Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ботев беше унизен от Панатинайкос

Снимка: БТА

Носителят на Купата на България Ботев Пловдив отпадна във втория квалификационен кръг на турнира Лига Европа.

„Канарчетата“ допуснаха второ поражение от гръцкия гранд Панатинайкос, след като отстъпиха с 0:4 в реванша на стадион „Христо Ботев“ и така напускат надпреварата след общ резултат 1:6. Все пак играчите на Душан Керкез продължават европейското си участие в третия предварителен кръг на Лигата на конференциите, където ще срещнат Зрински Мостар от Босна и Херцеговина. 

За Ботев това бе първа домакинска загуба в евротурнирите от 31 години. За последно през 1993 година "канарчетата" отстъпиха с 2:3 на другия гранд от Атина - Олимпиакос. 

Двубоят започна по най-добрия начин за гостите, които поведоха в резултата още в шестата минута. Играчите на Диего Алонсо разиграха добре в центъра, след което пренесоха играта на левия фланг. Там Филип Младенович получи зад гърба на Николай Минков и пусна успоредно подаване към непокрития Александър Йеремейеф, който от няколко метра засече в мрежата на Ханс Кристиан Бернат за 1:0. 

В 27-ата минута „канарчетата“ бяха много близо до изравнително попадение. Николай Минков получи на границата на наказателното поле и отправи мощен удар, отбил се в напречната греда на вратата на Панатинайкос. 

Седем минути по-късно гръцкият тим удвои аванса си. „Детелините“ получиха пряк свободен удар, при който защитата на Ботев успя да се справи. След изчистването обаче Филип Джуричич, шутира без подготовка по диагонала от около 20 метра и след рикошет в главата на Антъни Уджа топката влетя неспасяемо в мрежата на „жълто-черните“. 

Във втората минута от добавеното време на първата част играчите на Диего Алонсо направиха резултата класически. След грешка на Сирики Диабате Даниел Манчини се откъсна отдясно зад защитата на „канарчетата“ и пусна успореден пас към Джуричич, който от няколко метра нямаше как да сбърка за 3:0. При този резултат дойде и почивката. 

Пет минути след подновяването на играта през втората част Панатинайкос реализира четвърти гол. Капитанът Коцирас изведе хитро Йеремейеф в наказателното поле и шведският нападател прехвърли елегантно Бернат за 4:0. Първоначално попадението бе отменено заради засада, но след преразглеждане на ситуацията с помощта на системата ВАР голът бе признат. 

Така носителят на Купата на България отпада от турнира Лига Европа, но продължава участието си в третия квалификационен кръг на Лигата на конференциите. Там „канарчетата“ ще се изправят срещу босненския Зрински Мостар, който отстрани словенския НК Браво с общ резултат 3:2. В първата среща след седмица Ботев е домакин, а реваншът е на 15 август в Босна и Херцеговина.


По публикацията работи: Владислав Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЦСКА 1948 продължава напред след продължения

ЦСКА 1948 отсрами нашия футбол. "Червените" завършиха 1:1 визитата си на Будучност в реванш от втория предварителен кръг на Лига на конференциите и с общ резултат 2:1 продължават напред.  Владимир Перишич откри в 65-ата минута и при този резултат завърши редовното време, което наложи двата отбора да играят продължения след победата на българския тим с..

публикувано на 02.08.24 в 00:45

Пореден триумф за Симон Байлс (шампионите от деня)

Медалисти от шестия ден на Олимпийските игри в Париж - 16 финала: лека атлетика, 20 километра спортно ходене, мъже: 1. Даниел Пинтадо (Еквадор) - 1:18:55 часа 2. Кайо Бонфим (Бразилия)   - 1:19.09 3. Алваро Мартин (Испания)  - 1:19.11  лека атлетика, 20 километра спортно ходене, жени: 1. Цзяю Ян (Китай)            - 1:25.54 час 2. Мария Перес..

публикувано на 01.08.24 в 23:43

Черно море приключи с евротурнирите

Черно море загуби от израелския Апоел (Беер Шева) с 1:2 и отпадна във втория квалификационен кръг на Лигата на конференциите. В първата среща, играна в Ловеч преди седмица, „моряците“ завършиха 0:0 с израелския тим.  В 25-ата минута Апоел откри резултата. Роей Гордана центрира от ъглов удар отдясно от вратата на Черно море, а Елдер Лопеш от..

публикувано на 01.08.24 в 22:43
Алкарас се радва на успеха.

Музети и Алкарас продължават, олимпийският шампион отпадна

Италианецът Лоренцо Музети се наложи над защитаващия титлата си от Токио Александър Зверев (Германия) със 7:5, 7:5 на четвъртфиналите на олимпийския турнир по тенис. Мачът продължи два часа и 5 минути. Музети започна много силно, като още в първия гейм направи пробив, който след това затвърди. Зверев успя да върне пробива в десетия гейм, като се..

публикувано на 01.08.24 в 18:33
Йордан Йовчев, Диана Дудева и Красимир Дунев

Диана Дудева: Във финала Валентина Георгиева трябва да се пребори със себе си

„Валентина Георгиева трябва да се пребори със себе си във финала. Много ще е трудно да спечели медал, но не и невъзможно. Аз й пожелавам да „закове“ и двата прескока. Ще следим представянето й и ще й стискам палци. Самото й попадане във финала, при такава ужасна конкуренция е огромен успех“, така Диана Дудева коментира за БНР предстоящия финал..

публикувано на 01.08.24 в 13:16
Васил Антонов - президент на БФШ 2022

Председателят на БФШ 2022: Прекратявам всички дела срещу БСФШ

Председателят на Българската федерация по шахмат 2022 Васил Антонов, който се завърна начело на организацията преди няколко дни обяви, че ще прекрати всички дела срещу Българската спортна федерация по шахмат в името на обединението на спорта.  „Ситуацията в българския шахмат е непроменена, въпреки оттеглянето ми от поста председател на..

публикувано на 01.08.24 в 08:32

Росен Добрев остава президент на БФ Хандбал

Росен Добрев остава президент на Българската федерация по хандбал. Варненецът ще продължи да ръководи този спорт, след като успя да запази поста си по време на извънредното Oбщо изборно събрание на централата, което се проведе вчера в пловдивското село Труд. Форумът беше свикан по искане на Инициативен комитет и то само два месеца след провеждането..

публикувано на 01.08.24 в 07:48