Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция: Все повече заразени с чума животни, умъртвени са вече над 18 000

Снимка: Ройтерс

Увеличават се положителните проби на заразени животни от чума в Гърция. Засилват се мерките, като се проверява и качеството на млякото.

Над 18 хиляди животни са умъртвени поради разпространение на чумата сред овце и кози, съобщават санитарните власти. Вземат се проби от всички ферми. Под пълна забрана е транспортирането на животни в страната. Организирани са два центъра за координиране на проверките. Според информация на аграрното министерство трябва незабавно да се проверят животните в 2500 ферми.

За ден, при анализ на пробите, бяха открити пет положителни случаи на заразени с чума овце и кози в южната част на страната. Започнаха и проверки на млякото от тези животни, като до сега няма промени в качеството и е годно за консумация, съобщават специалистите.

Вчера към списъка на страните със забрана за внос на месо от Гърция се включи и Китай, който е най-големият пазар на гръцко месо от дребни преживни животни.

Няма нови положителни проби от ферми в Северна Гърция, които да са близо до българската граница.

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За денонощие: Над 700 случая на превишена скорост в Пазарджишко

Над 700 нарушения на допустимата скорост в населените и извън населените места са засечени в област Пазарджик само за последното денонощие.  Сред тях е водач, шофирал с 210 км в час по пътя Пазарджик-Пловдив.  Засякоха БМВ да лети с 210 км/ч на пътя Пазарджик - Пловдив Допустимата скорост в този участък е 90 км в час, съобщават от..

публикувано на 08.08.24 в 13:10

Петима в ареста след сбиване в Смолян

Петима души са задържани в полицията в Смолян след сбиване, съобщиха от ОД на МВР.  Снощи около 22:15 часа, на телефон 112 е получен сигнал за възникнал скандал, прераснал в сбиване между група мъже в района на ул. "Станевска". 44-годишен смолянчанин е със счупени зъби на горната челюст. В резултат от проведените незабавни оперативно-издирвателни..

публикувано на 08.08.24 в 12:49

Пореден случай на домашно насилие в Перник

45-годишен мъж е нанесъл побой на жена пред очите на бебе, съобщиха от ОДМВР- Перник. Сигнал за поредния случай на домашно насилие е подаден вчера малко преди полунощ на тел. 112. Служители на Първо районно управление в Перник реагирали незабавно и на място задържали 45-годишния перничанин, който живеел с жената на семейни начала...

публикувано на 08.08.24 в 12:45

Помпи за напояване пресушили р. Негованка във Великотърновско

Еколози изясняват причините за пресъхване на река Негованка край великотърновското село Ресен и измиране на риба в района. Установено е незаконно поставяне на помпи за напояване. Сезирани са прокуратурата и министъра на екологията. Инспектори на РИОСВ, Областната дирекция за безопасност на храните и Басейнова дирекция три дена в средата на..

публикувано на 08.08.24 в 12:43

НС изслуша доклада за дейността на Ивелин Михайлов, свързана с "Исторически парк"

Парламентът изслуша доклада за дейността на временната комисия за проверка на всички факти и обстоятелства за дейността на идеолога на партия "Величие Ивелин Михайлов" и изградения комплекс "Исторически парк" в с. Неофит Рилски. Предстои докладът да бъде приет. В доклада на комисията се посочват множество нарушения, в това число, че..

публикувано на 08.08.24 в 12:29

Продължава борбата с пожара в западния дял на планината Славянка

Продължават усилията на над 150 огнеборци по ограничаването на пожара в западния дял на планината "Славянка", където няколко активирали се огнища на гръцка територия успяха да прехвърлят границата и да навлязат в наситена с хвойнови насаждения гора. Днес се правят широки просеки, за да се спре разрастването на пожара. Единият от испанските..

публикувано на 08.08.24 в 12:00
Красимир Кумчев

Красимир Кумчев: Цената на пъпеш юбари стигна 10 000 лв., остават още 10 часа

Активната стъпка в началото на търга от 50 лв , не се спазва, предпоследната цена беше 6000 лв., в 21 часа стана 10 000 лв., има участник, който живее в Лондон и е сред активните в търга за пъпеша юбари, японски сорт. Това разказа Красимир Кумчев, който отглежда японския сорт, в интервю пред БНР. Търгът приключва в 20 часа тази вечер...

публикувано на 08.08.24 в 11:53