Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна изплащането на обезщетения за пострадалите сгради в Елин Пелин

Снимка: БТА

Започна изплащането на сумите за щетите, нанесени на къщите от взривовете в складовете за пиротехника край Елин Пелин миналия месец. 
В село Гара Елин Пелин подадените заявления са около 70. Около 40 обаче ще получат обезщетение, припомни председателят на Общинския съвет в Елин Пелин Богомил Бранков.
"Общата сума, до този момент, е около 16 500 лева. Проверени около 70 къщи, от които, по ред причини, са оставени само 41 къщи, на които прозорци, мазилки... В общи линии, средно около 500 лева е щетата на къща. Мисля, че има и около 1800 лева, мисля, че има и за около 200. Оставяме си една отворена вратичка - вчера сме приели още едно искане за помощ. Ако констатираме още щети по къщите, ще разрешим на кмета на общината да използва още средства". 
Изплащането ще е до пети септември. При взривовете на складовете край Елин Пелин загинаха четирима души.

По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Въздушният трафик на летището в Айндховен беше преустановен заради неуточнено "смущение"

Въздушният трафик на нидерландското летище в Айндховен днес беше преустановен заради неуточнено "значително смущение", казаха Кралските военновъздушни сили, цитирани от Ройтерс и БТА. Не се дават повече подробности за естеството на смущението на второто най-голямо летище в Нидерландия. Министерството на отбраната, обаче, съобщи за технически проблеми...

публикувано на 28.08.24 в 13:01

Руски сапьори са обезвредили ракета от HIMARS на 5 км от АЕЦ-а в Курск

Сапьори от руската национална гвардия успешно са обезвредили боеприпаси близо до атомната електроцентрала Курск, съобщиха местни медии.  Става дума за свалена ракета от комплекса Хаймарс, която е била намерена на 5 км от АЕЦ Курск. Централата продължава работата си нормално, уточниха от руската агенция за атомна енергия.

публикувано на 28.08.24 в 12:59
Димитър Главчев

Главчев е започнал разговори с номинирани от парламентарните сили кандидати за еврокомисар

Служебният премиер Димитър Главчев е започнал разговори с номинирани до момента от парламентарните сили кандидати за български еврокомисар. Новият български еврокомисар получава ресор "Регионална политика"? Това потвърдиха пред БНР източници от правителството.  С писмо до парламентарните групи  премиерът поиска от тях номинации до края на..

публикувано на 28.08.24 в 12:55
Петко Стефановски

Петко Стефановски се връща като заместник здравен министър

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев на длъжността заместник-министър на здравеопазването е назначен Петко Стефановски, който заемаше същия пост и при предходното служебно правителство. Като заместник-министри на културата се връщат също Амелия Гешева и Илко Ганев, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

публикувано на 28.08.24 в 12:53
Владимир Кисьов

Владимир Кисьов: Не може парламентът да избира еврокомисар

За да се стигне до определяне на еврокомисар, едно правителство трябва да има своите приоритети в рамките на общата европейска политика, което тотално липсва на България в момента.  Това заяви пред БНР Владимир Кисьов - бивш главен преговарящ за членството на България в ЕС и бивш заместник-министър на външните работи. Той е очаквал, че..

публикувано на 28.08.24 в 12:48

60 души, хеликоптер и тежка техника и гасят пожара под Черни връх в Рила

Екипи от около 60 пожарникари, горски работници, от НП "Рила", доброволци, тежка техника и за трети ден - хеликоптер от авиобаза Крумово, са на терена и гасят пожара, който възникна под Черни връх в Рила над селата Бистрица и Самораново преди седмица.  Ситуацията продължава да бъде много трудна, обхваната площ вече е над 60 декара. Местни хора..

публикувано на 28.08.24 в 12:09

Новият български еврокомисар получава ресор "Регионална политика"?

Българският еврокомисар ще получи ресор "Р егионална политика", споделиха пред БНР запознати. Тази информация се появи в публичното пространство днес, но с уточнението, че още нищо не е сигурно. Крайният срок за подаването на кандидатурите за еврокомисари от страните-членки изтича в петък. Нищо не може да бъде сигурно, докато не приключи..

публикувано на 28.08.24 в 11:50