Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Върховният съд на Венецуела потвърди изборната победа на президента Мадуро

Николас Мадуро
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Върховният съд на Венецуела ратифицира в четвъртък победата на президента Николас Мадуро на президентските избори на 28 юли, предаде Ройтерс.

След вота и последвалите антиправителствени протести, дали жертви, администрацията на Мадуро проведе това, което опозицията, правозащитните групи и синдикатите характеризират като репресии срещу несъгласието. Действията включват арести на опозиционни фигури и протестиращи, разследване на опозиционни лидери за предполагаемо подбуждане на военните към извършване на престъпления, приемане на закон, затягащ правилата за НПО, и принудителни оставки на държавни служители, за които се твърди, че поддържат проопозиционни възгледи.

Върховният трибунал е прегледал материалите от избирателните власти и е съгласен, че Мадуро е спечелил изборите, заяви председателят на съда Карислия Родригес, добавяйки, че решението не може да бъде обжалвано.

"Оценените изборни материали са сертифицирани без възражения и резултатите от президентските избори от 28 юли, публикувани от националния избирателен съвет, където Николас Мадуро беше избран за президент на републиката, са потвърдени", каза Родригес.

От нощта на изборите избирателната комисия  заяви, че Мадуро е спечелил малко над половината гласове, въпреки че не е публикува пълни резултати от президентската надпревара.

Опозицията публикува онлайн това, което според нея са 83% от изчисленията на машините за гласуване и  което дава на нейния кандидат Едмундо Гонзалес подкрепа от 67% от гласувалите в деня на изборите.

Много западни страни настояха за пълно публикуване на резултатите, докато Русия, Китай и други поздравиха Мадуро за победата му.

Междувременно източници казаха на Ройтерс, че САЩ са изготвили списък от около 60 венецуелски правителствени служители и членове на семействата, които могат да бъдат изправени пред санкции като наказателни мерки след гласуването, но повечето решения за кризата, предлагани от международната общност, са или игнорирани, или отхвърлени от правителството, опозицията или и двете страни.

Върховният съд би нарушил правилата за разделяне на властите в Конституцията на Венецуела, ако изпълнява каквито и да било избирателни функции, което прави решението му невалидно, посочи опозицията в свое изявление.

Ратификацията дава на Мадуро, който встъпи в длъжност през 2013 г., още един шестгодишен мандат, който трябва да започне през януари 2025 г.

Президентът, дългогодишен служител на управляващата партия, преди да се издигне до президентския пост, поиска от съда да провери резултатите.

Съдиите от Върховния съд привикаха всички кандидати да предадат полагащите им се по закон копия от машинните протоколи.

Гонзалес обаче не се яви на призовката. Опозицията твърди, че съдът, макар и конституционно независим, действа като бухалка на управляващата партия.

Неуспехът на опозицията да предаде своите копия и неявяването на Гонзалес са "явно неуважение", каза Родригес, и това го излага на санкции, въпреки че тя не уточни какви.

Най-малко 23 протестиращи бяха убити по време на антиправителствени демонстрации след изборите и около 2400 арестувани, според ООН. Мадуро казва, че демонстрантите са екстремисти и фашисти.


По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Пожар между боляровските села Крайново и Голям Дервент (обновена)

В късния следобед е получен сигнал за пожар между боляровските села Крайново и Голям Дервент. И към този час продължава гасенето на пожара. На мястото са 10 противопожарни екипа, горски служители и доброволци. Огънят гори в пресечена местност и е обхванал около 200 декара, уточни   комисар Кольо Гяуров, началник на Регионалната..

обновено на 22.08.24 в 20:49

Гаражи в двор на кооперация изгоряха при пожар в центъра на Бургас

Гаражи в двор на кооперация изгоряха при пожар в центъра на Бургас в квартал "Възраждане". Огънят е загасен от 3 противопожарни автомобила преди да достигне до жилищната сграда. В момента се уточнява стойността на нанесените щети, като все още няма информация дали в част от гаражите е имало автомобили.

публикувано на 22.08.24 в 20:45
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски обясни характера на украинското навлизане в Курска област

Украинският президент Володимир Зеленски заяви отново днес, че мащабното навлизане на украинските сили в руската Курска област е част от системните усилия за прекратяване на 30-месечната война според условията на Украйна, предаде "Ройтерс". Това е станало на международен форум на ветераните в Киев. "Отбранителните ни операции в Донецка област, Харковска..

публикувано на 22.08.24 в 19:55

ПП ще внесе законопроект за отмяна на дефиницията за "нетрадиционна сексуална ориентация"

Другата седмица "Продължаваме промяната" ще внесе проект за промяна на Закона за предучилищното и училищното образование, съобщиха в съобщение до медиите от партията. Идеята на ПП е да бъде отменена дефиницията за "нетрадиционна сексуална ориентация", която беше приета от Народното събрание в началото на месеца с гласовете на депутатите от "Възраждане",..

публикувано на 22.08.24 в 19:51
Скрийншот от видео, публикувано в социалните медии

Пожар избухна в руското пристанище "Кавказ" след украинска атака срещу ферибот

Пожар избухна в четвъртък в руското пристанище "Кавказ" в южния Краснодарски регион, Крим, след украинска атака срещу ферибот, натоварен с цистерни с гориво, съобщиха местните власти, предаде Ройтерс. Фериботът Conro Trader, превозващ 30 цистерни с гориво, както беше потвърдено от ръководителя на района Темрюк Фьодор Бабенков, претърпя..

публикувано на 22.08.24 в 19:39

Продължава издирването на последната жертва на потъналата край Палермо суперяхта Bayesian

Продължава издирването на последната жертва на потъналата край Палермо ветроходна суперяхта Bayesian. Това е 18-годишната Хана – дъщеря на собственика на яхтата, големият английски предприемач Майк Линч, който е сред загиналите. Идентифицирани са шестте тела на потъналите с яхтата пътници от общо 7 изчезнали. Спасените са 15 души екипаж и..

публикувано на 22.08.24 в 19:14

Протест 3 в 1 пред сградата на Столичната община

Жители на Княжево излязоха на протест пред сградата на Столичната община срещу затворените алеи към Витоша. Към тях се присъединиха и протестиращи от ул. "Опълченска" и от бул. "Патриарх Евтимий". Жителите на "Княжево" искат свободен достъп до Витоша и да не бъдат заграждани алеите. Според един от участниците в протеста алеите са прекъснати, вече..

публикувано на 22.08.24 в 19:13