Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Остин отмени споразумението със смятания за мозък на атентатите от 11 септември и негови съучастници

Лойд Остин
Снимка: АП/БТА

Американският министър на отбраната Лойд Остин отмени сключеното споразумение със смятания за мозък на атентатите от 11 септември 2001 година, и двама негови съучастници. Сделката щеше да им даде възможност за по-леки обвинения.

Решението на министър Лойд Остин, с което той поема лично надзора по делото и отнема правомощията по случая от надзирателя на военния съд във военната база Гуантанамо Бей, беше оповестено писмено от Пентагона.

Припомняме, че по-рано през седмицата надзираващата процеса, бригаден генерал от запаса Сюзън К. Ескалие подписа предварително споразумение със считания за мозък на атентатите от 11 септември Халид Шейх Мохамед и неговите двама предполагаеми съучастници.

Според него срещу самопризнания те биха получили по-леки присъди, включително и доживотни, което сваляше заплаха от налагане на смъртно наказание.

При атаките срещу Световния търговски център в Ню Йорк, сградата на Пентагона и при катастрофата на отвлечен от терористите пътнически самолет, загинаха близо 3000 души. Споразумението, предизвика недоволство и гняв сред близки на загиналите при атентатите, заради това, че предполагаемите извършители можеше да избегнат смъртно наказание. 

Разочарование имаше и сред адвокатите на обвиняемите, който заявиха, че са се договаряли в продължение на 27 месеца. С отмяната на споразумението се очаква изслушванията на показания по делото да бъдат възобновени през следващата седмица. Ако процесът продължи по график присъдите по него могат да бъдат произнесени след години.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Локализиран е пожарът в община Невестино

Локализиран е пожарът, който пламна вчера в община Невестино. Огънят е обхванал над 500 декара треви и горски масив, съобщи пред БНР говорителят на Областната дирекция на МВР - Кюстендил Катя Табачка. "И през нощта продължи гасенето. На терен работят екипи на районните служби Пожарна безопасност и защита на населението от областта, екипи на..

публикувано на 03.08.24 в 11:44

Трифонов отрече да е участник в сценарий за свалянето на Рая Назарян

С публикация в социалните мрежи, лидерът на ИТН Слави Трифонов заяви, че единственото, което прави неговата партия в момента е да се опитва да убеди останалите политически партии за необходимостта от реализация на третия мандат с широка парламентарна подкрепа, защото само това може да реши проблемите на страната за излизане от политическата криза...

публикувано на 03.08.24 в 11:00

Ръст на българите, предпочели почивка в Пиерия през юли

Повече българи в сравнение с миналата година са предпочели през юли почивка в гръцката област Пиерия, съобщават хотелиерите. Румънците пък пътуват със самолет до островите, за да избягват чакане по границите. Рязко намаление на румънските туристи с 40% отчитат хотелиерите в област Пиерия. Там се намират популярните за туристите от балканските..

публикувано на 03.08.24 в 10:50

Пореден празник на минералната вода в троянското село Шипково

В троянското село Шипково за поредна година организират празник на минералната вода. Един от най-старите ни балнеолечебни курорти започва функционирането си от далечната 1912 г., а с лечебните свойства на минералната вода привлича посетителите си. За това местните хора си организират и празник на минералната вода, който ще започне тази вечер..

публикувано на 03.08.24 в 10:30

Трите пожара в Югозападна България още са активни

Активни са трите пожара на територията на Югозападна България - в Пирин планина над село Сенокос, в Малешевската планина над село Микрево и в планината Славянка на българо-гръцката граница. Основната цел на огнеборците е да локализират огнищата и да не допуснат разпространение до населените места. Директорът на пожарната в Благоевград комисар..

публикувано на 03.08.24 в 10:20

В София тръгва нова туристическа автобусна линия

Нова туристическа автобусна линия с номер 200 тръгва от днес в София, съобщават от Столичната община. По линията ще се движат двуетажни автобуси през уикендите до 15 септември. Целта е да се улесни достъпът до туристически обекти. Автобусите ще се движат в центъра на града с начална и крайна спирка "Площад "Св. Александър Невски""...

публикувано на 03.08.24 в 10:13
Фотоколаж: Силвия Петрова

Международните новини на седмицата

Тази седмица се засили опасността от широкомащабна въоръжена конфронтация в Близкия Изток. Политическият лидер на "Хамас" Исмаил Хания беше ликвидиран в сряда в столицата на Иран - Техеран. Палестинската групировка обвини Израел за удара по апартамента му.  Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху заяви в сряда, че в последно време страната..

публикувано на 03.08.24 в 10:05