Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължават усилията в борбата с пожара в планината Славянка

Снимка: БТА

Служители на Националния парк "Пирин" успяха да угасят пожара под връх Синаница. Продължават усилията за овладяване на другите пожари в Благоевградска област.


Огнената стихия край Микрево, в Малешевската планина, е локализирана. Същото е положението и с пожара край Сенокос, община Симитли, където хеликоптери продължават да обливат тлеещи огнища.

Сложна остава ситуацията в планината Славянка на българо-гръцката граница. 

Пожарникари, горски служители и доброволци продължават да гасят пожара на българска територия. За овладяване на огъня все още не може да се говори, съобщи за БНР директорът на Главната противопожарна дирекция Александър Джартов.

Вече 16-и ден пожарът в планината Славянка се оказва истинско предизвикателство за огнеборците от двете страни на българо-гръцката граница. Над 120 души се опитват да пресекат пътя на огъня към близките села Петрово и Голешево на българска територия.

Верижна техника прави просеки.

Идеята е навсякъде, където можем да влезем, да бъдат обработени тези фронтове и да знаем, че малко по малко започваме да намаляваме тази дължина на фронта, съответно на развитие на пожара, каза Джартов.

Тази сутрин над планината заваля дъжд, но за кратко:

"Заваля, но не е достатъчно там, където има тревна растителност, помага със сигурност, но вътре в гората на практика не се усеща неговото въздействие Вчера изглеждаше ситуацията доста притеснителна. Днес съпоставено с вчера е доста по-оптимистично, но не може да говорим за овладяване на пожара".

Шведските самолети продължават да обливат огнищата на пожара. 

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Представителите ГЕРБ Теменужка Петкова и Николай Нанков дадоха извънреден брифинг, 10 септември 2024 г.

ГЕРБ-СДС внасят промени в Закона за местните данъци и такси

ГЕРБ-СДС ще се регистрират утре в Централната избирателна комисия за участие в предсрочните избори на 27 октомври. ГЕРБ-СДС внасят промени в Закона за местните данъци и такси, с които се предвижда отлагане с една година на влизането в сила на новата методика за изчисляване на такса битови отпадъци. Това обяви пред журналисти депутатът..

публикувано на 10.09.24 в 11:39
Габриела Руменова, създател на платформата

Габриела Руменова: Трябва да се подновят делата, ако не се постигне спогодба с телекомите

КЗП със заповед прави опити да се защитят интересите на потребителите в договорните отношения с трите телекома. Но дали е напипан най-верният път , попита Габриела Руменова, създател на платформата Ние потребителите. В интервю пред БНР Руменова смята, че започнатото от КЗП трябва да завърши с категорична яснота относно неустойките, защото и..

публикувано на 10.09.24 в 11:22
 Доц. Костадин Нушев

Доц. Д-р Костадин Нушев: Готови са новите учебници по религия

Ще продължи ли религиозното обучение в училище и християнската просвета? "Вече са подготвени и са преминали през процедурата по тестване, одобрение и практическо приложение новите учебници по религия за тази учебна година, доц. Костадин Нушев, автор на уроците по Християнска етика в учебниците по Религия: Християнство - Православие за 6, 7 и 10..

публикувано на 10.09.24 в 11:11

Нарушено водоподаване във високите части на Радомир

С нарушено водоподаване са високите части на град Радомир. Изгоряла е помпа в помпената станция "Сиреняците". Зоната е подсигурена от станция "Крапец". Направено е превключване, но поради намалелия дебит на резервния водоизточник "Врелото" е необходимо време, за да се напълни системата, съобщи управителят на ВиК Перник Борислав Иванов...

публикувано на 10.09.24 в 11:05

Тежка катастрофа в района на Владая

Тежка катастрофа е станала преди минути в района на софийското село Владая. От СДВР уточниха, че са се ударили челно два автомобила. По първоначална информация има пострадали хора. Движението в района е затруднено.

публикувано на 10.09.24 в 11:02
Мария Павлова

Правосъдният министър отхвърли възможността да участва в процедурата за избор на нов гл. прокурор

Служебният правосъден министър Мария Павлова отхвърли възможността да участва в процедурата за избор на нов обвинител №1. Очаква се в четвъртък пленумът на Висшия съдебен съвет да вземе решение дали да размрази избора на нов главен прокурор, след като вчера Прокурорската колегия отправи такова предложение към него. Павлова, която преди..

публикувано на 10.09.24 в 10:57
проф. Милена Стефанова

Проф. Милена Стефанова: В почти финален етап сме на трансформация в партийната система

"Намираме се в много сложен момент от развитието на партийната система в България. Виждаме как системни партии се тресат от вътрешнопартийни скандали и проблеми. Но вероятно сме в този вече почти финален етап на трансформации в тези партии и партийната система. Не всичко е загубено, ще се оправят нещата ". Това коментира пред БНР политологът..

публикувано на 10.09.24 в 10:49