Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на инфлацията във Великобритания

Снимка: Pixabay

Във Великобритания за първи път от декември насам бе отчетено увеличение на инфлацията. 

Инфлацията се е повишила над набелязаната цел от 2 до 2,2 процента през юли, показват официалните статистически данни. По-рано икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха увеличение до 2,3%. 

Последните данни, макар и да са нед целта, са значително по-ниски от последния пик от 11,1% през октомври 2022 година. 

Експертите смятат, че основната причина за покачването на инфлацията е спада на цените на газа и електричеството с по-малко, отколкото година по-рано. Английската централна банка очаква инфлацията да продължи да се покачва преди отново да отбележи спад. 

Дарън Джоунс, главен секретар на Министерството на финансите, призна, че много семейства все още се борят с разходите за живот.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

БСП зове Радев да не налага вето върху промените, забраняващи пропаганда на нетрадиционна сексуална ориентация в училище

От парламентарната група на БСП призоваха президента Румен Радев да не налага вето върху законодателните промени, с които се забранява пропагандата на нетрадиционната сексуална ориентация в училище.  БСП смята, че президентът не трябва да налага вето на промените в Закона за предучилищното и училищното образование НПО-та искат вето на..

публикувано на 14.08.24 в 13:07

Горица Грънчарова – Кожарева на среща с главния секретар на МВР и областните директори, без Калин Стоянов

В сградата на МВР се провежда среща на номинираната за служебен премиер Горица Грънчарова- Кожарева с главния секретар на министеството и областните директори на МВР, предаде репортер на БНР. На срещата не присъства министърът на вътршните работи Калин Стоянов. По-рано пред сградата на министерството имаше събиране на полицаи, които..

публикувано на 14.08.24 в 13:04

Германска военна база е напълно изолирана заради съмнение в саботаж

Германска военна база край летището Кьолн-Бон е напълно изолирана заради съмнение в саботаж, пише онлайн изданието Шпигел.  Според информацията на Шпигел не може да бъде изключен саботаж срещу база на Бундесвера. Властите предполагат, че питейната вода на територията на казармите в Кьолн-Ван е била умишлено заразена. На разположените там 4300..

публикувано на 14.08.24 в 12:50

Огнеборец получи топлинен удар край Брусарци

Огнеборец получи топлинен удар при гасене на пожар край Брусарци, където са спасени къщи край ЖП линията. Във Вършец горяха 1000 декара сухи треви и храсти, отново над квартал "Изток". Пожарникарят е пострадал при гасенето на огъня край Брусарци. В следствие високата температура в огнището и 40 градусовата жега, отчетена вчера, е получил..

публикувано на 14.08.24 в 12:47

Обезщетения между 250 и 600 евро при закъснял или отменен полет. Но при какви условия?

Пътниците могат да получат обезщетения между 250 и 600 евро при закъснял или отменен полет . Това обясни пред БНР Соня Спасова, директор на Европейския потребителски център.  "Сумата от 250 евро би могла да бъде получена като компенсация при закъснение, ако разстоянието е до 1500 километра . В случай, че то е между 1500 и 3500 километра,..

публикувано на 14.08.24 в 12:35
Димитър Главчев

Главчев: Бих оставил всички министри и в новия кабинет

Служебният премиер Димитър Главчев започна днешното заседание на правителството с надеждата всички членове на кабинета да останат и в следващия. Той им пожела успех с каквото и да се занимават занапред: "Бих оставил всички да продължат да работят, да видим. Но който и да остане, съм сигурен, че ще продължи да си върши добре работата". Главчев..

публикувано на 14.08.24 в 12:22

НС отхвърли предложението за въвеждане на само един учебник за клас

Парламентът отхвърли предложението на БСП за въвеждане на само един учебник за всеки клас. Срещу промените в Закона за училищното и предучилищното образование гласуваха 77 депутати, 26 се въздържаха. Законопроектът беше подкрепен от 87 народни представители от „Възраждане“, ИТН, БСП и 20 от независимите. Идеята за един учебник е..

публикувано на 14.08.24 в 11:54