Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проблем с осветлението на стадион "Локомотив", ВАР не може да чертае линии

Снимка: БТА

Българският футболен съюз разпространи изявление от компанията Hawk-Eye Innovations, която отговаря за въвеждането и използването на системата за видеоповторения (ВАР) в Първа лига. Декларацията бе във връзка със ситуацията от 61-вата минута на мача между Локомотив (Пловдив) и Черно море (1:2), при която домакините реализираха за 1:0. Телевизионните повторения показаха засада, но тъй като тя не бе маркирана от съдийския екип на терена, а ВАР не успя начертае правилно линиите, голът бе признат.

От Hawk-Eye Innovations заявиха, че грешката се дължи на слабото осветление на стадион "Локомотив", а от Лицензионната комисия към БФС препоръчаха на Локомотив (Пловдив) да направи ремонт. 

"Уважаеми БФС,

Наясно сме, че при инцидента за потенциална засада в 61-вата минута, калибрираните линии за засада не бяха достъпни за ползване и асистиране за крайното решение от Видео Асистент Рефера.

След детайлен преглед на инцидента ви уверяваме, че системата е била в изправност през цялото време. Все пак успяхме да установим следните причини, които компрометират калибрираните линии на засадата в този случай:

- Линиите на игралното поле са прекалено бледи

- Осветлението на стадиона не е достатъчно силно, особено при далечната тъч линия

Последствията са, че камерата на 16-тия метър, която е необходима за разглеждане на инцидента, не успява да намери референтни точки за калибриране (очертанията на игрището) и следователно не успява да предостави вярно калибрирани линии на засадата за този инцидент. По време на тестовете преди мача не сме идентифицирали никакви проблеми с нашата система, тъй като условията на осветление (дневна светлина) бяха по-благоприятни в сравнение с тези по време на инцидента.

Без подобряване на осветлението на стадиона и маркировката на игралното поле няма как да сме сигурни, че подобен инцидент няма да се повтори.

Както винаги, оставаме на ваше разположение, ако имате допълнителни въпроси или притеснения", се казва в изявлението на Hawk-Eye Innovations

"Поради недостатъчното осветление на тъчлинията (което възпрепятства коректната работа на видео-асистент регистратора) на сектор В, "Спортклуб" на стадион "Локомотив", град Пловдив, Лицензионната комисия към БФС препоръчва домакинските срещи на ПФК Локомотив Пловдив да се провеждат в светлата част на деня. Препоръката се отнася в срок до монтиране на осветителни тела на козирката на трибуна "Спортклуб", посочиха от БФС.


По публикацията работи: Христо Денев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Монтана надхитри ФК Ловеч и излезе втори във Втора лига

Отборът на Монтана победи с 1:0 ФК Ловеч в последната среща от 5-ия кръг на Втора футболна лига и събра 11 точки. Единственото попадение за монтанчани вкара още в 12-ата минута Филип Ежике. За нигерийският футболист това е четвърти гол в петте мача от началото на сезона. С победата тимът на Монтана се изкачи на 2-о място, докато ФК Ловеч остава..

публикувано на 20.08.24 в 21:36

Александър Донски победи брата на Матео Беретини в Добрич

Българският тенисист Александър Донски преодоля италианеца Якопо Беретини в първия кръг на турнира по тенис на клей от сериите "Чалънджър“ в Добрич с награден фонд 36 900 евро. Надпреварата се провежда на кортовете на ТК "Изида“. Донски, който влезе от квалификациите, се бори два часа и половина и спечели с 4:6, 6:1, 6:4, осъществявайки..

публикувано на 20.08.24 в 20:39

Примож Роглич спечели 4-тия етап на Обиколката на Испания

Словенецът Примож Роглич (Ред Бул-Бора-Хансгрое) спечели четвъртия етап от Обиколката на Испания и поведе в генералното класиране. 34-годишният Роглич, който е трикратен шампион във Вуелтата, завърши първи в първия планински етап от тазгодишното издание - 170,4 километра от Пласенсия до Пико Виюеркас. Във финален спринт в група от седем..

публикувано на 20.08.24 в 19:30
Виляреал

Виляреал и Атлетико (Мадрид) не се победиха в Испания

Футболистите на Виляреал и Атлетико (Мадрид) приключиха наравно - 2:2 в мач от първия кръг на испанското първенство, като и четирите гола паднаха през първото полувреме. Домакините повеждаха в резултата на два пъти, но столичани успяваха да изравнят. В 19-ата минута Данжума се пребори за топката в предни позиции, успя да преодолее Аксел Витсел и..

публикувано на 20.08.24 в 07:59
Айнтрахт

Айнтрахт (Франкфурт) е във втория кръг за купата на Германия

Айнтрахт (Франкфурт) победи с 4:1 като гост Брауншвайг и се класира за следващата фаза на турнира за Купата на Германия по футбол. Всичките попадения паднаха през второто полувреме на двубоя. Елитният тим стигна до четири последователни попадения чрез Фарес Шаиби, Уго Екитике на два пъти и Игор Матанович. Минута преди края Левента Сабо..

публикувано на 20.08.24 в 07:48
Ювентус - Комо

Ювентус с убедителна победа на старта в Серия "А"

Ювентус спечели домакинство си на Комо с 3:0 в мач от първия кръг на италианското футболно първенство. Състава от Торино отбеляза първия гол в 23-тата минута след точен удар на младока Самуел Мбангула. Юношата на Ювентус завърши самостоятелен пробив с неспасяем диагонален шут. Тимъти Уеа удвои преднината на своя тим в 45-ата минута, след като се..

публикувано на 20.08.24 в 07:42
Лестър - Тотнъм

Лестър и Тотнъм завършиха наравно във Висшата лига

Лестър и Тотнъм завършиха 1:1 в мач от първия кръг на английската Висша лига по футбол, който се изигра на "Кинг Пауър Стейдиъм".  Гостите започнаха с натиск от самото начало на двубоя. Четвърт час след началото новото попълнение на "шпорите" Доминик Соланке отправи мощен удар с глава, но Мадс Хермансен внимаваше и успя да спаси. В 30-та минута..

публикувано на 20.08.24 в 07:39