Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обнародваха решението за купуването на боеприпаси за новите машини за Сухопътните войски

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В "Държавен вестник" е публикувано решението за купуването на боеприпаси за новите машини за Сухопътните войски.

Той е част от общия пакет за купуването на 183 машини "Страйкър" и 15 спомагателни машини, сключен през 2023 година със САЩ на стойност около два и половина милиарда лева.

С обнародването на договора се отваря възможността България да преведе част от сумата от 118-те милиона лева. По време на дебатите депутати изразиха притеснение, че 15-те вноски не са равни, а най-големите плащания са отложени за края на 2006-та и 2007 година - около 79-80 милиона. Плащането тази година ще е около малко повече от милион.

България прие условието на американската страна договорът да влезе в сила не след неговото подписване или ратифициране, а след превеждането на първоначалната вноска по него в рамките на срока на валидност на офертата. Такава клауза имаше например за покупката на вторите осем изтребителя Ф-16.

"Плащанията са очакван разход, защото са предвидени в Централния бюджет за нуждите на Министерството на отбраната в рамките на разходите за отбрана за съответната година", каза преди дни председателят на Отбранителната комисия Христо Гаджев.

За третата част от договора - противотанковите комплекси, са предвидени около 200 милиона. В Държавен вестник е обнародван и меморандумът с Турция за трансгранични операции за изтребителите, както и меморандумът с Румъния за изграждане на щаб на регионалното компонентно командване на специалните операции.

По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бойко Борисов

Борисов с нова задача към ГЕРБ - София - да се улесни движението на автомобили в града

В пряко включване по фейсбук лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че има нова кауза - да се улесни движението на автомобили в София. Това става главна цел на столичната организация, съобщи Борисов като нарисува план пред бившия кмет Йорданка Фандъкова: "Ние искаме това! Другите могат да искат вътрешен министър, други - да искат външен министър...

публикувано на 21.08.24 в 12:12
Димитър Главчев

Главчев освободи петима заместник–министри

Петима заместник – министри са освободени от постовете си със заповед на служебния премиер Димитър Главчев, съобщиха от правителствения пресцентър по време на заседанието на кабинета. Трима от тях са заместник-министрите на културата Амелия Гешева, Илко Ганев и Виктор Стоянов. Главчев потвърди: Готов съм да съм следващ служебен премиер, няма..

публикувано на 21.08.24 в 11:57

Гражданска организация с призив за забрана на клетките за телета у нас

Влиятелни българи застанаха зад призива за забрана на клетките за телета у нас, информират от гражданската организация "Невидими животни".  Стотици хиляди телета се развъждат в клетки в индустриални ферми. Това не отговаря на препоръките на Европейския орган за безопасност на храните.  Тази практика на откъсване от майката и отглеждане в..

публикувано на 21.08.24 в 11:40
Калин Стоянов

Калин Стоянов: Редно е да остана на поста си в създалата се ситуация

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов заяви, че е “редно да остане на поста” в създалата се ситуация. Той благодари на Делян Пеевски за отправената покана да бъде част от листите на оглавяваната от него формация, но заяви, че има и други покани.

публикувано на 21.08.24 в 11:05

Безводие: Когато чешмите са по-важни от изборите

Десетки села в Ямболско също са притиснати от безводието и са на воден режим.   Критична е ситуацията в Стралджа. 20 населени места в общината са в бедствено положение от средата на юли. " Все по-голямо става недоволството ", отчита заместник-кметът Гроздан Иванов. Има населени места и квартали, в които повече от месец няма вода...

публикувано на 21.08.24 в 11:02
Борислав Сарафов

Сарафов поиска дисциплинарно наказание за прокурор Димитър Франтишек

Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов поиска от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет да наложи дисциплинарно наказание на Димитър Франтишек Петров от Софийската градска прокуратура. Искането е на база доклад от цялостна проверка на работата на магистрата през последните три години. До назначаването на тази..

публикувано на 21.08.24 в 10:38
Снимката е илюстративна

Продължава почистването на изрязаните сухи клони от дърветата в Плевен

В Плевен продължава усиленото почистване на изрязаните сухи клони от дърветата. 104 места са подадени от гражданите, те могат да подадат сигнали на официални имейли на Общината. На много места в града има паднали клони, което предизвиква силно недоволство. Това стана причина за заповед на кмета на общината д-р Валентин Христов, с която..

публикувано на 21.08.24 в 10:34