Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Енергийният министър Владимир Малинов

Проучваме възможността да погребваме отработено ядрено гориво от АЕЦ "Козлодуй" във Финландия

Владимир Малинов
Снимка: БГНЕС
Чуй новината! Чуй новината:

България проучва възможността да погребва отработено ядрено гориво от АЕЦ "Козлодуй" във Финландия. Това каза служебният министър на енергетиката Владимир Малинов по време на изслушване в Народното събрание относно изграждането на хранилища за постоянно съхранение на отработеното ядрено гориво от АЕЦ "Козлодуй" и на опасни радиоактивни отпадъци на територията на България.

Във всички страни, които развиват ядрена енергетика, се работи по проекти, свързани с погребването на отработено ядрено гориво, както и за дълбокото геоложко съхранение на високорадиоактивни отпадъци. Това е изискване и към държавите членки на Европейския съюз, добави служебният министър.

В Министерството на енергетиката се проучва опитът на няколко държави, които вече са в по-напреднала фаза спрямо България в този процес, а именно Финландия, Швеция, Франция и Швейцария.

"Това, което ние имаме като очаквания, е, че първата държава, която ще има вече изградено такова хранилище за дълбоко съхранение на ядрено гориво, ще бъде Финландия. Именно на тази база, ако има сключено споразумение, ратифицирано от Народното събрание за съхранение в други държави, тази възможност ще бъде проучена и ще бъде част от окончателната Стратегия за развитие на ядреното гориво", заяви Владимир Малинов.

Той допълни, че България работи активно по темата, включително и на ниво международни организации за ядрена енергетика, за да се търси и тази допълнителна възможност.

По-рано по време на изслушването в парламента Малинов каза, че към момента в България са извършвани единствено предварителни проучвания на възможностите за изграждане на хранилище за ядрени отпадъци с оглед изясняване на осъществимостта на такъв проект и необходимите условия.

По думите му изводът от тези проучвания е, че България по принцип има подходящи геоложки условия в Северна България - в мергелните масиви на Мизийската плоча, за изграждане на хранилище за геоложко погребване.

По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

САЩ представиха допълнително предложение за прекратяване на огъня в Газа

В съвместно изявление на Египет, Катар и Съединените щати се казва, че САЩ са представили в петък предложение за прекратяване на огъня в Газа, което запълва оставащите пропуски по начин, позволяващ бързото прилагане на споразумението и е в съответствие с принципи, изложени от президента Джо Байдън на 31 май, предаде Ройтерс. Съвместното..

публикувано на 16.08.24 в 17:26
Снимката е илюстративна, архив.

Задръстване и блокирано движение в района на Дунав мост при Русе

Задръстване се образува и се стигна до блокиране на движението в района на Дунав мост днес в горещите следобедни часове. Причината е в лошата организация на движението. Слушатели на Българското национално радио сигнализираха, че близо час са блокирани в района на граничния пункт Дунав мост и движението в източна посока към Силистра и обратно е..

публикувано на 16.08.24 в 17:07
Кшищоф Гавковски, полски вицепремиер и министър по цифровите въпроси

Полски вицепремиер отрече страната му да е участвала в саботажа на газопровода "Северен поток"

Полският вицепремиер отрече страната му да е участвала в саботажа на газопровода „Северен поток“ в Балтийско море през септември 2022 г. "Полша не е участвала в нищо. Трябва ясно да се каже, че това е лъжа", заяви вицепремиерът и министър по цифровите въпроси Кшищоф Гавковски пред телевизионния канал Polsat News. Гавковски говори, след като..

публикувано на 16.08.24 в 16:54
Завод

Служебният министър на икономиката отрече да се подготвя приватизация на "Авионамс"

Проблемът с изплащане на заплатите на служителите в авиоремонтния завод "Авионамс" е преодолян. Макар и със закъснение, през юли те са получили възнагражденията си за май, а на 13 август – заплатите си за юни. Това съобщи министърът на икономиката и индустрията Петко Николов по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутата от..

публикувано на 16.08.24 в 16:48

Туристическите обекти в Габрово вече са достъпни с общ билет

Туристическите обекти в Габрово вече са достъпни с общ билет. Посетителите могат да изберат 5, 7 или 8 забележителности в пакет и да закупят дигитален билет за тях. Новата услуга вече е достъпна през туристическия сайт Visit.GABROVO.bg или на една от националните платформи за управление на събития. Предлаганите общи билети са за пет..

публикувано на 16.08.24 в 16:45

Как живеят българите, пенсионирали се в Испания?

Благоевградска област отново е на дъното на класацията по размер на работната заплата. За първото полугодие на тази година средното възнаграждение е било 1519 лева, което е два пъти по-малко от това в столицата - 3129 лева. По-големият проблем е, че голямата част от работещите хора в Благоевград получават много под тези 1520 лева, а..

публикувано на 16.08.24 в 16:41

Кметът на Плевен даде срок до средата на септември за почистването на всички сухи клони по улиците

Кметът на Плевен д-р Валентин Христов даде срок за почистването на всички сухи клони по улиците до средата на септември. Заповедта на кмета е след множество сигнали на гражданите. Със заповед на кмета на Община Плевен д-р Валентин Христов от тази седмица специализирани общински екипи имат за задача да обходят районите на града и в срок до..

публикувано на 16.08.24 в 16:35