Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иранските Революционни гвардейци вече имат ракети с далечен обсег и дронове

Ирански дрон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иранските Революционни гвардейци са добавили към въоръжението си ракети с далечен обсег и дронове. Това става на фона на засиленото регионално напрежение след убийството на лидера на "Хамас" в Техеран в края на юли.

А районът на Хан Юнис изглежда днес като призрачно място след вчерашното нареждане на Израел за евакуация на жителите. 

Днес израелските военни заявиха, че са започнали нова операция в Хан Юнис след "разузнавателни данни, показващи наличието на терористи и терористична инфраструктура" там.

В края на юли за района на Хан Юнис вече бяха издадени заповеди за евакуация, а по-рано тази година там се водеха тежки боеве, които го опустошиха.

Израелският министър на отбраната Йоав Галант, който разговаря с американския си колега Лойд Остин, призова за бързо постигане на споразумение за освобождаване на заложниците, държани в Ивицата Газа.

Израелските военни съобщиха още, че ръководителят на Централното командване на САЩ, генерал Майкъл Курила, е пристигнал в Израел на второто си посещение тази седмица, за да оцени ситуацията със сигурността на фона на опасенията от война в целия регион на Близкия изток.

Иранските Революционни гвардейци съобщиха, че вече притежават нови над 2600 военни системи, включително ракети с далечен и среден обсег, безпилотни летателни апарати за водене на бойни действия и разузнаване.

Ракетите "имат нови възможности" с "високоексплозивни бойни глави и не могат да бъдат проследени", твърдят още от иранските Революционни гвардейци.

На този фон председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, както и френският президент Еманюел Макрон призоваха днес за незабавното прекратяване на огъня в Ивицата Газа, след като вчера от кабинета на премиера Бенямин Нетаняху заявиха, че Израел се е съгласил да възобнови преговорите за прекратяване на огъня в Газа на 15 август по искане на посредниците от САЩ, Катар и Египет. 


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

САЩ наложиха нови санкции на Беларус заради подкрепата ѝ за руската война в Украйна

Съединените щати наложиха нови санкции на физически и юридически лица в Беларус, които са подкрепили войната на Москва в Украйна чрез производство на военни ресурси и доставка на стоки, съобщи американското Министерство на финансите, предаде Ройтерс. Санкциите, наложени на 19 физически лица, 14 юридически лица и на един самолет, също така са..

публикувано на 09.08.24 в 20:15

Превантивни мерки в област Габрово срещу разпространението на чума по дребните преживни животни

Превантивни мерки в област Габрово въведе областната епизоотична комисия, за да се предотврати разпространение на чума по дребните преживни животни. Дирекцията по безопасност на храните се ангажира да извършва засилен контрол на входа на месодобивните предприятия. Влошената обстановка в Румъния и Гърция със заболели от чума дребни преживни..

публикувано на 09.08.24 в 19:10

Комисията в НС изслуша жители на Доспат заради твърденията за корупционни практики на кмета

Временната комисия в Парламента за проверка на дейността на кмета на Доспат изслуша жители на общината, в това число и представители на гражданските организации ‘’Доспат не сте сами’’ и ‘’Обединение за бъдещето на община Доспат’.  Комисията проверява факти и обстоятелства за корупционни практики и системна злоупотреба със служебно положение в ущърб на..

публикувано на 09.08.24 в 19:08
Карлос Насар

Карлос Насар е олимпийски шампион с рекорд

Българският щангист Карлос  Насар преодоля 213 килограма в изтласкването от първия си опит. При втория си опит Карлос изтласка 224 кг, с което постави световен рекорд.  Общият резултат на Насар в двубоя е 404 килограма, което  му осигури златото в категория до 89 килограма. След опита на Насар залата веднага избухна в скандирания: "Българи юнаци"!

публикувано на 09.08.24 в 18:17
планина Славянка

Овладени са и двата фронта на пожара в българската територия на планината Славянка

Овладени са и двата фронта на пожара в българската територия на планината Славянка. Екипи на пожарните служи и горските стопанства ще останат да наблюдават района, тъй като все още има активни огнища в Гърция, които са близо до границата ни. В източният периметър на пожара не се наблюдава възобновяване на огъня, но заради плътният около 30..

публикувано на 09.08.24 в 18:08

МЗ отговори на исканията на фондация "Даная" за реформи в детското здравеопазване

В последния ден от законовия срок за отговор на гражданска инициатива здравното министерство публикува информация за действията, предприети по шестте искания за спешни реформи в детското здравеопазване, внесени от фондация "Даная". Исканията са подкрепени с подписите на 12 хиляди българи. "Държавните институции не работят": От фондация..

публикувано на 09.08.24 в 17:51

Британският премиер потвърди, че полицията остава в повишена готовност за уикенда

Британският премиер Киър Стармър потвърди, че полицията остава в "повишена готовност" за действия през уикенда след дни на жестоки безредици в Англия и Северна Ирландия, породени от убийството на три деца с нож. Междувременно съдилищата разглеждат по ускорена процедура   случаите на повечето от 500 арестувани, като и днес бяха издадени две..

публикувано на 09.08.24 в 17:39