Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министърът на културата Найден Тодоров предупреди:

Недостиг на музиканти в държавните оркестри

Служебният министър Найден Тодоров
Снимка: БТА

За недостиг на музиканти в държавните оркестри предупреди министърът на културата Найден Тодоров. В редица филхармонии и опери има чужденци, които обаче работят в България за кратко, с цел да придобият стаж, след което напускат страната, а българските оркестри, заради ниското заплащане, страдат от липса на музиканти. 

Найден Тодоров съобщи за редица музикални състави в страната, в които чужденците са много, а не единични бройки. Даде пример със Старозагорската опера, къдекто са 59, и Варненската, където пък са 86: 

"Във Врачанския оркестър, той е държавен, има 26 чужденци от Азърбайджан, Албания, Англия, Испания, Италия, Колумбия, Литва, Полша, Румъния, Русия, САЩ, Сърбия, Турция, Украйна, Япония. Във Видинския оркестър са само седем чужденците от Румъния, Украйна, Италия и Испания. В Софийска опера са 25, в Русенска опера са 41, в Бургаска опера са 22-ма пак от много страни, в Старозагорска опера са 59, в Пловдивска опера са 35, във Варненска опера са 86. Знаете ли защо е това? Нямаме кадри!".

А нямаме кадри, защото заплащането е: "трагикомично" и родителите отказват децата си от музиката. На въпрос на депутатите от ресорната парламентарна комисия как се плаща на чужденците и с какъв мотив те идват да свирят у нас, Найден Тодоров отговори: 

"С чужденците е много лесно. Например, предвид, че има страшно много японци, японската държава доплаща от заплатата, която е на място, до заплатата, която е в Япония, на хората, които работят в чужбина. Съответно има страни, в които има параграф 22 в своите закони, слава Богу за нас, според който параграф, за да се кандидатства в професионален състав, младият човек трябва да има минимум 3 или 5 години опит в професионален състав, при което младите хора от страни като Италия, Испания и така нататък, идват в България да си направят този стаж, който им е нужен, за да кандидатстват в родината си. За нас това е страхотно, но те идват за малко".

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

28 пияни и 11 дрогирани шофьори са заловени за денонощие

28 пияни и 11 дрогирани водачи са заловени от полицията при акции в страната през изминалото денонощие. Това съобщават от МВР.  От началото на акцията са проверени 12 432 моторни превозни средства.  Извършен е контрол на 14 411 водачи и пътници. Съставени са 3620 фиша и 676 акта за установени административни нарушения.  Акцент в операцията на..

публикувано на 18.08.24 в 16:20

Расте броят на жертвите на снощните удари в Газа

При израелските удари в Газа тази нощ са загинали 25 души, докато държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън се отправя за пореден път към региона, за да се опита да сключи споразумение за прекратяване на огъня.  19 души са загинали при удари в Газа При последните израелски бомбардировки е засегната къща в централния град Дейр ал Балах,..

публикувано на 18.08.24 в 16:14
Руска самоходна 122-милиметрова ракетна установка БМ-21 `Град` стреля в близост до бойната линия край Соледар, Донецка област, Украйна, 13 август 2024 г.

Русия обяви, че е превзела село в Донецка област, Украйна - че е унищожила мост в Курска

Русия обяви, че нейни военни части са превзели село Свиридоновка в украинската Донецка област. Селото се намира само на 15 километра от логистичния център Покровск, който руската армия се стреми да овладее през последните седмици.  Украйна от своя страна твърди, че нейните войски продължават да напредват в руската Курска област и вече контролират там..

публикувано на 18.08.24 в 15:57

Още трима задържани в Гърция заради инцидента с българско участие в петък

Общо осем са до сега арестуваните  за участие в сбиването с ранени на бар в Халкидики.За последните трима не се уточнява дали са български граждани. С полицейска охрана са и тримата пострадали ,настанени в болницата в Полигирос. Петима българи са арестувани след побой в нощен бар на Халкидики, трима от тях са в болница..

публикувано на 18.08.24 в 15:55

Локализиран е пожарът в района на язовир "Калин" в Рила

Пожарът, който избухна в района на язовир "Калин" в планината Рила, е локализиран. Огънят пламна на 2400 метар надморска височина, в труднодостъпен терен. Предава кореспондентът ни Кирил Фалин:  Пожар гори в природен парк "Рилски манастир" Димът в планината се вижда от километри. Районът е скалист и труднодостъпен. Екипи на пожарната и горски..

публикувано на 18.08.24 в 15:40

В Гърция ще преподават данъчна грамотност в началното училище

В Гърция въвеждат предмет за данъчна грамотност в началното училище. Програмата стартира от началото на тази учебна година. Малките ученици ще се запознаят с основни принципи на данъчното облагане. Например кой плаща данъци, за какво се използват тези средства и тяхното значение за цялото общество, коментират експерти изготвили новата..

публикувано на 18.08.24 в 14:54
Ивет Купър

Новото правителство на Великобритания подготвя мерки за борба с екстремизма

Британският министър на вътрешните работи Ивет Купър обеща да предприеме мерки срещу хората, "налагащи вредни и омразни вярвания" и да "заложи" нов подход за борба с екстремизма след бунтовете, които избухнаха в Обединеното кралство по-рано този месец. Екстремното женомразство ще бъде третирано като форма на тероризъм за първи път според плановете..

публикувано на 18.08.24 в 14:03