилско

Пожарникари и екипи на горските стопанства от региона през целия ден гасиха пожари в района на селата Ваксево, Фролош и Червена ябълка, Кюстендилско, на границата със Северна Македония. Засегнати са гори, големи територии площ, като и през нощта двата пожара ще се наблюдават.  В района на Червена ябълка пожарът е върху бивши земеделски земи,..

публикувано на 19.07.24 в 17:22