Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев и емирът на Катар обсъдиха енергетиката, иновациите и технологиите

Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев e разговарял по телефона с емира на Катар. Двамата са обсъдили сътрудничеството между София и Доха в областта на енергетиката, иновациите и технологиите.

В разговора президентът Румен Радев е оценил високо усилията на Катар за деескалация на конфликта в Близкия изток, за прекратяване на военните действия и намиране на устойчиво мирно решение, съобщиха от "Дондуков" 2. 

Българският държавен глава е откроил посредничеството на Доха за решаване на хуманитарни въпроси, сред които и освобождаването на заложници, в това число и българи, капитана и помощник-капитана на кораба "Галакси лийдър", както и взетите в плен при нападението на радикалната групировка "Хамас" срещу Израел на 7 октомври миналата година. 

Румен Радев е обсъдил с шейх Тамим Бин Хамад ал Тани сътрудничеството между България и Катар в областта на енергетиката и иновациите и е поканил емира на Катар да посети страната ни за последващо задълбочаване на двустранното партньорство.


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Нарендра Моди и Володимир Зеленски

Зеленски: Посещението на индийския премиер Моди в Украйна е "историческо"

Президентът Володимир Зеленски заяви в петък, че посещението на индийския премиер Нарендра Моди в Украйна е "много приятелско" и "историческо", предаде Ройтерс. Зеленски каза, че е обсъдил с Моди нова среща на върха за мир в Украйна и също така призова за засилване на търговското и военно сътрудничество с Индия. От своя страна индийският..

публикувано на 23.08.24 в 15:15
Град Покровск, Донецка област

Не стихва натискът на руските сили по посока на град Покровск в Донецка област

Военноморските сили на Украйна потвърдиха, че са унищожили ферибот, натоварен с вагони-цистерни, в руското пристанище "Кавказ" на Керченския пролив. Продължава руският обстрел на редица украински райони. А в Киев пристигна индийският премиер Наредра Моди в опит да търси мирно решение на конфликта. Русия преустанови фериботните услуги между..

публикувано на 23.08.24 в 15:05
Иван Господинов

Иван Господинов: Когато частните уроци преобладават, говорим за сиво образование

Частните уроци са проблем, защото по Конституция българското образование трябва да е безплатно, но се получава така, че образователните институции нямат ресурс и умения да предадат знания. И това означава, че образователната ни система не работи както е предвидено. Това сподели Иван Господинов, председател на УС на Сдружение..

публикувано на 23.08.24 в 15:03

Шест са вече наложените глоби за неправомерно ползвана питейна вода в община Кюстендил

Шест са вече актовете за глоби за неправомерно използвана питейна вода за напояване на градини и имоти в община Кюстендил, съобщи за БНР кметът инж. Огнян Атанасов. Най-много актове - три са в малкото село Стенско. Неофициално се коментира, че първоначалната глоба е минимум 50 лева. Броят на глобените, че поливат с питейна вода, в общината..

публикувано на 23.08.24 в 14:59

Затворници убиха най-малко един пазач и взеха заложници в затвор в руската област Волгоград

В петък група затворници взеха заложници в затвор във Волгоградска област в Русия и най-малко един член на персонала на затвора беше убит, съобщиха руски държавни медии, цитирани от Ройтерс. Видео, разпространено в руските социални медии, показва най-малко двама нападатели, единият от които твърди, че са бойци на "Ислямска държава" и са..

публикувано на 23.08.24 в 14:29
Никола Янков

Никола Янков, "Синя България": Няма нужда държавата да е банкер

От "Синя България" излязоха с позиция относно поредните скандали около Българската банка за развитие. "Синя България" ясно и последователно настоява за категорично отдръпване на държавата от ролята ѝ на търговец и собственик на бизнеси, включително банки. Необходимостта в България да има държавна политика за стимулиране на инвестиции в малки и..

публикувано на 23.08.24 в 14:26

Откриха тялото и на дъщерята на Майк Линч - последната изчезнала от потъналата суперяхта

Италианските спасителни екипи са открили тялото и на последната изчезнала от суперяхтата, която потъна край бреговете на Сицилия, предадоха световните агенции.  Продължава издирването на последната жертва на потъналата край Палермо суперяхта Bayesian Смята се, че става въпрос за 18-годишната Хана - дъщеря на собственика, британският..

публикувано на 23.08.24 в 13:40