Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илхан Кючюк оглави комисията по правни въпроси в Европарламента

Снимка: БТА

Евродепутатът от "Обнови Европа" Илхан Кючюк бе избран за председател на комисията по правни въпроси в Европейския парламент. Още четирима наши представители в Европарламента получиха ръководни места в комисиите.

Евродепутатката от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Цветелина Пенкова бе избрана за първи заместник-председател на комисията по промишленост, изследвания и енергетика. Никола Минчев от "Обнови Европа" бе избран за втори заместник-председател на комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите. Евродепутатите от ЕНП Емил Радев и "Обнови Европа" Христо Петров бяха избрани за четвърти заместници съответно в комисиите по правни въпроси и по култура и образование.

Обещанието за санитарен контрол около евроскептичните групи бе спазено твърдо там, където имаше техни кандидати. Това ядоса евродепутата от "Патриоти за Европа" и бивш директор на ФРОНТЕКС Фабрис Леджери. След като кандидатката на неговата партия Марике Ейлерс бе отхвърлена при вота за първи заместник-председател на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред, той заяви:

"От името на групата "Патриоти за Европа" държа да изразя дълбокото ни съжаление, че от първото заседание на тази комисия правилата за прилагането на системата Д'Ондт не се спазват. Дълбоко съжаляваме, че духът на демокрацията не присъства в тази зала, след като вероятно част от колегите, които заседават тук, ще дават уроци по право и демокрация".

"Разбирам разочарованието ви, но състезанието беше открито и правилата спазени", му отговори лаконично новоизбраният председател на комисията Хавиер Сарсалехос от ЕНП.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Между 10 и 15 села във Варненска област са на воден режим

Няма нито една община във Варненска област, в която да няма села с режим на водата. Причина за това е, че заради сушата и високите температури подземните водохващащи съоръжения са сухи.  Между 10 и 15 села в момента са на воден режим, съобщи Веселин Русев - управител на ВиК дружеството във Варна.  Най-сериозните проблеми са в община Аврен -..

публикувано на 23.07.24 в 14:34

Елена Поптодорова: Съжалявам, че по отношение на Украйна се получи такъв сблъсък с назначението на Ненчев

Няма да коментирам личността на Николай Ненчев, защото се предполага да го познавам и по-добре. Но има нещо, което не би трябвало да се случва , каза Елена Поптодорова в интервю пред БНР.  Бившият посланик на България в САЩ коментира напрежението между президентството и служебния премиер Димитър Главчев за назначаването на временен..

публикувано на 23.07.24 в 14:01

Опасно ли е повишението на средната скорост по линии на столичния градски транспорт?

От 1 юли средната скорост на движение по част от линиите на градския транспорт в София е повишена. Според Европейския център за транспортни политики това е опасно за хората. От сдружението настояват общината да обясни как промяната е съобразена с пътните условия. В един автобус на градския транспорт се движат между 50 и 100 души...

публикувано на 23.07.24 в 14:00
Председателят на комисията по екология Красимир Гълъбов и общинските съветници Ваня Григорова (вдясно) и Марта Георгиева (вляво) дават брифинг в сградата на Столичната община за условията в приютите и клиниките на ОП

Общински съветници искат подобряване на условията във ветеринарната клиника към "Екоравновесие"

Общински съветници в София настояват да бъдат предприети спешни мерки за подобряване на условията във ветеринарната клиника "Връбница" към общинското предприятие "Екоравновесие" и да бъде отменена заповедта, с която се забранява достъпа на доброволците до клиниката. Темата беше обсъдена на среща на общинари с неправителствени организации. По..

публикувано на 23.07.24 в 13:25

Ружа Смилова: Единственият печеливш от политическата криза е президентът

Надежда всички имаме, но оптимизмът е дефицитно чувство във връзка с третия мандат за съставяне на правителство.  Това коментира пред БНР политологът Ружа Смилова. "Вече видяхме най-малко 3 неуспешни опита за сформиране на правителство с третия мандат, който беше даван на БСП.  Не е изключено президентът Радев да реши да играе с..

публикувано на 23.07.24 в 13:21
Димитър Главчев

Главчев е готов да остане премиер, ако третият мандат не бъде изпълнен

Служебният премиер Димитър Главчев е склонен да остане на поста, ако третият мандат не бъде изпълнен и страната отново трябва да бъде управлявана от служебен кабинет. Това стана ясно от думите на самия Главчев, който по-рано днес отговаря на въпроси на граждани и медии във Фейсбук: "Министерският съвет е много сериозно предизвикателство от..

публикувано на 23.07.24 в 13:00

Радев удостои с "Мадарски конник" посланика на Финландия

Президентът Румен Радев удостои с орден "Мадарски конник" първа степен посланика на Финландия Кристина Кувая-Ксантопулос. Дипломатът получи отличието за заслуги за укрепването на отношенията между двете държави. Мира Стефанова с още информация. Посланикът на Финландия Кристина Кувая-Ксантопулос работи активно за насърчаване на сътрудничеството..

публикувано на 23.07.24 в 12:47