Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Левски - ЦСКА София на ст. "Георги Аспарухов" без запалянковци на гостите, реши СТК при БФС

Левски - ЦСКА София
Снимка: БГНЕС

Спортно-техническата комисия към Българския футболен съюз обяви крайното решение мачът между Левски и ЦСКА София от 8-ия кръг на Първа лига, да бъде изигран на 14 септември на стадион "Георги Аспарухов" без допускане на гостуващата публика на "червените". Ответната среща от шампионата между ЦСКА София и Левски ще се състои на домакинското съоръжение на "армейците", като отново няма да има запалянковци на отбора гост – съответно на "сините".

От ЦСКА настояваха мачът с Левски на 14 септември да бъде отложен. В този ден Националният стадион "Васил Левски" е затворен за музикален концерт.

Решението на СТК:

По отложено за разглеждане решение от 12.08.2024 година за определяне място и дата за провеждане на срещата от VIII-ми кръг на Първа професионална футболна лига между отборите на  ПФК "Левски" и ПФК "ЦСКА София".

СТК при БФС след като разгледа представени становища от БПФЛ, СДВР, Столична община, Нова Броудкастинг груп и Национална спортна база, както и допълнителните обстоятелства. Констатира, че Националния стадион може да бъде ползван за провеждане на футболни срещи след 30.09.2024 година, поради което по независещи от БФС и домакина по програма в срещата ПФК "Левски" София  причини не може да бъде изпълнено изискването на чл. 29, ал. 2 от Наредбата за първенствата и турнирите в системата на БФС. Провеждане на срещата в делничен ден и в светлата част на денонощието е неприемлива за повечето заинтересовани страни, а единствената възможна дата в неработен ден е 20-21 декември 2024 година.

Видно от проведените срещи между двата отбора през предишните сезони и независимо от факта, че бяха проведени на най-големия стадион в България – Националния стадион В. Левски с предвидени големи буферни зони за разделяне на зрителите, се стигна до инциденти с нараняване на служебни лица и привърженици и на двата отбора.

Във всички получени становища извода е, че срещата трябва да се проведе, като най-важното е запазване здравето и живота на привърженици, зрители и служебни лица отговарящи за организацията и опазване на обществения ред.

ПФК "Левски" София, като домакин в срещата е главният й организатор и отговоря за нормалното й протичане пред всички държавни и общински органи.

Предвид горното и създалото се форсмажорно обстоятелство, СТК при БФС на основание чл. 52, и във връзка с чл. 54, ал. 4, буква а/, предвид чл. 29, ал.3 и 4, от Наредбата за първенствата и турнирите в системата на БФС сезон 2024-2025, приема предложението на ПФК "Левски" София, като насрочва срещата от VIII-ми кръг на Първа лига,  между  ПФК "Левски" – София и ПФК "ЦСКА-София" София  за 14.09.2024 година, като срещата ще се играе на стадион "Виваком-Георги Аспарухов" без допускане на гостуваща публика. С цел равнопоставеност между двата отбора, ответната среща от сезон 2024/2025 в XXIII – кръг на Първа лига, между отборите на ПФК "ЦСКА-София" София – ПФК "Левски" Сф ще се играе на домакинския стадион на ПФК "ЦСКА-София" София отново без допускане на гостуваща публика.

Поради влошено състояние на тревното покритие, срещата от VI-ти кръг на Първа лига между отборите на ПФК "Ботев" Пд- ФК "Спартак 1918" Вн – ще се играе по програма на 24.08 /събота/ 2024 г от 21.15 часа на комплекс "Никола Щерев -Старика" гр. Пловдив /Коматево/ вместо на стадион "Хр. Ботев“ в Пловдив.

 Поради затваряне на Националния стадион "В. Левски" за провеждане на концерти и невъзможност да се провеждат футболни срещи, срещата от VI-ти кръг на Първа лига между отборите на ПФК "Септември" Сф – ПФК "Локомотив" Пд, ще се играе по програма на 26.08 /понеделник/ 2024 г от 19.00 часа на стадион Локомотив гр. София вместо на Националния стадион "В. Левски".


По публикацията работи: Илиян Христов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Финал на 5-ия етап от Вуелтата

Чехът Павел Битнер най-бърз в 5-ия етап от Вуелтата, Роглич остана начело

Чешкият състезател Павел Битнер изпревари Ваут ван Аерт с фотофиниш и спечели победата в петия етап от колоездачната обиколка на Испания, а Примож Роглич запази първото си място в генералното класиране. Белгиецът Ван Аерт изглеждаше сигурен победител след бързия си финиш в Севиля, но 21-годишният Битнер го атакува свирепо в последните..

публикувано на 21.08.24 в 20:56
Петко Христов

Петко Христов остава в Специя за още 4 години

Националният ни защитник Петко Христов подписа нов договор с футболния Специя, съобщиха официално от италианския клуб.  Юношата на Славия ще остане в състава от Серия "Б" до лятото на 2028 година. От този сезон бранителят е капитан на тима и бе възнаграден с контракт за четири години. 25-годишният българин играе в Специя от 2021 година, като..

публикувано на 21.08.24 в 20:44
Виктория Томова

Виктория Томова отпадна във втория кръг в Кливланд

Виктория Томова отпадна във втория кръг на турнира по тенис за жени в Кливланд с награден фонд 271 хиляди долара, след като отстъпи с 3:6, 3:6 пред нидерландката Аранча Рус. Двубоят на българската олимпийска състезателка продължи час и 34 минути. С отпадането си във втория кръг Томова заслужи 30 точки за ранглистата на УТА, в която заема 50-о..

публикувано на 21.08.24 в 20:11
Илиян Радулов

Илиян Радулов се класира за втория кръг на турнира в Монастир

Илиян Радулов се класира за втория кръг на турнира по тенис на твърди кортове в Монастир (Тунис) с награден фонд 15 хиляди долара. Българинът надделя над френския квалификант Никола Жадун с 6:3, 6:2 за 90 минути. В спор за място на четвъртфиналите Радулов ще играе срещу Мохамед Назим Махлуф (Алжир). Вчера българинът достигна и до..

публикувано на 21.08.24 в 19:34

Видин посреща състезание по водоморни спортове след 40 години

За първи път след 4 десетилетия Видин ще е домакин на състезание по водомоторни спортове. Най-бързите пилоти във водната формула ще стартират в III кръг от Националния шампионат за бързи лодки, европейски шампион по Free Style с джет ще направи демонстрационно шоу, а любители и професионалисти ще се състезават с бързи джетове в трасе за издържливост...

публикувано на 21.08.24 в 18:46
Стефан Ристовски

ЦСКА 1948 привлече юношески национал на Северна Македония

Юношеският национал на Република Северна Македония Стефан Ристовски подписа с футболния ЦСКА 1948. Той е роден на 26 декември 2005 година и играе като полузащитник. Израснал е в школата на Работнички (Скопие). "Привличането на Ристовски е още един силен ход на ЦСКА в усилията да се подсили отборът с млади и обещаващи таланти. Вярваме, че с..

публикувано на 21.08.24 в 18:43
Александър Донски

Александър Донски отпадна във втория кръг в Добрич

Александър Донски отпадна във втория кръг на турнира по тенис на червени кортове "Изида Къп" от сериите "Чалънджър" в Добрич с награден фонд 36900 евро. Квалификантът Донски загуби от аржентинеца Хуан Баутиста Торес с 3:6, 6:1, 3:6 след почти два часа игра. Първите два сета преминаха при поделено надмощие, като българският национал започна..

публикувано на 21.08.24 в 18:01