Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изключителен интерес към празника на народния танц Таранта в италианската област Пулия

Снимка: БТА

В Малпиниано – селище в южната италианска област Пулия, се проведе ежегодния празник "La notte della Taranta" (Нощта на Таранта) на типичната за тази част на Италия музика Излъчва се директно по обществената телевизия и радио РАИ и събира почитатели не само от Апенинския полуостров.

Таранта или Тарантула е вид танц в района Саленто на област Пулия.Носи името на едноименен паяк. Според народните легенди, ухапване от него, кара жените  да танцуват френетично и ритмично в музикален съпровод и на практика е едно голямо изкуство. 

To се реализира в празник в Малпиняно от 1998г. насам под надслов “La Notte della Taranta” ("Нощта на Таранта“). 

И този път,  от следобедните часове до ранни зори събитието  събра над 200, 000 души. Заради големия интерес бяха поставени 5 видеостени. За първи път бе  съчетана народната традиция на района Саленто със съвременната поп и градска музика. 

С участието на "Orchestra Popolare", на сцената се изявиха известни музиканти, танцови състави  и певци като победителката от тазгодишния "Санремо" Анджелина Манго. 

Тя плени зрителите с типична Таранта, както и рапарът Geolier със свое по темата изпълнение. 

За критиката "La notte della Taranta" е едно от най-хубавите летни музикални събития в Италия


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доналд Тръмп

Тръмп е "постигнал споразумение" да участва в предизборния дебат на 10 септември с Камала Харис

Бившият президент и настоящ кандидат на републиканците за Белия дом - Доналд Тръмп обяви, че е „постигнал споразумение“ да участва в предизборния дебат на 10 септември с вицепрезидента Камала Харис Бившият президент Доналд Тръмп потвърди във вторник, че планираният президентски дебат с Камала Харис по близката до демократите телевизия ABC News..

публикувано на 28.08.24 в 09:18

Представители на 18 общини и една областна управа на двудневно обучение за работа с BG-ALERT

Представители на 18 общини и една областна управа започват двудневно обучение за работа със системата BG-ALERT. Това е второто обучение за август, след като миналата седмица се обучаваха представители на около 50 общини. Системата BG-Alert е задействана в района на Струмяни, където се развива огромен пожар "Учебна работна среда, абсолютно..

публикувано на 28.08.24 в 09:00
Юлиян Попов

Юлиян Попов: Европейските средства не могат да решат водния проблем

Управлението на водите не може да има една формула , която да решава всички проблеми. Няма един отговор. Това заяви пред БНР бившият служебен министър на околната среда и водите Юлиян Попов, според когото "имаме сбъркан модел ". Основен проблем в България е недофинансирането на водния сектор , смята той. По думите му, у нас се..

публикувано на 28.08.24 в 08:59
Христо Проданов

Христо Проданов: Станишев - еврокомисар е номинация, възможна за Зафиров и Гуцанов

До 29 август партиите да представят своите предложения за еврокомисар – призова в писмо служебният премиер Димитър Главчев. От БСП не изключиха номинация на бившия премиер, председател на ПЕС и партиен лидер Сергей Станишев. "Може би според Гуцанов и Зафиров само е възможна . Няма решение на никой от органите на БСП. Това, което..

публикувано на 28.08.24 в 08:33

Продължава гасенето на пожара под Черни връх в Рила

Седми ден продължава гасенето на пожара под Черни връх на 2300 метра надморска височина  под Черни връх в Рила.  При силния вятър вчера пожарът се разрасна в южна посока към коритото на река Бистрица, както и на изток, към хижа Отовица.  Далеч е обаче от населени места, няма опасност за населението. Качена е тежка техника, и днес се очаква..

публикувано на 28.08.24 в 08:27
Михаил Екимджиев

Михаил Екимджиев: Решението за изключване на Пеевски ще падне в съда

Най-вероятно Върховният административен съд ще реши доколко е легитимно решението за изключването на Делян Пеевски от ДПС и решението ще падне. Това мнение изрази в интервю за БНР Михаил Екимджиев, адвокат и правозащитник. Доган изключи Пеевски от ДПС Пеевски отговори на Доган: Това е европейска България Той се позова на..

публикувано на 28.08.24 в 08:23
Израелски войници претърсват палестинец на пропускателен пункт на Западния бряг

Над 10 палестинци са убити при израелски атаки на Западния бряг

Най-малко 11 палестинци са убити при изрелски атаки и въздушни удари срещу няколко града в северните части на окупирания Западен бряг. Пет са жертвите при удар срещу бежанския лагер Ал-Фара, а шестима са загинали при въоръжени сблъсъци в град Дженин. Израелската армия обяви по-рано, че извършва операция в Дженин и Тулкарем за борба с тероризма...

публикувано на 28.08.24 в 08:09