Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Хамас" обвини Израел за смъртта на 6 израелски заложници

Снимка: Алами/Ройтерс

"Хамас" обвини Израел за смъртта на шестимата израелски заложници, чиито тела бяха открити  в събота в подземен тунел в ивицата Газа.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху отвърна остро на критиките от президента на Съединените щати Джо Байдън, че не прави достатъчно за постигане на споразумение.

Нетаняху каза, че Вашингтон трябва да окаже натиск на "Хамас". Протестите срещу израелския премиер продължават и след неговата пресконференция, последвала откриването на телата на шестима заложници.

Ройтерс цитира говорител на въоръженото крило на палестинската групировка - Бригадите "Ал Касам", който обяснява, че охраняващите заложниците били получили нови инструкции как да действат, след като при операция на израелската армия през юни, при която бяха освободени четирима заложници, са били убити десетки цивилни палестинци, включително жени и деца.

Говорителят Абу Убейда не уточнява какви са новите инструкции.

Снощи израелският премиер Бенямин Нетаняху съобщи, че шестимата са били убити с изстрел в тила. По-рано аутопсиите показаха, че това е станало две до три денонощия преди откриването на телата.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов пожар горя над Вършец

Пожар горя над кварталите "Изток" и "Левски" над Вършец. Сигналът е подаден вчера към 17 часа. Два екипа на пожарната във Вършец, огнеборци от Берковица, служители на Горското стопанство и доброволци от общината са се включили в гасенето на пожара вчера, който е продължил до полунощ. Тази сутрин действията отново са подновени. Според..

публикувано на 03.09.24 в 10:23

В ЦИК продължава регистрацията на партиите за вота на 27 октомври

В ЦИК продължава приемът на документи за регистрация за участие в предстоящите избори на 27 октомври. Първи в тази надпревара бяха от двете крила в ДПС. ЦИК прие едновременно документите на двете фракции в ДПС - около Доган и около Пеевски Вчера битката кой пръв ще се регистрира блокира работата на ЦИК и доведе до включване на..

публикувано на 03.09.24 в 09:30
Габриела Руменова, създател на платформата

"Ние, потребителите": Дрехите за ученици до 14 г. – без дълги връзки

От проекта "Ние, потребителите" предупреждават, че дрехите за ученици до 14-годишна възраст трябва да са без дълги връзки. Статистиката на общоевропейско ниво сочи, че всяка година се регистрира по един фатален инцидент с дете и по 3-4 със сериозни последици от дълги над 8 см връзки в дрехите, които се закачат за вратата на превозно..

публикувано на 03.09.24 в 09:20
Петър Чолаков

Доц. Петър Чолаков: Не искам да съм на мястото на ЦИК - да избираш между Пеевски и Доган

" Очевидно партийната система не може да отговори на исканията на голяма част от избирателите. Все повече намалява избирателната активност, все по-малко хора отиват да гласуват и това рефлектира включително върху парламентарно представените политически партии".  Така политологът доц. Петър Чолаков обясни пред БНР напрегнатата политическа..

публикувано на 03.09.24 в 09:10

Камарата на автомобилните превозвачи: България е публично порицана заради хаоса по границите ни

България е публично порицана заради хаоса по границите ни, по време на събрание на Съюза на асоциациите за автомобилен транспорт в Черноморския регион, проведено в столицата на Узбекистан Ташкент. това се казва в съобщение от Камарата на автомобилните превозвачи с председател Димитър Димитров. Представители на Турция и Гърция са се обединили..

публикувано на 03.09.24 в 09:08
язовир „Жребчево“

Проф. Емил Гачев: Вече съществува трайна тенденденция към поява на водни дефицити

В отделни периоди, особено през лятото, вече съществува трайна тенденденция към поява на водни дефицити. За това предупреди п роф. Емил Гачев, секция "Води" в Института за изследване на климата, атмосферата и водите при БАН. Агроминистрите на 9 средиземноморски страни от ЕС обсъждат безводието Още пет села в община Сунгурларе са на воден..

публикувано на 03.09.24 в 09:02

Средиземноморските страни от ЕС искат общ подход за решаване на проблема с недостига на вода

9-те средиземноморски страни от  Европейския съюз ще насърчават общ европейски подход за решаване на проблема с недостига на вода. Целта е да се гарантира устойчиво бъдеще за жителите на региона. Това ще бъде подчертано в съвместна декларация на министрите на земеделието на деветте, с която завършва тридневната среща на групата на деветте държави,..

публикувано на 03.09.24 в 08:59