Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисията по отбрана в НС обсъжда предложение за купуване на ЗРК

Система за противовъздушна отбрана IRIS-T.
Снимка: Ройтерс

Депутатите от Комисията по отбрана ще обсъдят предложението на Министерския съвет от 1 август за придобиване на зенитно-ракетни комплекси. Очаква се текстът да бъде обсъден в пленарната зала тази седмица.

Предложението е страната ни да купи един ЗРК за над 350 млн. лева. От предложението става ясно, че в средата на юли българското и германското отбранителни министерства и немската компания-производител са постигнали на съгласие за Програмно споразумение за придобиване на наземни системи за ПВО IRIS-T. Допълнително е предвидена възможност за закупуване на до 5 броя други модификации на системата и една система за далечен обсег.

Купуването на системите е в рамките на общите поръчки в ЕС за "Щит на европейското небе".

Предвижда се парите за първия етап на проекта да дойдат и от националния бюджет, и от постъпилите през 2024 г. и от очакваните през 2025 г. компенсаторни суми за предоставени дарения на въоръжения и техника. За тази цел през съответните години разходите за отбрана следва да бъдат на нива, позволяващи осигуряването на необходимия финансов ресурс, включващ както посочените средства по договора, така и необходимите разходи за ДДС, мита и транспортни разходи.

Комисията по отбрана ще обсъди и меморандума с Румъния за изграждането на Щаба на регионално командване на специални операции. Ще обсъди и подписания през февруари с Турция меморандум за презгранични операции и по охрана на въздушното пространство.

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Атака срещу американската база

Петима американски военни са ранени при ракетна атака в Западен Ирак

Петима американски военни са били ранени при ракетна атака срещу военновъздушната база "Айн ал Асад" в Западен Ирак, на фона на опасенията от разширяване на конфликта в Близкия изток след убийството на висши фигури в палестинската групировка "Хамас" и ливанската "Хизбула". Американският президент Джо Байдън свика висшия екип по национална..

публикувано на 06.08.24 в 09:09

Кола се удари в камион. Тежката катастрофа отне живот

Водач на лек автомобил е загинал, а негов спътник е в тежко състояние след катастрофа, станала тази сутрин по пътя Шумен – Карнобат между Веселиново и разклона за Александрово. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР – Шумен.  По първоначални данни, колата с двамата се е движела зад тежкотоварен автомобил и се е ударила в задната част на камиона...

публикувано на 06.08.24 в 08:33
Мария Корина Мачадо и Едмундо Гонсалес.

Започва наказателно преследване срещу лидерите на опозицията във Венецуела

Генералният прокурор на Венецуела Тарек Сааб съобщи вчера, че прокуратурата на страната започва наказателно преследване срещу лидерите на опозицията Мария Корина Мачадо и Едмундо Гонсалес, които оспорват резултатите от проведените на 28 юли избори, предаде Ройтерс. Мадуро поиска Върховният съд да провери резултатите от вота във Венецуела..

публикувано на 06.08.24 в 08:17
Фрегатата

Бундесверът се готви за евакуация на германци от Ливан

Бундесверът се подготвя за мащабна операция за евакуация на германски граждани от Ливан поради опасенията от военна ескалация в Близкия изток, предаде ДПА. Агенцията отбелязва, че за целта във военновъздушната база в град Вунсторф в германската провинция Долна Саксония се поддържа в готовност военен транспортен самолет А400М и военнослужещи,..

публикувано на 06.08.24 в 08:10
Мариана Милтенова

Производителите на плодове и зеленчуци също са готови да протестират в столицата

Производителите на плодове и зеленчуци са готови да се включат в протести в столицата срещу Наредбата за движението на стоки с висок с фискален риск. Това съобщи пред БНР Мариана Милтенова, председател на Съюза на градинарите. В края на миналата седмица 14 национално представени организации и членове на Националния съвет по храните изпратиха..

публикувано на 06.08.24 в 08:07
Джо Байдън и Камала Харис

Камала Харис си осигури официално номинацията на демократите за кандидат за президент

Вицепрезидентката на САЩ Камала Харис си осигури официално номинацията за кандидат за президент на Демократическата партия, отбелязват АП и АФП. Това стана близо две седмици, след като президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че се оттегля от надпреварата, припомня БТА. Номинацията на Харис стана официална след петдневно онлайн гласуване..

публикувано на 06.08.24 в 08:03

С безплатно и анонимно тестване започва антиспин кампанията в Монтана

Информационна антиспин кампания за повишаване информираността сред жителите на Монтана започва днес с безплатно и анонимно тестване. Представители на хигиенната инспекция започват кампанията си от басейн край Монтана. От 10:30 до 12:30 часа всеки желаещ ще може да се изследва безплатно и анонимно за СПИН. Утре информационна..

публикувано на 06.08.24 в 07:56