Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хигиенистка е провеждала интервюта за българско гражданство в консулството ни в Битоля

Снимка: БГНЕС

Хигиенистка е провеждала интервюта за българско гражданство в консулството ни в Битоля, съобщи служебният премиер и министър на външните работи Димитър Главчев. 

След сигнал за нарушения в консулството е направена проверка, която е установила нарушението: 

"Ръководителят на генералното консулство в Битоля е прекратил дейността на Весна Котевска, извън тази на хигиенист. След проверка на Инспектората служителят вече няма достъп до архивите и дейността на консулската служба на представителството изобщо".

Това не е единственото нарушение, установено при проверката. 

Главчев докладва за колцентър, поддържан от македонска фирма, който е предоставял услуги по записване на часове в консулството в Битоля и в посолството ни в Скопие:

"По този начин, на юридическо лице с неясна собственост е била предоставена възможност за узнаване, систематизиране и архивиране на личните данни на десетки хиляди лица, които кандидатстват през годините за българско гражданство и всякакъв друг вид консулски услуги. Телефонният номер на колцентъра е импулсен, а цената на разговорите не е обявена и е с неясна стойност за потребителя и за служителите на генералното консулство в Битоля".

Договорът с фирмата е прекратен, увери премиерът.
По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

10 години система за ранно оповестяване пази от огън "Врачански Балкан"

Вече десет години система за ранно оповестяване на пожари успява да опази от големи щети територията на Природен парк "Врачански Балкан". Под охрана от унищожителен огън са 4 хиляди кв. км гори и защитени територии, и биологичното им разнообразие. В системата са вложени близо 900 хил. лв. безвъзмездни европейски средства.  Според експертна..

публикувано на 02.08.24 в 16:15
Костадин Костадинов

"Възраждане" няма да застане зад правителство, подкрепено от представители на ДПС

Партия "Възраждане" няма да застане зад правителство, което ще бъде подкрепено с представители на ДПС -   без значение дали ще е без Пеевски. Това заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. Той посочи, че страната има нужда от хомогенно правителство, дори при по-ниска избирателна активност. Това стана ясно след близо тричасов..

публикувано на 02.08.24 в 16:10
Пожарът в Малешевска планина

Продължава борбата с огъня в Благоевградско

Шведски самолет и военен хеликоптер от авиобаза Крумово помагат в гасенето на пожара над село Сенокос, община Симитли. Продължава борбата с овладяването на огъня и над Струмяни, и в планината Славянка. Няма пожари, които да предпоставят опасност за населени места 11 екипа на Пожарната, над 70 служители на Югозападното държавно..

публикувано на 02.08.24 в 16:10
Борислав Муеров

Служебният премиер освободи от длъжност директора на ДАИ Борислав Муеров

Служебният премиер Димитър Главчев е наредил от 5 август да бъде освободен от длъжност директорът на Агенцията "Автомобилна администрация" (ДАИ) Борислав Муеров. Искането е на служебния министър на транспорта Георги Гвоздейков, каза по време на парламентарния контрол Главчев. Причината са проблемите с годишните технически прегледи на..

публикувано на 02.08.24 в 15:38
Галин Цоков (в средата) и Елена Маринова (дясно)

Първата олимпиада по изкуствен интелект в света ще е в България

Българските ученици са спечелили 58 медала от различни олимпиади по природни науки само за тази година. Това заяви министърът на образованието и науката Галин Цоков в навечерието на Първата олимпиада по изкуствен интелект в света.  Министерството на образованието и науката, заедно с община Бургас, са двата институционални партньора на олимпиадата по..

публикувано на 02.08.24 в 15:36

Александър Джартов: Необходима ни е подкрепа от въздуха, за да намаляваме въздействието на вятъра

Няма пожари, които към настоящия момент да представляват опасност за населени места, но при тази динамика на вятъра няма как да се гарантира това. Това каза в интервю пред БНР директорът на ГДПБЗН главен комисар Александър Джартов. Той съобщи, че пожари бушуват на територията на Симитли, планината Славянка, Малешевската планина и в..

публикувано на 02.08.24 в 15:20

ИТН разговарят с "Възраждане" в търсене на подкрепа за третия мандат

От "Има такъв народ" разговарят с представители на "Възраждане" в търсене на подкрепа за третия мандат. И двете партии откриха припокриване по темата с референдумите, но остават различията за членството в НАТО и военните бази на съюзниците у нас. Срещата продължава вече втори час. От ИТН са категорични, че във "Възраждане" виждат реален..

публикувано на 02.08.24 в 15:17