Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се поевтиняване на газа с по-малко от 2% през септември

Снимка: БТА

Очаква се следващия месец природният газ да поевтинее леко, с по-малко от предвидените 2 процента. Това стана ясно по време на общественото обсъждане за цените на синьото гориво. Изпълнителнителният директор на "Булгаргаз" Веселин Синабов обясни, че промяната се налага, тъй като предложените от тях цени са били по-ниски от тези на нидерландската борса и клиентите им са поискали по-големи количества от предварително заявените.

"Предложената цена за месец септември беше значително по-ниска от ценообразуващия индекс ТТФ. В резултат част от клиентите поискаха увеличение на доставките за месец септември "Булгаргаз" ще внесе окончателната цена, която ще бъде незначително повишение спрямо първоначално заявената", каза Синабов.

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов каза, че следващите месеци не би трябвало да се очаква голямо поскъпване на газа.

"Трябва представителите на българският бизнес да знаят, че до голяма степен е направено необходимото за защитаване на интересите на потребителите. В момента в Чирен нагнетените количества са 86% от капацитета на подземното газово хранилище, а средно в Европейския съюз вече надминаха 91%. Това, разбира се, не означава, че и цената автоматично ще намалее, но е една гаранция, че няма да има сериозен скок на цената в следващите няколко месеца", аргументира се той.

По изключение енергийният регулатор ще вземе окончателно решение на 30 август, а новите цени на природния газ ще влязат в сила от 1 септември.


По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Въздушният трафик на летището в Айндховен беше преустановен заради неуточнено "смущение"

Въздушният трафик на нидерландското летище в Айндховен днес беше преустановен заради неуточнено "значително смущение", казаха Кралските военновъздушни сили, цитирани от Ройтерс и БТА. Не се дават повече подробности за естеството на смущението на второто най-голямо летище в Нидерландия. Министерството на отбраната, обаче, съобщи за технически проблеми...

публикувано на 28.08.24 в 13:01

Руски сапьори са обезвредили ракета от HIMARS на 5 км от АЕЦ-а в Курск

Сапьори от руската национална гвардия успешно са обезвредили боеприпаси близо до атомната електроцентрала Курск, съобщиха местни медии.  Става дума за свалена ракета от комплекса Хаймарс, която е била намерена на 5 км от АЕЦ Курск. Централата продължава работата си нормално, уточниха от руската агенция за атомна енергия.

публикувано на 28.08.24 в 12:59
Димитър Главчев

Главчев е започнал разговори с номинирани от парламентарните сили кандидати за еврокомисар

Служебният премиер Димитър Главчев е започнал разговори с номинирани до момента от парламентарните сили кандидати за български еврокомисар. Новият български еврокомисар получава ресор "Регионална политика"? Това потвърдиха пред БНР източници от правителството.  С писмо до парламентарните групи  премиерът поиска от тях номинации до края на..

публикувано на 28.08.24 в 12:55
Петко Стефановски

Петко Стефановски се връща като заместник здравен министър

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев на длъжността заместник-министър на здравеопазването е назначен Петко Стефановски, който заемаше същия пост и при предходното служебно правителство. Като заместник-министри на културата се връщат също Амелия Гешева и Илко Ганев, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

публикувано на 28.08.24 в 12:53
Владимир Кисьов

Владимир Кисьов: Не може парламентът да избира еврокомисар

За да се стигне до определяне на еврокомисар, едно правителство трябва да има своите приоритети в рамките на общата европейска политика, което тотално липсва на България в момента.  Това заяви пред БНР Владимир Кисьов - бивш главен преговарящ за членството на България в ЕС и бивш заместник-министър на външните работи. Той е очаквал, че..

публикувано на 28.08.24 в 12:48

60 души, хеликоптер и тежка техника и гасят пожара под Черни връх в Рила

Екипи от около 60 пожарникари, горски работници, от НП "Рила", доброволци, тежка техника и за трети ден - хеликоптер от авиобаза Крумово, са на терена и гасят пожара, който възникна под Черни връх в Рила над селата Бистрица и Самораново преди седмица.  Ситуацията продължава да бъде много трудна, обхваната площ вече е над 60 декара. Местни хора..

публикувано на 28.08.24 в 12:09

Новият български еврокомисар получава ресор "Регионална политика"?

Българският еврокомисар ще получи ресор "Р егионална политика", споделиха пред БНР запознати. Тази информация се появи в публичното пространство днес, но с уточнението, че още нищо не е сигурно. Крайният срок за подаването на кандидатурите за еврокомисари от страните-членки изтича в петък. Нищо не може да бъде сигурно, докато не приключи..

публикувано на 28.08.24 в 11:50